Rożki z serem, beziki i kruche róże. Zapraszamy na karnawał w kuchni Ani Starmach

W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach podsumowała karnawał miłym akcentem końcowym w postaci: kruchych róż karnawałowych, bezików z kremem czekoladowym, rożków z serem i konfiturą z róży, bananów w kokosowym cieście. Smacznego!

Kruche róże karnawałowe

Składniki:

200 g mąki tortowej

200 g mąki krupczatki

200 g masła

3 łyżki kwaśnej śmietany

3 żółtka

laska wanilii

szczypta cynamonu

pół łyżeczki proszku do pieczenia

+

konfitura malinowa

konfitura z pomarańczy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta mieszamy, lepimy w kulkę i schładzamy w lodówce. Po godzinie ciasto wałkujemy, wycinamy mniejsze i większe kółka, a ich brzegi nacinamy. Mniejsze kółka kładziemy na środkach większych, dociskamy, aby zlepić dwie warstwy, na środek nakładamy łyżeczkę wybranej konfitury, brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajem, pieczemy ok. 25 min. w temperaturze 180 st. C.

Beziki z kremem czekoladowym

Składniki:

Beza:

4 białka

220 g cukru

Krem:

300 g gorzkiej czekolady

200 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze z papierem do pieczenia formujemy malutkie beziki. Pieczemy je ok. godziny w temperaturze 140 st. C. Studzimy w otwartym piekarniku. Aby przygotować krem, podgrzewamy śmietankę, wrzucamy do niej drobno posiekaną czekoladę, mieszamy tak, aby składniki się połączyły. Krem lekko studzimy. Na wysuszone beziki nakładamy niewielką ilość kremu. Najlepiej smakują z kawą.

Rożki z serem i konfiturą z róży

Składniki:

250 g mąki

250 g masła

100 g kwaśnej śmietany

100 g zmielonego białego sera

50 g cukru pudru

2 jajka

+ konfitura z róży

Przygotowanie:

Składniki ciasta mieszamy, lepimy w kulkę i schładzamy w lodówce. Po ok. godzinie ciasto wałkujemy, kroimy w kwadraty, na środku każdego z nich kładziemy łyżkę konfitury, brzegi ciasta lepimy i smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 190 st. C.

Banany w kokosowym cieście

Składniki:

4 banany

wiórki kokosowe

olej do smażenia

Ciasto:

250 ml mleka

200 g maki

2 łyżki cukru pudru

2 jajka

Przygotowanie:

Składniki ciasta mieszamy i odkładamy na pół godziny. Banany kroimy na mniejsze części, kawałki bananów maczamy w cieście, obsypujemy wiórkami kokosu i smażymy na złoty kolor. Podajemy na przykład z sosem czekoladowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości