Rozgrzewający kapuśniak z białej kapusty

Zima zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto zapewnić naszemu organizmowi odpowiednią dawkę ciepła i wzmocnić odporność. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania, które na pewno Was rozgrzeją: wegetariański kapuśniak z białej kapusty, kofty wołowe z soczewicą w sosie tandoori masala oraz curry z dynią i krewetkami. Smacznego!

Wegetariański kapuśniak z białej kapusty

Składniki:

500 g kapusty poszatkowanej na kawałki

2 papryki czerwone drobno pokrojone

1 cebula drobno posiekana

0,5–1 l wywaru z warzyw

150 g marchewki pokrojonej na cieniutkie plasterki

150 g pora pokrojonego na plasterki

3 łyżki sosu sojowego

szczypta kminu rzymskiego

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta cukry trzcinowego

1 puszka pomidorów

1 papryczka chili

1 łyżeczka pesto czerwonego

olej do smażenia

szczypta wędzonej papryki w przyprawie

garść posiekanej zielonej pietruszki

1 batat

Przygotowanie:

Kapustę i marchewkę zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 min. pod przykryciem z dodatkiem kminu rzymskiego, soli, pieprzu, sosu sojowego i cukru trzcinowego. Cebulę, paprykę i por podsmażamy wraz z chili i papryką wędzoną. Dodajemy do kapusty pod koniec upływu czasu. Następnie dodajemy pomidory oraz pesto. Doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z pieczonymi, słodkimi ziemniakami lub z puree z batatów

Kofty wołowe z soczewicą w sosie tandoori masala

Składniki:

1 puszka soczewicy

1 łyżeczka garam masala

400 g chudej wołowiny mielonej

3 duże pomidory

imbir wielkości kciuka, obrany ze skóry

2 szalotki

1 papryczka chili

1 pęczek kolendry świeżej

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka miodu

2 łyżeczki pasty tandoori masala

1/2 puszki mleka kokosowego

jogurt naturalny

sól

pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie:

Wsypujemy do miski soczewicę odsączoną na sitku, doprawiamy solą, pieprzem i mieszanką garam masala, dodajemy mięso mielone, mieszamy i porządnie wygniatamy. Formujemy kulki i smażymy na patelni na łyżce oliwy, przewracamy, kiedy się zrumienią. Do blendera wrzucamy pomidory, imbir, szalotki obrane ze skóry, chili, 1/2 pęczka kolendry, kurkumę, miód, pastę tandoori masala i mleko kokosowe. Miksujemy na gładką masę i wlewamy na patelnię, na której smaży się mięso. Gotujemy przez chwilę na małym ogniu. Podajemy udekorowane kolendrą i jogurtem z ryżem jaśminowym.

Curry z dynią i krewetkami

Składniki:

1 puszka mleka kokosowego

1 łyżka czerwonej pasty curry

4 liście limonki kaffir

2 łyżki sosu rybnego

1 łyżka cukru palmowego

olej do smażenia

12 krewetek tygrysich

200 g dyni hokkaido drobno pokrojonej

1 papryczka chili

kolendra tajska do przybrania

1/2 mango

Przygotowanie:

W garnku podsmażamy olej z pastą curry. Dodajemy mleko kokosowe, papryczkę chili drobno posiekaną i limonkę kaffir. Następnie dodajemy dynię i gotujemy przez chwilę. Gdy dynia już będzie miękka, dodajemy krewetki i gotujemy aż staną się białe. Doprawiamy cukrem palmowym, sosem rybnym. Podajemy udekorowane tajską bazylią i kawałkami mango.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości