Materiał promocyjny

Rozgrzewające zupy

Za oknem mróz, dlatego każdy z nas powinien w ciągu dnia zjeść rozgrzewającą zupę. Józek przygotował dla nas kilka pysznych dań: krem z pieczonej cukinii z podsmażoną marchewką i cynamonem, cappuccino z soczewicy z ciasteczkami oraz zupę z kalafiorem, podawaną z sałatką z jabłkiem i serem pleśniowym.

Krem z pieczonej cukinii z podsmażoną marchewką i cynamonem

Składniki:

4 duże cukinie pokrojone w plastry

1 obrany seler pokrojony w plastry

1 obrana marchewka

2 łyżki oliwy

sól, pieprz

chrzan

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Ułóż wszystkie warzywa na blaszce do pieczenia, skrop oliwą i piecz 20 minut w 180 st. Przełóż do dużego garnka, zalej niewielką ilością mleka i zagotuj. Przełóż do blendera, zmiksuj, wlej z powrotem do garnka, dodaj przyprawy, dopraw solą i pieprzem.

Marchweka:

1 obrana marchew

1 obrana cukinia

1 łyżka masła

1 łyżeczka miodu

20 g mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Pokrój marchewkę i cukinię w długie plastry, rozpuść masło na patelni, dodaj cynamon i warzywa, smaż kilka minut. Podawaj do zupy.

Zupa z kalafiorem, podawana z sałatką z jabłkiem i serem pleśniowym

Składniki:

1 duży kalafior

100 g sera z niebieską pleśnią połamanego na kawałki

2 liście laurowe

25 g masła

1 duża posiekana cebula

1 duży ziemniak (pokrojony w kostkę)

1 duży por (oczyszczony i posiekany)

sól, pieprz

1 jabłko pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

Podziel kalafior na mniejsze kawałki, włóż do garnka, zalej wodą, posól. Gotuj 25 minut pod przykryciem. W oddzielnym garnku rozpuść masło, dodaj kalafiora, cebulę, ziemniaki, pora, smaż 5 minut. Przelej wywar przez sitko do warzyw. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Przełóż do robota kuchennego i zmiksuj, dodaj ser i mieszaj, aż się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem.

sałatka

1 jabłko (pozbawione ogryzka i pokrojone w kostkę)

50 g posiekany szczypiorek

100 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki w misce i podawaj z zupą.

Cappuccino z soczewicy z ciasteczkami

200 g soczewicy (podgotowana i odsączona)

100 g posiekanego boczku

2 łodyżki rozmarynu

1 posiekana czerwona cebula

200 ml mleka kokosowego

100 g masła orzechowego

25 g masła

Przygotowanie:

W garnuszku rozpuść masło, dodaj cebulę, boczek, smaż 2 minuty. Dodaj soczewicę i rozmaryn, zalej litrem wody. Gotuj 20 minut, przełóż na patelnię, dodaj masło orzechowe, dopraw solą i pieprzem. W garnuszku podgrzej mleko i ubij trzepaczką, aż powstanie pianka. Podawaj z zupą.

ciasteczka

675 g mąki

2 łyżeczka soli

15 g świeżych drożdży

400 ml ciepłej wody

1 l oleju roślinnego

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aby powstało ciasto. Dodaj więcej mąki, jeśli jest zbyt lepiące. Wyrób ciasto na stolnicy. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia. Zrób z ciasta piłki wielkości piłki do golfa, przykryj szmatką i pozostaw ponownie do wyrośnięcia. Usmaż w głębokim oleju i podawaj z zupą z soczewicy.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości