Rozgrzewające zupy - przepisy Darii Ładochy

Na zewnątrz szaro, buro i chłodno? Według Darii Ładochy najlepszym remedium na jesienną słotę są zupy! Wypróbujcie jej przepisy na: rozgrzewającą zupę jesienną, zupę rybną z chrzanem i kolendrą, pikantną zupę z chorizo i pyszną cytrynową zupę z kurczakiem i cukinią!

Rozgrzewająca zupa na jesień

Składniki:

  • 2 cebule
    • 4 ząbki czosnku
      • 1 marchewka pokrojona w talarki
        • ½ selera pokrojonego w słupki
          • por tylko biała część pokrojona w talarki
            • ½ szklanki pęczaku
              • 2 l wywaru z jarzyn
                • ½ szklanka groszku mrożonego
                  • 10 g suszonych grzybów
                    • 1 butelka passaty pomidorowej
                      • 1 łyżka masła klarowanego
                        • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

                          Przyprawy:

                          • szczypta kardamonu
                            • szczypta imbiru mielonego
                              • szczypta cynamonu
                                • szczypta kurkumy mielonej
                                  • szczypta papryki ostrej
                                    • szczypta papryki wędzonej
                                      • sól, pieprz
                                        • 2 ziela angielskie
                                          • 2 liście laurowe

                                            Przygotowanie:

                                            W garnku rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i czosnek oraz wszystkie przyprawy. Tak by się podprażyły na maśle. Następnie dodaj marchewkę i pora i wymieszaj. Dodaj seler i zalej bulionem. Wsyp kaszę i dodaj suszone grzyby. Następnie gotuj pod przykryciem około 20 minut. Na koniec dodaj passate pomidorową i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z dużą ilością zielonej pietruszki

                                            Zobacz też: Sałatka ziemniaczana i inne szybkie dania na przyjście gości >>>

                                            Zupa rybna z chrzanem i kolendrą

                                            Składniki:

                                            • 1 kg filetów bez skóry białych ryb (halibut, dorsz, sandacz)
                                              • kawałek selera startego na tarce o grubych oczkach
                                                • 1 tarta pietruszka
                                                  • biała część pora pokrojonego w talarki
                                                    • 1 łyżka masła klarowanego
                                                      • 1,5 l bulionu
                                                        • 1 tarta marchewka
                                                          • 2 łyżki chrzanu
                                                            • 12 łyżki siekanej kolendry
                                                              • sól, pieprz
                                                                • sok z 1 limonki
                                                                  • 2 liście laurowe
                                                                    • 2 ziela angielskie
                                                                      • 1 łyżeczka oregano
                                                                        • 1 łyżeczka słodkiej papryki

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          W garnku na maśle klarowanym podsmaż wszystkie przyprawy. dodaj warzywa i zalej bulionem. Gotuj około 12 minut. Dodaj pokrojoną rybę i doprowadź do wrzenia. Zagotuj i na koniec dodaj sok z limonki i chrzan. Przed podaniem posyp kolendrą.

                                                                          Zobacz też: Dzień Kotleta Schabowego. W DDTVN przepisy Darii Ładochy na kotlety bez mięsa! >>>

                                                                          Pikantna zupa z chorizo i ziemniakami

                                                                          • 1 kiełbasa chorizo
                                                                            • 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
                                                                              • 2 l bulionu
                                                                                • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
                                                                                  • 1 cebula czerwona posiekana w piórka
                                                                                    • 1 czerwona papryka pokrojona w słupki
                                                                                      • 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
                                                                                        • ½ szklanki cydru jabłkowego
                                                                                          • ½ ugotowanej fasoli drobnej
                                                                                            • 2 łyżki przecieru pomidorowego
                                                                                              • świeża papryczka chili
                                                                                                • garść zielonej pietruszki drobno posiekanej
                                                                                                  • garść pokruszonych i obranych pistacji
                                                                                                    • 1 łyżka oliwy z oliwek

                                                                                                      Przyprawy:

                                                                                                      • 2 liście laurowe
                                                                                                        • 2 ziela angielskie
                                                                                                          • sól, pieprz
                                                                                                            • szczypta słodkiej papryki
                                                                                                              • szczypta kuminu
                                                                                                                • szczypta papryki wędzonej

                                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                                  Kiełbasę pokrój na cienkie plasterki i podsmaż na patelni wraz z przyprawami. W garnku podgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem i chili. Dodaj papryki i zalej bulionem. Gotuj 10 minut. Następnie dodaj podsmażone chorizo, fasolę i przecier pomidorowy i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw jeszcze do smaku i posyp pietruszką i pistacjami.

                                                                                                                  Zobacz też: Menu na Halloween: strasznie dobre przekąski! >>>

                                                                                                                  Cytrynowa zupa z kurczakiem i cukinią

                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                  • podwójna pierś z kurczaka
                                                                                                                    • 2 cytryny
                                                                                                                      • 1 szklanka białej kaszy gryczanej
                                                                                                                        • 1,5 l wywaru z kurczaka
                                                                                                                          • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                                            • 5 ząbków czosnku drobno posiekanych
                                                                                                                              • 1 cebula biała pokrojona w piórka
                                                                                                                                • 1 marchewka pokrojona w talarki
                                                                                                                                  • 1 opakowanie tłustej śmietany
                                                                                                                                    • opakowanie orzechów włoskich - 50 g

                                                                                                                                      Przyprawy:

                                                                                                                                      • świeży estragon
                                                                                                                                        • zioła prowansalskie
                                                                                                                                          • oregano
                                                                                                                                            • sól, pieprz
                                                                                                                                              • pieprz cayenne

                                                                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                                                                Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Kurczaka posól i dodaj soli i podsmaż z obu stron by stał się chrupiący. Odstaw z patelni, gdy będzie gotowy. W garnku podgrzej resztę oliwy i podsmaż estragon wraz cebulą i czosnkiem. Dodaj marchewkę i całość zalej wywarem. Dodaj kaszę i gotuj 12 minut. Następnie dodaj pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka, dopraw przyprawami i dodaj sok z cytryny wraz ze skórką. Na koniec zupę posyp orzechami.

                                                                                                                                                Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości