Rozgrzewające zupy na jesień. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy

Ciepłe zupy doskonale się sprawdzą w chłodne dni. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował kilka z nich. Na naszym stole pojawiły się: zupa cebulowa, zupa ogórkowa, grochówka i krupnik grzybowy.

Zupa cebulowa

Składniki na zupę cebulową:

  • 4 duże cebule
    • 100 g sera gruyere
      • 4 kromki żytniego chleba
        • 1,5 litra bulionu wołowego lub warzywnego
          • ząbek czosnku
            • łyżeczka suszonego tymianku
              • 20 g masła
                • łyżka mąki
                  • 100 ml białego wytrawnego wina
                    • łyżeczka miodu
                      • sól i pieprz do smaku

                        Jak przygotować zupę cebulową?

                        Obrać cebulę i pokroić w piórka. W rondelku rozpuścić masło i podsmażyć cebulę około 15 minut. Następnie wlać wino. Chwilę pogotować na większym ogniu, aż alkohol wyparuje. Wcisnąć ząbek czosnku i pół łyżeczki tymianku. Posypać cebulę mąką i obsmażyć jeszcze około 30 sekund. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wlać bulion, i gotować pod przykryciem około 15 minut. Gdy już cebula zmięknie, przelać ją do naczyń żaroodpornych. Położyć kromki chleba i posypać serem gruyere. Wsadzić na chwilę do piekarnika pod grill i poczekać aż ser się zarumieni.

                        Zupa ogórkowa

                        Składniki na zupę ogórkową:

                        • 2 skrzydełka z kurczaka
                          • ok. 200 g żeberek wędzonych
                            • 100 g podrobów drobionych (serduszka, żołądki)
                              • włoszczyzna (marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera, kawałek pora)
                                • 4 suszone grzybki
                                  • 8 dużych ogórków kiszonych
                                    • 5 dużych ziemniaków
                                      • szklanka wody z kiszonych ogórków
                                        • 2-3 ząbki czosnku
                                          • 2-3 listki laurowe
                                            • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
                                              • szczypta kminku
                                                • łyżka masła
                                                  • śmietana 18 proc.
                                                    • świeży koper

                                                      Jak przygotować zupę ogórkową?

                                                      Umyte mięso wrzucić do około 2 litrów wody. Gotować i wyjąć szumowinę. Następnie wrzucić włoszczyznę, ziele angielski, liście laurowe i grzyby suszone. Gotować około 45 minut. Po tym czasie wyjąć mięso i warzywa, i pokroić na drobną kostkę. Wrzucić ponownie do garnka razem z pokrojonymi ziemniakami w kostkę. Na osobnej patelni usmażyć starte ogórki kiszone. Po chwili wrzucić czosnek, kminek, dolać wody i chwilę dusić pod przykryciem. Gdy już ziemniaki zmiękną, wrzucić zawartość patelni do garnka. Gotować jeszcze około 25 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku i świeżym koperkiem. Zabielić śmietaną.

                                                      Grochówka

                                                      Składniki na grochówkę:

                                                      • 1 kg kiełbasy zwyczajnej lub wiejskiej
                                                        • 500 g wędzonego boczku
                                                          • 100 g kiełbasy chorizo
                                                            • 500 g ziemniaków
                                                              • 2 cebule
                                                                • 3 ząbki czosnku
                                                                  • 2 łyżeczki majeranku
                                                                    • 2-3 liście laurowe
                                                                      • 3-4 ziarenek ziela angielskiego
                                                                        • sól i pieprz do smaku
                                                                          • łyżka mąki
                                                                            • łyżka masła
                                                                              • łyżeczka papryki słodkiej

                                                                                Jak przygotować grochówkę?

                                                                                Groch należy moczyć minimum 3 godz., a najlepiej całą noc. Do około 3 litrów wody dodać groch, liście i ziele angielskie. W osobnej misce umieścić pokrojone ziemniaki w drobną kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć boczek, cebulę i kiełbasy. Całość dorzucić do gotującego się grochu. Doprawić czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Gotować godzinę. Na samym końcu wrzucić ziemniaki i gotować jeszcze pod przykryciem 15 minut. Na patelni przygotować zasmażkę i dodać do zupy. Chwilę jeszcze gotować, aż zupa zgęstnieje. Na sam koniec dodać paprykę słodką i gotować przez chwilę.

                                                                                Krupnik grzybowy

                                                                                Składniki na krupnik grzybowy:

                                                                                • 3 litry wody
                                                                                  • 2 skrzydła indycze
                                                                                    • 10 g suszonych grzybów
                                                                                      • korzeń pietruszki
                                                                                        • mały por
                                                                                          • 2 marchewki
                                                                                            • 0,5 małego selera
                                                                                              • 3 ziemniaki
                                                                                                • torebka kaszy jęczmiennej
                                                                                                  • 2-3 liście laurowe
                                                                                                    • 3-4 ziela angielskie
                                                                                                      • garść posiekanej pietruszki
                                                                                                        • sól i pieprz do smaku

                                                                                                          Jak przygotować krupnik grzybowy?

                                                                                                          Do wody wrzucić mięso i suszone grzyby. Gdy tylko się pojawi szumowina, zdjąć ją. Następnie dodać pozostałe składniki: warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. W tym samym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kosteczkę. Gdy już warzywa będę prawie miękkie, wyjąć je z wody i pokroić. Wrzucić ponownie z ziemniakami i kaszą. Gotować jeszcze zupę około 30 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

                                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                          >>> Zobacz także:

                                                                                                          Dania wspomagające odporność. Przepisy Moniki Mrozowskiej dla kobiet w ciąży i nie tylko

                                                                                                          Kiełbasa w roli głównej. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

                                                                                                          Pyszne grzanki i zapiekanki. Przepisy Darii Ładochy

                                                                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                          Autor: Iza Dorf

                                                                                                          Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości