Rozgrzewające słodkości Beaty Kartowicz

W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała przepyszne rozgrzewające słodkości. Co powiecie na tartę dyniową z karmelem i orzechami włoskimi, ciasto francuskie z jabłkami czy ciasto marchewkowe?

Tarta dyniowa z karmelem i orzechami włoskimi

Składniki:

Spód:

180 g masła

300 g mąki

4 żółtka

3 łyżki cukru

Nadzienie:

520 g dyni obranej ze skóry

190 g brązowego cukru

300 ml śmietanki kremówki

1 łyżeczka cynamonu

Szczypta mielonych goździków

3 jajka

Masa karmelowa:

1 szklanka cukru

65 g masła

0,5 szklanki śmietanki kremówki

Szczypta soli

Do dekoracji:

0,5 szklanki orzechów włoskich

Przygotowanie:

Spód przygotowujemy, wyrabiając wszystkie składniki razem na gładką masę. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Formę wykładamy ciastem i pieczemy przez około 15-20 minut w 180 stopniach. Dynię obieramy i kroimy na kawałki. Następnie gotujemy na parze do miękkości, studzimy i blendujemy. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do zblendowanej dyni. Do masy dodajemy śmietankę, ubijamy. Wszystko mieszamy z przyprawami i gotową masę wylewamy na wystudzony spód. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach, do momentu gdy wierzch nabierze złotego koloru. Przygotowanie masy karmelowej zaczynamy od podgrzania cukru na patelni z grubym dnem. Do rozpuszczonego cukru dodajemy masło i mieszamy. Wlewamy śmietankę i energicznie mieszając, całość łączymy w gładką masę. Lekko przestudzoną masę wylewamy na wystudzone ciasto. Dekorujemy prażonymi orzechami włoskimi.

Ciasto francuskie z jabłkami

Składniki:

Ciasto francuskie

7 dużych jabłek

1 duża łyżka masła

2 łyżki cukru brązowego

Garść rodzynek

¼ łyżeczki cynamonu

Konfitura ananasowa

Przygotowanie:

3 jabłka obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki i przekładamy do miseczki z wodą i sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. 4 jabłka obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z masłem i brązowym cukrem. Na koniec dodajemy rodzynki i cynamon i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Tak przygotowane jabłka przekładamy na spód z ciasta francuskiego. Przygotowane wcześniej plasterki jabłek układamy na wierzchu ciasta na zakładkę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 35 do 40 minut, do momentu aż jabłka uzyskają złoty kolor. Konfiturę ananasową podgrzewamy i przecieramy przez sitko. Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy konfiturą.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

Ciasto:

6 jajek

1 ½ szklanki cukru

1 ½ łyżeczki cukru waniliowego

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 ½ łyżeczki przyprawy do piernika

1 ½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki soli

2 1/3 szklanki mąki

Starta skórka z 2 pomarańczy

1 ½ szklanki oliwy

2 ½ szklanki startej marchwi

2 starte duże jabłka

1 ½ szklanki pokrojonych orzechów włoskich

Polewa czekoladowa:

4 gorzkie czekolady

½ litra śmietanki 30%

Do przełożenia:

Ulubiona konfitura

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem. Do ubitych jajek stopniowo dolewamy olej, delikatnie ubijając. Wszystkie suche składniki łączymy powoli z masą jajeczną. Na koniec dodajemy marchew, jabłka, skórkę z pomarańczy i orzechy i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 160 stopniach przez 50 minut w piekarniku z termoobiegiem. Gotowe wystudzone ciasto przekrajamy i przekładamy ulubioną konfiturą. Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą oblewamy ciasto.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości