Rozgrzewające sałatki Darii Ładochy

Sałatki kojarzą nam się raczej z okresem wiosenno-letnim ze względu na to, że składają się zazwyczaj ze świeżych warzyw i serów, które wychładzają organizm. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha udowodniła, że sałatki mogą być tanie, polskie i rozgrzewające!

Sałatka z pieczonymi burakami, polędwiczką w sosie z powideł śliwkowych

Składniki:

Garść rukoli

400 g polędwiczki wieprzowej

2 buraki

1 czerwona cebula

Kulka mozzarelli

2 ząbki czosnku

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Szczypta papryczki chilli

2 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni

3 łyżki oleju

Sok z 1 cytryny

Sos:

2 łyżki powideł śliwkowych

1 łyżeczka miodu

1 łyżka soku z limonki

1 łyżka oleju

1 papryczka chilli drobno posiekana

Przygotowanie:

Przygotować sos. Podgrzać wszystkie składniki w rondelku aż się połączą.

Na półmisku ułożyć rukolę.

Polędwiczki pokroić na cienkie plasterki.

Cebulę pokroić w kostkę i drobno posiekać czosnek.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem a następnie dodać plasterki polędwiczki i usmażyć według własnych upodobań.

Nastawić piekarnik na 200 st.

Wyszorować buraki i nakłuć widelcem. Dodać sól i pieprz, skropić cytryną i olejem i zawinąć w folię.

Upiec na sposób al dente i ostudzić.

Pokroić w plasterki i dodać do rukoli. Następnie dodać polędwiczki, podartą mozzarellę, polać przygotowanym sosem i posypać płatkami migdałowymi.

Sałatka z komosą ryżową i zieloną soczewicą

Składniki:

1/2 szkl. komosy ryżowej

1/2 szkl. zielonej soczewicy

1 duża gruszka

2 łyżki prażonych pestek słonecznika

1 łyżeczka papryki wędzonej

1 łyżka miodu

1 łyżka masła

1 łyżeczka musztardy

1 ogórek kiszony

2 łyżki drobno posiekanej pietruszki zielonej

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Zagotować szklankę wody z solą. Dodać soczewicę i ugotować al dente.

W osobnym garnku odmierzyć szklankę wody i dodać komosę ryżową. Gotować do całkowitego wchłonięcia wody. Ostudzić.

W kolejnym rondelku rozpuścić masło z miodem i dodać pokrojoną na plastry gruszkę. Dusić aż gruszka zrobi się miękka, ale nie będzie się rozpadać.

W misce wymieszać komosę, soczewicę, pietruszkę, musztardę, słonecznik i paprykę wędzoną. Doprawić solą i pieprzem.

Na wierzchu ułożyć gruszki wraz z sosem i na koniec udekorować drobno posiekanym ogórkiem.

Sałatka z pieczonymi ziemniakami, makrelą i oliwkami

Składniki: 5 ziemniaków 1 czerwona cebula Gałązka rozmarynu 1 wędzona makrela 2 ogórki kiszone 1 łyżka oliwy Garść posiekanego koperku Sól i pieprz 10 zielonych oliwek 1/2 sałaty lodowej

Sos: 1 łyżka oliwy 1 łyżka cytryny 1 łyżka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 180 st. W tym czasie obrać ziemniaki i ugotować pokrojone w kostkę lub plastry (tylko 5 minut) w osolonej wodzie. Odsączyć na sitku. Wstawić je do piekarnika posolone, z dodatkiem pieprzu, oliwy i gałązką rozmarynu. Upiec na złoty kolor. Na półmisku ułożyć poszarpaną sałatę lodową, dodać drobno posiekaną cebulę, ogórki, oliwki i obraną makrelę. Składniki sosu wymieszać w słoiku i polać sałatę z dodatkiem koperku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości