Przepisy kulinarne

Rozgrzewające sałatki Darii Ładochy

Sałatki kojarzą nam się raczej z okresem wiosenno-letnim ze względu na to, że składają się zazwyczaj ze świeżych warzyw i serów, które wychładzają organizm. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha udowodniła, że sałatki mogą być tanie, polskie i rozgrzewające!

Sałatka z pieczonymi burakami, polędwiczką w sosie z powideł śliwkowych

Składniki:
Garść rukoli
400 g polędwiczki wieprzowej
2 buraki
1 czerwona cebula
Kulka mozzarelli
2 ząbki czosnku
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Szczypta papryczki chilli
2 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
3 łyżki oleju
Sok z 1 cytryny

Sos:
2 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka oleju
1 papryczka chilli drobno posiekana

Przygotowanie:
Przygotować sos. Podgrzać wszystkie składniki w rondelku aż się połączą.
Na półmisku ułożyć rukolę.
Polędwiczki pokroić na cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę i drobno posiekać czosnek.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem a następnie dodać plasterki polędwiczki i usmażyć według własnych upodobań.
Nastawić piekarnik na 200 st.
Wyszorować buraki i nakłuć widelcem. Dodać sól i pieprz, skropić cytryną i olejem i zawinąć w folię.
Upiec na sposób al dente i ostudzić.
Pokroić w plasterki i dodać do rukoli. Następnie dodać polędwiczki, podartą mozzarellę, polać przygotowanym sosem i posypać płatkami migdałowymi.

 

Sałatka z komosą ryżową i zieloną soczewicą

Składniki:
1/2 szkl. komosy ryżowej
1/2 szkl. zielonej soczewicy
1 duża gruszka
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1 łyżeczka musztardy
1 ogórek kiszony
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki zielonej
Sól i pieprz

Przygotowanie:
Zagotować szklankę wody z solą. Dodać soczewicę i ugotować al dente.
W osobnym garnku odmierzyć szklankę wody i dodać komosę ryżową. Gotować do całkowitego wchłonięcia wody. Ostudzić.
W kolejnym rondelku rozpuścić masło z miodem i dodać pokrojoną na plastry gruszkę. Dusić aż gruszka zrobi się miękka, ale nie będzie się rozpadać.
W misce wymieszać komosę, soczewicę, pietruszkę, musztardę, słonecznik i paprykę wędzoną. Doprawić solą i pieprzem.
Na wierzchu ułożyć gruszki wraz z sosem i na koniec udekorować drobno posiekanym ogórkiem.

 

Sałatka z pieczonymi ziemniakami, makrelą i oliwkami

Składniki:
5 ziemniaków
1 czerwona cebula
Gałązka rozmarynu
1 wędzona makrela
2 ogórki kiszone
1 łyżka oliwy
Garść posiekanego koperku
Sól i pieprz
10 zielonych oliwek
1/2 sałaty lodowej

Sos:
1 łyżka oliwy
1 łyżka cytryny
1 łyżka musztardy francuskiej
1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 180 st.
W tym czasie obrać ziemniaki i ugotować pokrojone w kostkę lub plastry (tylko 5 minut) w osolonej wodzie. Odsączyć na sitku.
Wstawić je do piekarnika posolone, z dodatkiem pieprzu, oliwy i gałązką rozmarynu. Upiec na złoty kolor.
Na półmisku ułożyć poszarpaną sałatę lodową, dodać drobno posiekaną cebulę, ogórki, oliwki i obraną makrelę.
Składniki sosu wymieszać w słoiku i polać sałatę z dodatkiem koperku.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
57
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0