Przepisy kulinarne

Rozgrzewające potrawy - przepisy

Gdy za oknem śnieg i mróz, trzeba dobrze zjeść, by rozgrzać organizm. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Joseph "Józek" Seeletso proponuje rozgrzewającą cielęcinę zapiekaną pod ziemniakami, Bobotie - przysmak z Afryki Południowej, a na deser - niezawodną czekoladę na gorąco z mlekiem kokosowym.

Rozgrzewająca cielęcina zapiekana pod ziemniakami

Składniki:


1 kg łopatki cielęcej pokrojonej w kostkę


700 g pokrojonej w plasterki cebuli


1 kg pokrojonych w plasterki ziemniaków


500 g pokrojonych w plastry słodkich ziemniaków


1 łyżka sosu worcestershire


25 g mąki ziemniaczanej


40 g masła


150 ml wywaru z kurczaka


3 łyżeczki soli


3 listki laurowe


2 gałązki tymianku



Przygotowanie:


Rozgrzej na patelni olej i połowę masła. Podsmaż na nim mięso z każdej strony na brązowo. Ułóż mięso w foremce do zapiekania. Teraz na patelnię wrzuć cebulę i podsmaż na złoto. Zalej wywarem, dodaj odrobinę sosu worcetershire, dodaj mąkę i wszystko wymieszaj. Zalej miksturą foremkę z mięsem, dodaj listek laurowy i tymianek, dopraw solą. Na wierzchu ułóż plasterki ziemniaków tak, żeby nachodziły na siebie. Na wierzchu ułóż resztę masła, posól. Przykryj pokrywką i piecz w 180 st. Przez 1,5 godziny. Zdejmij pokrywkę i ponownie połóż na wierzchu odrobinę masła. Zwiększ temperaturę do 200 st. i piecz, aż ziemniaki zrobią się złote.



Bobotie (przysmak z Afryki Południowej)

Składniki:


Mięso:


2 kg mielonej wołowiny


2 kromki chleba nasączone w mleku i pokrojone w kostkę


Mikstura słodko-kwaśna:


2 łyżki chutneya z suszonych śliwek


2 łyżki octu winnego


2 łyżki przecieru pomidorowego


2 łyżki rodzynek


Curry:


1 łyżki przyprawy curry w proszku


1 łyżki kurkumy


1 łyżka startego imbiru


4 łyżki masła


2 łyżki posiekanej cebuli


pieprz, sól


Mikstura z jajek:


2 roztrzepane jajka


11/2 szklanki mleka


listki laurowe



Przygotowanie:


Rozgrzej w dużej patelni olej. Dodaj cebulę i smaż, aż zrobi się szklista. Dodaj curry, imbir i kurkumę, wrzuć wołowinę i smaż, aż zrobi się lekko brązowa. Dodaj do mięsa chleb oraz składniki mikstury słodko kwaśnej. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do foremki do zapiekania. Jajka roztrzep w misce z mlekiem, zalej powstałą mikstura mięso, a na wierzchu ułóż listki laurowe. Zapiekaj w piekarniku, aż warstwa jajek zrobi się złocista. Podawaj z ryżem lub sałatką.



Czekolada na gorąco z mlekiem kokosowym

Składniki:


140 g posiekanej gorzkiej czekolady


1/2 szklanki mleka kokosowego


1/2 szklanki mleka



Przygotowanie:


Wlej do garnuszka mleko i mleko kokosowe. Gotuj na małym ogniu przez 4 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Mieszaj trzepaczką, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Przelej przez sitko i podawaj ze świeżą miętą.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
63
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0