Rozgrzewająca szarlotka i domowy jabłecznik - przepisy Beaty Kartowicz

Czym różni się jabłecznik od szarlotki? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje ulubione przepisy na szarlotkę z przyprawami, szybki jabłecznik oraz szarlotkę z masą kajmakową i konfiturą z pomarańczy zaprezentowała Beata Kartowicz.

Jesienna szarlotka z rozgrzewającymi przyprawami

  • 2 szklanki mąki krupczatki
    • 3 łyżki cukru pudru
      • 150 g masła
        • 2 łyżki zimnej wody
          • 2 żółtka
            • 1 jajko

              Farsz jabłkowy

              • 1 kg jabłek (szara reneta)
                • 6 łyżek cukru trzcinowego
                  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
                    • sok z 1/2 cytryny
                      • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
                        • 2 łyżeczki budyniu wanilinowego
                          • opcjonalnie 2 - 3 łyżki likieru kokosowego lub amaretto

                            Farsz orzechowy

                            • 1/3 szklanki orzechów włoskich
                              • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
                                • 4 łyżki rodzynek
                                  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej

                                    Sposób przygotowania

                                    Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Zmiksować mikserem przez około minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać dokładnie palcami lub siekać na stolnicy).

                                    Dodać żółtka i wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę, rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około pół godziny.

                                    Jabłka obrać i pokroić na plasterki. Do garnka wsypać cukier, na wierzch wysypać jabłka. Podgrzewać przez około 5 minut żeby cukier się skarmelizował.

                                    Dodać sok z cytryny, cukier wanilinowy i gotować jabłka przez około 10-15 minut. Na koniec wymieszać z przyprawą piernikową i sypkim budyniem.

                                    Orzechy rozdrobnić w melakserze, dodać przyprawę piernikową, rodzynki, skórkę pomarańczową.

                                    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na tartę o średnicy 24 cm lub tortownicę 24 cm posmarować grubo masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Jedną część odłożyć a 2 pozostałe połączyć i rozwałkować na placek, podsypując mąką. Ciastem wyłożyć spód i boki formy. Dokleić brakujące miejsca.

                                    Pozostałe ciasto rozwałkować i foremką wyciąć gwiazdki. Resztki ciasta połączyć, rozwałkować i znów powycinać.

                                    Na spód ciasta wysypać rozdrobnione orzechy, później wyłożyć jabłka. Na wierzchu rozłożyć gwiazdki. Brzegi ciasta i gwiazdki można posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 minut

                                    Szybki domowy jabłecznik

                                    • Farsz z jabłek
                                      • 1 kg kwaśnych jabłek
                                        • 3 łyżki masła
                                          • 4 łyżki cukru trzcinowego
                                            • 1 łyżeczka cynamonu
                                              • sok z 1 cytryny i skóra otarta z 1/2 cytryny

                                                Ciasto

                                                • 250 g masła w temperaturze pokojowej
                                                  • 190 g drobnego cukru
                                                    • 5 jajek (temp. pokojowa)
                                                      • 160 g mąki pszennej tortowej
                                                        • 140 g mąki ziemniaczanej
                                                          • 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

                                                            Przygotowanie:

                                                            Jabłka obrać i pokroić w plasterki.

                                                            Na patelnię włożyć 2 łyżki masła, włożyć jabłka, dodać cukier trzcinowy i cynamon i smażyć przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną, ale pozostaną częściowo w kawałkach. Pod koniec dodać do jabłek sok z cytryny i skórę z cytryny.

                                                            Miękkie masło ubijamy z cukrem aż będzie jasne i puszyste (ok. 10 minut). Dodawać stopniowo po jednym żółtku, cały czas dokładnie ubijając. W oddzielnej misce ubić na sztywną pianę białka z dodatkiem szczypty soli.

                                                            Do ubitego masła i żółtek dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę. Dodać ubite białka i wymieszać szpatułką na jednolitą masę.

                                                            Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach 21 cm x 28 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć połowę masy, następnie jabłka i przykryć je resztą masy, delikatnie je rozsmarowując.

                                                            Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut.

                                                            Szarlotka na francuskim cieście z masą kajmakową i konfiturą z pomarańczy

                                                            Składniki:

                                                            • gotowe ciasto francuskie 1 szt.
                                                              • 3 zielone jabłka
                                                                • masa kajmakowa 1/2 puszki
                                                                  • dwie łyżki konfitury pomarańczowej

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Ciasto francuskie położyć na blaszce do pieczenia o dowolnym kształcie koła lub prostokąta. Rozsmarować masę kajmakową zostawiając 1 cm wolnego brzegu. Ułożyć plasterki jabłka na zakładkę i wstawić do piekarnika. Piec około 30 min na złoty kolor. Konfiturę z pomarańczy podgrzać i przetrzeć przez sito. Posmarować wierzch jabłek po upieczeniu.

                                                                    Autor: Anna Kobyłka

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości