W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Martę Dymek. Blogerka przygotowała rozgrzewające i pyszne wegańskie dania. Co powiecie na ciecierzycę po bretońsku lub kowbojską zupę cebulową? Nam na samą myśl ślinka cieknie :)
Cebule obrać, przekroić na pół i opalić na kuchence, tak jak do rosołu. Następnie odłożyć na bok do przestudzenia. W międzyczasie czosnek oraz jalapeño posiekać, a fasolę odcedzić. Przestudzone cebule drobno posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebule i smażyć przez 3 – 4 minuty. Do podsmażonej cebuli dodać czosnek oraz jalapeno, smażyć kolejne 30 sekund, po czym dodać wszystkie przyprawy i smażyć kolejne 30 sekund dokładnie mieszając. Dodać pomidory i dusić przez 2 – 3 minuty. Dodać fasolę, bulion, sos sojowy oraz szczyptę soli, przykryć i gotować przez 10 – 15 minut. Na koniec do pojemnika blendera odlać 3 chochelki zupy, dodać ocet, dużą garść kolendry i wszystko zmiksować na gładki krem. Wlać z powrotem do garnka, doprawić do smaku solą oraz ewentualnie większą ilością octu. Zupę podawać gorącą ze świeżą kolendrą na wierzchu.
Ciecierzyca po bretońsku
Składniki:
1 cebula czerwona
4 liści laurowych
2 ziaren ziela angielskiego
2 ziarna pieprzu
Olej roślinny do smażenia
4 puszki ciecierzycy
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki pietruszki, suszonego
500 g przecieru pomidorowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
½ – ¾ szklanki wody
1 łyżka sosu sojowego
Sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Smażyć przez 2 – 3 minuty do czasu, aż cebula będzie złota.
Wtedy dodać ciecierzycę, dokładnie wymieszać i dodać wszystkie pozostałe przyprawy. Smażyć minutę po czym dodać pozostałe składniki. Garnek przykryć i gotować przez 7 – 15 minut. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem, podawać z chlebem lub z ulubioną kaszą.
Czosnek oraz imbir obrać i posiekać. Cebulę i papryki pokroić w kostkę, a marchewkę i kapustę zetrzeć na tarce.
W dużym garnku rozgrzać olej i dodać czosnek oraz imbir. Smażyć 30 sekund, dodać przyprawę curry i smażyć kolejne 15 sekund. Dorzucić cebulę, marchewkę oraz papryki i bardzo dokładnie zamieszać. Smażyć 2–4 minuty, dodać kapustę, znowu intensywnie zamieszać, po czym dodać wszystkie pozostałe składniki poza groszkiem i gotować pod przykryciem przez 10 minut.
Po upływie tego czasu dodać groszek, zamieszać i gotować ostatnie 2 minuty. Podawać gorącą czakalakę z kaszą lub ryżem jako danie główne, świetnie smakuje na zimno jako lunch do pracy.
Złote mleko
Składniki na kurkumową pastę:
1/2 szklanki kurkumy, mielonej
1 szklanka wody
1 łyżeczka czarnego pieprzu, mielonego
4 łyżki oleju kokosowego extra vergine
Przygotowanie:
W niewielkim rondelku połączyć wszystkie składniki poza olejem kokosowym. Doprowadzić do wrzenia i gotować na niedużym ogniu, regularnie mieszając, przez 2–4 minuty lub do czasu, gdy woda odparuje i całość zmieni się w bardzo gęstą pastę.Na koniec dodać olej kokosowy, zamieszać i podgrzewać jeszcze 1 minutę. Gotową pastę przełożyć do słoika i trzymać w lodówce do kilku miesięcy.
Składniki na 2 porcje złotego mleka:
2 szklanki mleka roślinnego
1 łyżeczka pasty kurkumowej
szczypta cukru trzcinowego, opcjonalnie
Przygotowanie złotego mleka:
Do małego rondelka dodać mleko roślinne, pastę kurkumową oraz cukier trzcinowy, jeśli jest używany. Doprowadzić do wrzenia i podgrzewać na minimalnym ogniu przez 1 minutę, następnie rozlać do szklanek. Najlepiej smakuje pite pod kocem.