Materiał promocyjny

Rozgrzewająca kuchnia Reni Jusis

Wielka kulinarna przygoda w kuchni Dzień Dobry TVN! Ekomama Reni Jusis i Dominika Adamczyk z Akademii Zdrowego Odżywiania zdradzają przepisy na: polentę z powidłami, krupnik z kaszą jaglaną, zupę z dyni, duszoną marchewkę z rozmarynem oraz jabłka pieczone nadziewane. Jak jest ulubiona potrawa Roberta Kantereita? Co jest istotne w zdrowym odżywianiu? Która kasza wzmacnia naszą odporność?

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Polenta z powidłami

Składniki:

3 szklanki wody

½ szklanki kaszki kukurydzianej (ekologicznej)

szczypta gałki muszkatołowej (nie mielonej, w całości)

pół łyżeczki soku z cytryny

migdały blanszowane lub płatki migdałowe

melasa z buraka cukrowego!!! Nie z trzciny (ekologiczna)

paczka suszonych śliwek i daktyli (ekologiczne)

Kasza jaglana z jabłkami i z imbirem

Składniki:

2 szklanki wody

1/2 szklanki kaszy jaglanej

2 słodkie jabłka

2 łyżki wypłukanych rodzynek

łyżeczka siemienia lnianego

plasterek korzenia świeżego imbiru

Cynamon mielony, kurkuma i kardamon (w całości)- będzie potrzebny moździerz

Syrop z agawy (sklep Eko)

Przygotowanie:

Upraż kaszę w garnku, poczym wypłucz gorącą wodą. Zalej czystą gorącą woda i zagotuj wodę z kaszą, wrzuć pokrojone w kostkę jabłko, rodzynki i siemię lniane.

Następnie dodaj imbir, cynamon i kardamon. Gotuj pod przykryciem. Gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min.

Krupnik z kaszą jaglaną

Składniki:

5 łyżek oliwy z oliwek

1 cebula

2 ząbki czosnku

świeżo mielony pieprz

ok. 1 l wody

4 łyżki kaszy jaglanej

2 ziemniaki

1 marchewka

1pietruszka

ćwiartka selera

pół pora

kilka łyżek przecieru pomidorowego ( nie koncentratu!!!)

szczypta suszonego majeranku

szczypta suszonego tymianku

3 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

sól do smaku

natka pietruszki

pestki dyni i słonecznika

Przygotowanie:

Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie szklista dodaj, marchew, pietruszkę i seler. Podsmaż chwilę. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki, i pokrojony por i szczyptę pieprzu. Następnie wlej gorącą wodę i sól, a po chwili kilka łyżek przecieru pomidorowego. Potem dodaj: liście laurowe, majeranek i tymianek i ziele angielskie i wypłukaną kaszę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Na talerzu posyp zupę natką pietruszki i prażonymi pestkami.

Zupa z dyni

Składniki:

1 dynia Hokkaido (sklep ekologiczny)

2 marchewki

1 cebula

½ cm korzenia świeżego imbiru

1/3 płaskiej łyżeczki nasion kolendry

1/3 płaskiej łyżeczki nasion kozieradki

pół łyżeczki kurkumy

2-3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki

4-5 łyżek stołowych ziaren amarantusa (nie ekspandowany)

5 łyżek oliwy z oliwek

sól morska do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie szklista, dodaj starty na drobnej tarce imbir, następnie sól i ok. 1 l wody. Odczekaj i dorzuć posiekaną natkę pietruszki razem z łodygami, następnie dodaj kozieradkę, kurkumę i rozgniecioną w moździerzu kolendrę. Na koniec dorzuć dynię i marchewkę pokrojoną w grubą kostkę i amarantus.

Duszona marchewka z rozmarynem

Składniki:

2 marchewki pokrojone w cienkie plasterki

1 cebula

1 ząbek czosnku

mała gałązka świeżego rozmarynu

natka pietruszki

sól do smaku

pół płaskiej łyżeczki brązowego cukru

oliwa

szczypta kurkumy

pieprz do smaku

kasza gryczana

olej lniany tłoczony na zimno

Przygotowanie:

Rozgrzej garnek albo patelnię z przykryciem, wlej oliwę, wrzuć pokrojoną w plasterki cebulę, gdy będzie szklista dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz listki rozmarynu, szczyptę soli, następnie szczyptę kurkumy, wrzuć marchewkę i mieszając jeszcze chwilę smaż, dodaj brązowy cukier, dodaj pieprz, podlej ciepłą wodą i zostaw pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki

Jabłka pieczone nadziewane

Składniki:

4 duże jabłka

dwie garści suszonych śliwek

łyżka suszonych żurawin

szczypta soli

cynamon

Przygotowanie:

Wypłucz suszone owoce w niedużym rondelku. Zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem. Gotuj, ciągle mieszając, aż owoce rozpadną się na niezbyt gęstą masę. Dokładnie umyj jabłka. Odetnij górną ich część, wydrąż pestki, wypełnij nadzieniem i posyp odrobiną cynamonu. Przykryj odciętą częścią i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30 min.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości