Materiał promocyjny

Rozgrzewająca kuchnia. Proste przepisy!

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Annę Starmach i Magdę Mierzwińską, uczestniczkę programu "MasterChef", dziś w roli asystentki Ani. Dlaczego Magda odpadła z programu "MasterChef"? Panie polecają potrawy rozgrzewające, czyli pieprzowy stek z sarniny, pomarańczową wołowinę z imbirem i brownie na ostro. Przekonajcie się, jak smakuje dżem z chili i pomidorów oraz zupa z imbirem!

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News

Pieprzowy stek z sarniny

Składniki:

200 ml czerwonego wina, wytrawnego

1/2 szklanki porto półsłodkiego

1 podłużna szalotka, pokrojona na plasterki

kilka gałązek świeżego tymianku

1 łyżeczka zmiażdżonych ziarenek kolorowego pieprzu

2 kawałki polędwicy z sarny (ok. 150 g każdy)

2 łyżki oliwy z oliwek

10 g gorzkiej czekolady o 70% zawartości kakao

2 łyżki masła

6 małych marchewek, obgotowanych

2-4 kromki chleba na zakwasie

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewam do 200°C. Do rondla z grubym dnem wlewam czerwone wino oraz porto, wraz z szalotką i gałązkami tymianku. Całość doprowadzam do wrzenia i gotuję na wolnym ogniu. Mieszam energicznie przez 20-30 minut aż płyn się zredukuje. W polędwicę wcieram oliwę i ziarna pieprzu, uprzednio lekko utłuczone w moździerzu. Obsmażam mięso z każdej strony, soląc je po położeniu na patelnię. Patelnię z mięsem wkładam do nagrzanego piekarnika na 5 minut. Potem odstawiam w cieple by odpoczęła. Sos z czerwonego wina przecedzam na patelnię po sarninie, podgrzewam i powoli mieszając dodaję czekoladę. Na osobnej patelni lub w rondelku rozpuszczam masło i gdy zacznie się pienić dodaję malutkie marchewki. Podsmażam 2-3 minuty. W tym czasie podpiekam kromki chleba na zakwasie pod grillem w piekarniku. Polędwicę kroję w plastry i układam na sosie, którym polewam ją również na wierzchu. Z boku układam marchewki i kromki chleba, przekrojone skośnie na pół.

Pomarańczowa wołowina z imbirem

Składniki:

100 ml bulionu wołowego lub z kurczaka

3 goździki

3 nasiona kardamonu, lekko roztłuczone

kawałek kory cynamonowej (ok. 2-3 cm)

2-3 łyżki oleju

30 dkg mięsa wołowego (np. zrazówki lub udźca)

1 duża cebula

świeży imbir, ok. 3 cm obranego i pokrojonego w cienkie paski kłącza

1 marchewka

1 gałązka selera naciowego

2 łyżki sosu sojowego jasnego

niecałe 1/2 szklanki soku z pomarańczy

niecałe 1/2 szklanki marmolady z pomarańczy (najlepiej możliwie gorzka, z dodatkiem skórek)

1-2 łyżki przyprawy pięć smaków (do smaku)

Ryż lub puree lub kuskus

1/2 główki brokułu, podzielona na różyczki

1 łyżka oleju arachidowego

1 ząbek czosnku, pokrojony w płatki

2 cm kawałek imbiru, pokrojonego w paseczki

1 łyżka marmolady pomarańczowej

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka wina ryżowego

kilka kropel sosu sojowego

garść uprażonych płatków migdałowych (ew. sezamu)

sól, cukier, 1 cytryna

Przygotowanie:

Bulion zagotowuję z goździkami, kardamonem, korą cynamonową i gotuję na małym ogniu ok. 20 minut. Przecedzam. W tym czasie obsmażam pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki mięso na oleju. Robię to partiami i na bardzo dużym ogniu, by szybko jedynie ściąć mięso z zewnątrz, a w środku, by było surowe. By nie pryskał olej, dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym mięso z wody. Obsmażone mięso przekładam do brytfanki, a na pozostałym tłuszczu karmelizuję cebulkę i imbir, tj. smażę go na niewielkim ogniu z niewielkim dodatkiem bulionu, tak by raczej poddusić, niż usmażyć cebulę. Wszystko łączę w brytfance, do której wrzucam pokrojone na duże kawałki marchewki i pokrojonego w cieniutkie paseczki selera naciowego. Wlewam sok pomarańczowy, marmoladę, przyprawę pięć smaków, sos sojowy oraz przecedzony bulion. Doprowadzam wszystko do wrzenia. Zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem przez 1 1/2 godziny. Ostatnie 10-20 minut gotuję na dużym ogniu bez przykrywki, by nadać sosowi mocniejszego smaku. Sprawdzam, czy nie trzeba doprawić. Podaję z ryżem (lub kuskusem czy puree) oraz z warzywami aromatyzowanymi na sposób azjatycki, np. brokułem.

Brokuł gotuję przez ok. 2-3 minuty, z odrobiną cukru i soku z cytryny, by zachować jego zielony kolor. Delikatnie przelewam go zimną wodą. W miseczce łączę marmoladę, sos sojowy, sok z cytryny, wino ryżowe. W woku na rozgrzanym oleju podsmażam czosnek i imbir. Uważam, by czosnek się nie przypalił, gdyż wtedy gorzknieje. Wrzucam podgotowany brokuł i zalewam go przygotowanym sosem. Smażę kilka chwil, by się zagrzał i wchłonął smaki sosu. Do podania polewam kilkoma kroplami oleju sezamowego i posypuję płatkami migdałowymi lub uprażonym sezamem.

Brownie na ostro

Składniki:

300 g dobrej ciemnej czekolady

150 g masła

100-175 g cukru (ilość zależna od upodobań, ja daję 100-130g)

2 średnie ostre, czerwone papryczki chili, drobno pokrojone, część pokrojona w cienkie paseczki do dekoracji

4 średniej wielkości jajka

Przygotowanie:

Czekoladę, masło, 1/2 porcji cukru roztopić w kąpieli wodnej, do roztopionej masy wsypać chili. Jajka ubić z pozostała połową cukru na puszystą masę. Do przestudzonej czekoladowej masy dodawać partiami masę jajeczna, dokładnie ale delikatnie wymieszać. Masę wylać do posmarowanej masłem i wyłożonej papierem formy (20cmx20cm lub tortownica o średnicy 24 cm). Piekłam w temp. 175 stopni Celsjusza przez 30 minut. Ostudzić w piekarniku, a po wyjęciu posypać paseczkami chili.

Dżem z chili i pomidorów

Składniki:

1 łyżka kuminu

1 łyżka ziaren kolendry

2 łyżki sosu sojowego

2 ząbki czosnku

2 duże papryczki chili

Kawałek imbiru (tak 4, 5 cm)

800g małych pomidorków cherry

300g brązowego cukru

200g octu z białego wina

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnie, wrzuć na nią kolendrę i kumin, podgrzej a następnie pokrusz w moździerzu. Wrzuć przyprawy do rondla, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir, chili, pokrojone pomidory, zalej je octem z białego wina, dodaj cukier, smaż na małym ogniu aż uzyskasz jednolitą, gęstą konsystencję dżemu, dodaj sos sojowy wymieszaj. Umieść w słoikach lub zjedz od razu! Taki dżem to wspaniały dodatek do serów czy też wędlin.

Rozgrzewająca i sycąca zupa z imbirem

Składniki:

500ml bulionu z kury

1 puszka (400ml ) mleka kokosowego

600g piersi z kurczaka

3 ząbki czosnku

4 cm świeżego imbiru

1 średniej wielkości papryczka chilli

250g kiełków fasoli mung

Sok z limonki

Świeża kolendra

300g makaronu ryżowego

Sos sojowy

Przygotowanie:

Czosnek, imbir, chili drobno posiekaj, przysmaż na odrobinie tłuszczu. Po chwili dodaj pokrojonego w paski kurczaka, gdy ten zmieni kolor dodaj mleko kokosowe, bulion, gotuj około 10-15 minut dopraw do smaku, dodaj też odrobine soku z limonki i sosu sojowego, wrzuć kiełki, świeżą kolendrę, podawaj z makaronem ryżowym, mniam!

Czekoladowe babeczki z różowym pieprzem

Składniki:

1 szklana cukru

Pół szklanki mąki

Pół szklanki kakao

¾ kostki (150g) roztopionego masła

2/3 szklanki mleka 3,2%

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jaja

120 g gorzkiej czekolady

2 łyżki różowego pieprzu

100g gorzkiej czekolady

100g śmietanki 30%

Przygotowanie:

Czekoladę (120g) połam/pokrój na małe kawałeczki. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Jaja ubij z cukrem, stopniowo dodawaj mąkę, mleko i masło. Na koniec wsyp kawałki czekolady, wymieszaj łyżką. Przełóż do foremek na muffinki wyłożonych papilotami, piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Śmietankę podgrzej, zalej nią połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszaj i studź. Muffinki polej czekoladowym sosem, posyp różowym pieprzem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości