Roladki z tortilli na 4 sposoby – najlepsze przepisy

Roladki z tortilli
Fot. Burcu Atalay Tankut / Getty Images
Roladki z tortilli na zimno to danie, które daje możliwość eksperymentowania. Do środka można włożyć zarówno ser, wędlinę i warzywa, jak i różnego rodzaju pasty. Rollsy z tortilli świetnie sprawdzą się na imprezie oraz jako lekka przekąska w ciągu dnia. Poniżej prezentujemy najsmaczniejsze pomysły na to danie.

Jeśli do przygotowania będzie użyta gotowa tortilla, roladki staną się ekspresowym daniem – wystarczy tylko zadbać o wypełnienie. Z każdą porcją tortilli postępujemy tak samo – smarujemy lub układamy nadzienie na placku i zwijamy go ciasno. Następnie wkładamy rulony do lodówki, a po około 30 minutach ostrym nożem kroimy je w plastry o grubości około 2-3 cm. Roladki tortilla można podawać z wbitymi wykałaczkami, które ułatwią nałożenie przekąski na talerz.

Miniroladki z tortilli z łososiem i serkiem mascarpone

Wśród przekąsek i przystawek bazujących na słynnym kukurydzianym lub pszennym placku prawdziwym hitem są roladki z tortilli z serkiem mascarpone i łososiem. Aby wykonać porcję na jeden placek, należy zmiksować 50 g serka z 5 pomidorami suszonymi z oleju i doprawić pieprzem do smaku. Powstałą masą posmarować tortillę (po brzegi), ułożyć na niej 50 g plastrów wędzonego łososia i warstwę sałaty. Posmarować łyżką majonezu i zwinąć w ciasny rulon. Roladki z łososiem i serkiem w tortilli powinny przed pokrojeniem w grube plastry trafić na 30 minut do lodówki, inaczej mogłyby się rozpaść. Podawać jako przystawkę lub przekąskę na imprezie, w towarzystwie sałatek i serów.

Możliwy jest też inny wariant – przepis na roladki z tortilli ze szpinakiem i łososiem . W tym przypadku sałatę zastępujemy porcją szpinaku podsmażonego na odrobinie oleju. Mogą też być świeże liście, ale tylko delikatne młode listki sprzedawane jako „szpinak baby”. Roladki z łososia w tortilli dobrze smakują także z dodatkiem ogórka, rukoli czy serka chrzanowego. Warto wykonać kilka wersji i znaleźć ulubiony smak.

Zobacz film: Naleśnikowe roladki. Źródło Dzień Dobry TVN

Jak zrobić roladki z tortilli ze szpinakiem i serem feta?

Z czego jeszcze można wykonać wytrawną roladę do krojenia? Kolejną propozycją są roladki z placków tortilla wypełnione szpinakowym farszem. Aby go wykonać, potrzebne są 2 szklanki świeżego szpinaku, który należy podsmażyć na łyżce oleju lub masła. Kiedy szpinak zmięknie, dodać rozkruszony widelcem ser feta (50 g), pieprz, łyżeczkę soku z cytryny i rozgnieciony ząbek czosnku. Wymieszać całość na patelni, podsmażać jeszcze chwilę i ostudzić. Masą posmarować placek, zwinąć, schłodzić, a na końcu pokroić. Roladki z tortilli na ciepło smakują równie dobrze co na zimno – oba warianty są warte wypróbowania. Do połączenia szpinaku z fetą pasują także suszone pomidory.

Tworząc roladki z tortilli wegetariańskie i wegańskie, mamy do wyboru mnóstwo kreatywnych przepisów. Polecamy wypróbować między innymi takie połączenia, jak:

· hummus, świeży ogórek, szczypiorek;

· pasta z suszonych pomidorów i czarnych oliwek, papryka, świeża bazylia;

· pasta z tofu ze szczyptą soli kala namak, rzodkiewka;

· guacamole (pasta z awokado), oliwki, ogórek.

Kiedy zaproponujemy gościom różnorodne przystawki, roladki z tortilli z rukolą mają szansę stać się hitem. Rukola pasuje do suszonych pomidorów, fety i innych gatunków sera. Doskonale sprawdzi się też w wegańskiej wersji dania – w towarzystwie np. hummusu lub awokado.

Roladki z tortilli z szynką i serem

Nawet z sera i wędliny można przygotować efektowną przekąskę na zimno lub na ciepło. Takie roladki z tortilli zapiekane zyskują na smaku, jeśli zamiast sałaty dodamy oregano i kukurydzę, a po upieczeniu polejemy je sosem czosnkowym lub pomidorowym. Można je wtedy potraktować jako samodzielne danie i podać z sałatką. Jakich składników użyć? Można bez problemu wykorzystać tańszą wędlinę, zaś bardziej wykwintną wariacją będą roladki z tortilli z szynką parmeńską .

Aby je wykonać, potrzebujemy 1 tortillę, 3 cienkie plastry sera, 3 plastry szynki, łyżkę majonezu oraz duży liść sałaty. Placek trzeba posmarować majonezem, ułożyć na nim pozostałe składniki i ciasno zwinąć. Kroić ostrym nożem. Roladki z tortilli na zimno z szynką i serem są już gotowe! Natomiast w wersji do zapiekania warto przekąski nakłuć wykałaczkami i wstawić na 8 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Roladki z tortilli z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Inny wariant tej przekąski opiera się na podsmażonym drobiowym mięsie. Roladki z tortilli z kurczakiem na zimno smakują bardzo dobrze, ale można także zastąpić masę z serka kanapkowego żółtym serem i zapiec, podobnie jak wersję z szynką.

Roladki z tortilli – przepis na wersję z kurczakiem

Potrzebujemy 150 g filetu z kurczaka, który należy umyć, pokroić drobno i oprószyć przyprawami: kuminem, słodką papryką, oregano, solą i pieprzem. Usmażyć na oleju, a następnie rozdrobnić lekko widelcem. 6 suszonych pomidorów zmiksować z dwiema łyżkami gęstego serka kanapkowego o naturalnym smaku i 5 listkami świeżej bazylii. Powstałą masą posmarować tortillę, ułożyć kurczaka i zawinąć. Roladki z tortilli z suszonymi pomidorami i kurczakiem są już prawie gotowe – wystarczy jeszcze je pokroić i ułożyć na talerzu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości