Materiał promocyjny

Rogaliki z maślanką - inspiracje Andrzeja Polana

W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN - w ramach akcji "Zboże smakuje i inspiruje" - Andrzej Polan przygotował: ciepłe rogaliki i bułeczki drożdżowe z maślanką, owocami i kruszonką, pieczone brokuły z płatkami corn flakes pełnoziarnistymi, serkiem mascarpone i papryką, falafel z zielonego groszku z płatkami kukurydzianymi i majonezem chilli i owsiankę z owocami. Smacznego!

Ciepłe rogaliki i bułeczki drożdżowe z maślanką, owocami i kruszonką

Składniki:

100 g drożdży

1000 g mąki

3 żółtka

1+1 jajko

400 ml maślanki

100 ml mleka

200 g masła

100 g cukru

cukier wanilinowy

Kruszonka:

100 g mąki

50 g cukru

50 g masła

150 g powideł śliwkowych

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w mleku ciepłym, dodajemy łyżkę cukru, 2-3 łyżki mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy podgrzaną maślankę, ubite żółtka i jajko, pozostałą mąkę, rozpuszczone masło i szczyptę soli. Wszystko razem wyrabiamy na jednolite ciasto, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 min. Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje z każdej przygotowujemy rogaliki, bułeczki, nadziewamy dowolnymi owocami lub powidłami, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika na ok. 20 min.

Pieczone brokuły z płatkami corn flakes pełnoziarnistymi, serkiem mascarpone i papryką

Składniki:

2 pęczki świeżych brokułów

4 łyżki płatków corn flakes pełnoziarnistych

400 g sera mascarpone

4 szt. czerwonej papryki

100 ml oliwy

50 ml octu jabłkowego

koperek

sól

pieprz czarny

100 g orzechów laskowych

3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Paprykę układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C na ok. 40 min. Upieczoną paprykę przykrywamy folią, odparowujemy, zdejmujemy skórę i zalewamy oliwą, octem, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy pokrojony koperek. Brokuły skrapiamy oliwą, układamy na papierze pergaminowym, posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C na ok. 10-15 min., pieczemy aż korony brokułów staną się lekko złote. Ser mascarpone doprawiamy delikatnie solą. Na talerzu rozsmarowujemy porcje sera mascarpone, układamy upieczone brokuły, zamarynowaną paprykę, posypujemy orzechami laskowymi w miodzie i posypujemy na koniec chrupiącymi płatkami corn flakes pełnoziarnistymi.

Falafel z zielonego groszku z płatkami kukurydzianymi i majonezem chilli

Składniki:

300 g mrożonego zielonego groszku

1 cebula

kmin rzymski mielony

1 łyżeczka ziaren kolendry

1 łyżka suszonych płatków papryki

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek świeżej kolendry

sól

biały mielony pieprz

1 łyżeczka proszku do pieczenia

płatki kukurydziane

1 pęczek rzodkiewki

100 g ziarna kukurydzy

2 łyżki miodu

roszponka

4 łyżki majonezu

1 papryczka chili

4 łyżki śmietany 18%

1 łyżka miodu

Sok z 1 cytryny

sól

Przygotowanie:

Zielony groszek mrożony zalewamy wrzącą wodą, dodajemy sól, szczyptę cukru i gotujemy 2-3 min. Po zagotowaniu hartujemy w zimnej wodzie. Zimny, miksujemy pozostawiając 2 łyżki, wraz z posiekaną natką pietruszki, kolendrą w ziarnach, zieloną kolendrą, kuminem, pieprzem białym i solą. Dodajemy na koniec pokrojoną w kostkę cebulę, proszek do pieczenia i płatki suszonej papryki. Jeżeli masa będzie za rzadka, możemy dodać garść zgniecionych płatków kukurydzianych. Masę odstawiamy na chwilę do lodówki. Kukurydzę karmelizujemy na miodzie. Rzodkiewki kroimy w cienkie plastry. Z masy groszkowej robimy łyżką małe porcje, każdą obtaczamy w zgniecionych pozostałych płatkach kukurydzianych i smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Majonez miksujemy z papryczką chili, dodajemy miód, sok z cytryny i śmietanę. Doprawiamy solą. Usmażony falafel podajemy z majonezem, roszponką, karmelizowaną kukurydzą. Dekorujemy plasterkami rzodkiewki.

Owsianka z owocami

Składniki:

200 g płatków owsianych

ok. 500 ml soku jabłkowego

1 łyżka miodu

dowolne owoce

100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Sok jabłkowy podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Gorącym zalewamy płatki owsiane i odstawiamy, aby napęczniały. Kiedy płatki nasiąkną sokiem i będą miękkie, łączymy z dowolnymi owocami, orzechami. Polewamy miodem.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości