Przepisy kulinarne

Rogale świętomarcińskie

Dzis w kuchni "Dzień Dobry TVN" Blanka Winiarska i Marcin Urbaś pod komendą mistrza cukierniczego Pawła Mieszałą przygotowali rogale świętomarcińskie.

Ciasto drożdżowe

Składniki:
mleko 200 ml
masło 75 g
jaja 75 g
cukier 75 g
drożdże 40 g
mąka typ 550 530 g
Sól 2 g
Masło do przekładania 250g

Sposób przygotowania:
Jaja , cukier , mleko i drożdże podgrzewamy do temp. 45 *. Następnie dodajemy połowę mąki i dokładnie łączymy. Dodajemy rozpuszczony tłuszcz, sól i pozostałą część mąki. Ciasto chłodzimy ok. 20 min i zaciągamy z tłuszczem  metodą 3x3. Na 1000 g gotowego ciasta dodajemy 250g tłuszczu  do zaciągania.

Składniki na masę makową:
40 dag białego maku
30 dag cukru
10 dag pokruszonych herbatników
5 dag rodzynek
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
5 dag orzechów arachidowych
5 dag figi kandyzowane
6 dag masła
2 białka

Sposób przygotowania:
Nadzienie: orzechy i figi posiekać. Mak sparzyć i zemleć. Mak wymieszać z rozpuszczonym masłem, herbatnikami, bakaliami, cukrem. Dodać ubite białka. Ciasto podzielić na 3-4 części, rozwałkować na cienkie, prostokątne kęsy. Wykrawać równoramienne trójkąty o podstawie ok. 8 cm i wysokości 20 cm Na środek nakładamy porcje nadzienia. Zwinąć rogi i zagiąć. Rogale ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec na złoto w temp. 200 C. Ozdobić lukrem z cukru pudru utartego z łyżką wrzącej wody, posypać orzechami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
58
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0