Materiał promocyjny

Rodzinne gotowanie z Kucharkiem: rodzina Włodków

W Dzień Dobry TVN kolejna odsłona "Rodzinnego gotowania z Kucharkiem". Swoje kulinarne zdolności zaprezentowały: Maja Włodek i jej córeczka Aleksandra.

Krem z zielonych szparagów z estragonem

Składniki:

1 kg zielonych szparagów

200 g serka Mascarpone

150 ml białego wina

80 g masła

1 kostka Rosołu Warzywnego Kucharek

świeży estragon

pieprz biały

gałka muszkatołowa

liść laurowy

Przygotowanie:

Szparagi obieramy. Tzw. obierki gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego, cukru i Rosołu Warzywnego Kucharek. Tak powstanie wywar szparagowy. Cebulkę szklimy, dodajemy pocięte, obrane szparagi, które podlewamy winem. Chwilę odparowujemy i dodajemy wywar szparagowy oraz estragon. Gotujemy wszystko razem i miksujemy do konsystencji kremu. Na koniec dodajemy serek mascarpone, który w tym wypadku pełni rolę 36 % śmietany. Zupę dekorujemy przeciętymi główkami szparagów i mielonym pieprzem.

Wiedeński z kurczaka z szynką i sałatką z parowanych nowalijek

Składniki:

400 g filetu z kurczaka

100 g szynki wieprzowej

2 jajka

200 g bułki tartej

50 g mąki

2 pęczki młodej marchewki

1 pęczek młodych porów

1 pęczek rzodkiewki

1 pęczek zielonej cebulki

1 cytryna

Kostka do Ziemniaków Kucharek

Przyprawa Uniwersalna Kucharek

pieprz czarny

olej do smażenia

Przygotowanie:

Kostkę do ziemniaków Kucharek rozpuszczamy w wodzie i zagotowujemy. Wszystkie warzywa czyścimy i płuczemy pod bieżącą wodą. Układamy na sitku wraz z świeżym tymiankiem świeżym i wstawiamy (do parowania) do garnka, w którym gotuje się woda wraz z kostką. Warzywa parujemy około 10 minut. Piersi kurczaka rozkrawamy i rozklepujemy na cienkie kotlety. Mięso przyprawiamy Przyprawą Uniwersalną Kucharek i czarnym pieprzem. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Klasycznie panierowany kotlet. Smażymy na głębokim tłuszczu. Szynkę kroimy w cienkie paski i przesmażamy na maśle. Kotlety po usmażeniu posypujemy szynką. Układamy parowane nowalijki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy natką pietruszki. Gotowe!

Przekładane tosty francuskie na ostro

Składniki:

12 szt pieczywa tostowego

100 ml śmietany

150 ml mleka

3 jajka

szczypiorek

bazylia świeża

gałka muszkatołowa

Przyprawa Uniwersalna Kucharek

Przygotowanie:

W misce ubijamy śmietanę, mleko, jajka z dodatkiem przyprawy uniwersalnej Kucharek, gałki muszkatołowej. Na koniec dodajemy bazylię i szczypiorek. Kromki pieczywa tostowego zanurzamy w powstałym mlecznym sosie tak, aby nasiąknęły nim z obu stron, kładziemy na patelni z masłem i smażymy na złoty kolor.

Składniki:

200 g świeżego szpinaku

3 pomidory

4 pieczarki

100 g sera rokpol

1 cebula

pieprz czarny

Przygotowanie:

Cebulę szklimy na maśle, dodajemy pomidory, pieczarki, ser i na koniec szpinak. Tosty przekładamy farszem warzywno-serowym i podajemy.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości