Materiał promocyjny

Rodzinne gotowanie z Kucharkiem

W każdy wtorek na antenie Dzień Dobry TVN gościmy widzów, którzy wspólnie z Andrzejem Polanem przygotowują swoje ulubione potrawy. Dzisiaj spotkanie z polsko-egipskim małżeństwem Moniką Tekiel i Waelem Abdelhafezem. Dowiemy się, jak smakuje ich przedświąteczna kuchnia postna.

WIĘCEJ NA TEMAT KONKURSU "RODZINNE GOTOWANIE"

Pasta z bakłażana z pitą

Składniki:

2 bakłażany

4 ząbki czosnku

50 ml oliwy z oliwek

1 łyżka winnego octu białego

1 łyżeczki cukru

Przyprawa uniwersalna Kucharek smak lata

Pieprz czarny

Oliwki zielone

Natka pietruszki

Pita

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i na blaszce układamy posmarowanego oliwą bakłażana. Pieczemy go do momentu aż będzie w środku całkowicie miękki. Studzimy go, a następnie pozbywamy skóry. Miąższ miksujemy z czosnkiem za pomocą Bendera, w trakcie dodając oliwę z oliwek, ocet winny, cukier, przyprawę uniwersalną Kucharek smak wiosny oraz czarny pieprz. Na pitę wykładamy warstwę pasty bakłażanowej, posypujemy oliwkami, natką pietruszki i kroimy na osiem części.

Nie lubisz bakłażana zjedz egipskiego gołąbka

Składniki:

1 opakowanie liści winogron

500 g ryżu arborio

300 g pomidorów

3 cebule

Przyprawa uniwersalna Kucharek smak wiosny

Rosół warzywny Kucharek

Pieprz czarny

Przygotowanie:

Ryż dokładnie płuczemy w wodzie. Cebulę, pomidora kroimy w bardzo drobną kostkę. Ryż surowy mieszamy z pokrojonymi warzywami, doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek smak wiosny, pieprzem czarnym. Taką mieszankę nakładamy na liście winogron i zawijamy jak nasze polskie gołąbki. Układamy w garnku i zalewamy rosołem warzywnym Kucharek. Gotujemy na małym ogniu około 25-30 minut do momentu aż ryż naszych gołąbkach wegetariańskich będzie miękki.

Tilapia z pieca w porach, czerwonej cebuli i odrobinie śmietany

Składniki:

6 Tilapia filety

Kostka do ziemniaków Kucharek

2 cytryny

Pieprz czarny

Mąka

Olej do smażenia

4 czerwone cebule

2 pory

18 % śmietana

Przygotowanie:

Rybę sprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny, odstawiamy na godzinę. Następnie oprószamy delikatnie mąką i smażymy krótko na patelni. Cebulę czerwoną oraz pory kroimy w plastry i szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy śmietanę. Doprawiamy pieprzem i kostką do ziemniaków Kucharek. Rybę wykładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy duszonymi warzywami. Pieczemy około 15 minut w piekarniku.

Ryż do ryby na sposób egipski

Składniki:

400 g ryżu arborio

200 g makaronu nitki

Rosół warzywny Kucharek

Olej słonecznikowy

Przygotowanie:

Makaron łamiemy na drobne kawałeczki i szklimy na odrobinie oleju do uzyskania złotego koloru. W rondlu na gorącym oleju smażymy ryż podobnie jak makaron, razem wszystko łączymy i zalewamy rosołem warzywnym Kucharek tak aby całość została zakryta. Pozostawiamy na małym ogniu około 20 minut.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości