Przepisy kulinarne

Rodzinne gotowanie z Kucharkiem

W każdy wtorek na antenie Dzień Dobry TVN gościmy widzów, którzy wspólnie z Andrzejem Polanem przygotowują swoje ulubione potrawy. Dzisiaj spotkanie z polsko-egipskim małżeństwem Moniką Tekiel i Waelem Abdelhafezem. Dowiemy się, jak smakuje ich przedświąteczna kuchnia postna.

WIĘCEJ NA TEMAT KONKURSU "RODZINNE GOTOWANIE"

Pasta z bakłażana z pitą

Składniki:


2 bakłażany


4 ząbki czosnku


50 ml oliwy z oliwek


1 łyżka winnego octu białego


1 łyżeczki cukru


Przyprawa uniwersalna Kucharek smak lata


Pieprz czarny


Oliwki zielone


Natka pietruszki


Pita



Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i na blaszce układamy posmarowanego oliwą bakłażana. Pieczemy go do momentu aż będzie w środku całkowicie miękki. Studzimy go, a następnie pozbywamy skóry. Miąższ miksujemy z czosnkiem za pomocą Bendera, w trakcie dodając oliwę z oliwek, ocet winny, cukier, przyprawę uniwersalną Kucharek smak wiosny oraz czarny pieprz. Na pitę wykładamy warstwę pasty bakłażanowej, posypujemy oliwkami, natką pietruszki i kroimy na osiem części.



Nie lubisz bakłażana zjedz egipskiego gołąbka

Składniki:


1 opakowanie liści winogron


500 g ryżu arborio


300 g pomidorów


3 cebule


Przyprawa uniwersalna Kucharek smak wiosny


Rosół warzywny Kucharek


Pieprz czarny



Przygotowanie:


Ryż dokładnie płuczemy w wodzie. Cebulę, pomidora kroimy w bardzo drobną kostkę. Ryż surowy mieszamy z pokrojonymi warzywami, doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek smak wiosny, pieprzem czarnym. Taką mieszankę nakładamy na liście winogron i zawijamy jak nasze polskie gołąbki. Układamy w garnku i zalewamy rosołem warzywnym Kucharek. Gotujemy na małym ogniu około 25-30 minut do momentu aż ryż naszych gołąbkach wegetariańskich będzie miękki.



Tilapia z pieca w porach, czerwonej cebuli i odrobinie śmietany

Składniki:


6 Tilapia filety


Kostka do ziemniaków Kucharek


2 cytryny


Pieprz czarny


Mąka


Olej do smażenia


4 czerwone cebule


2 pory


18 % śmietana



Przygotowanie:


Rybę sprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny, odstawiamy na godzinę. Następnie oprószamy delikatnie mąką i smażymy krótko na patelni. Cebulę czerwoną oraz pory kroimy w plastry i szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy śmietanę. Doprawiamy pieprzem i kostką do ziemniaków Kucharek. Rybę wykładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy duszonymi warzywami. Pieczemy około 15 minut w piekarniku.



Ryż do ryby na sposób egipski

Składniki:


400 g ryżu arborio


200 g makaronu nitki


Rosół warzywny Kucharek


Olej słonecznikowy



Przygotowanie:


Makaron łamiemy na drobne kawałeczki i szklimy na odrobinie oleju do uzyskania złotego koloru. W rondlu na gorącym oleju smażymy ryż podobnie jak makaron, razem wszystko łączymy i zalewamy rosołem warzywnym Kucharek tak aby całość została zakryta. Pozostawiamy na małym ogniu około 20 minut.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
52
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0