Przepisy kulinarne

Rodzinne gotowanie z "Kucharkiem"

W każdy wtorek w Dzień Dobry TVN rodzinne gotowanie. Wspólnie z Andrzejem Polanem swoje ulubione potrawy przygotował Łukasz Polaczek i jego szwagier Grzegorz. Zgłoszenie do programu przysłała siostra Łukasza, która uwielbia kulinarne eksperymenty brata.

W Konkursie „Rodzinne gotowanie” może uczestniczyć każda pełnoletnia osoba, która zgłosi się do konkursu i prześle na adres gotowanie@tvn.pl wykonane przez siebie zdjęcie rodziny oraz przepis kulinarny. Zapoznaj się z regulaminem konkursu!

Pikantna tarta z gruszkami i serem

Składniki:
400 g mąki
20 g masła
100 g orzechów włoskich
4 żótka
2-3 łyżki śmietany
sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Z w/w składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy na okrągły cienki placek.

6 gruszek
200 g sera pleśniowego typu lazur, rokpol
200 ml śmietany
4 jaja
2 łyżki miodu
czarny pieprz
Przyprawa uniwersalna Kucharek
kolorowe sałaty

Przygotowanie:
Gruszki pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny. Przesmażyć na patelni z łyżką masła i miodu. Śmietanę połączyć z jajkami, Przyprawą uniwersalną Kucharek, czarnym pieprzem. Ser rozdrobnić na małe kawałki. Rozwałkowane ciasto wyłożyć na blaszkę, ułożyć podsmażone gruszki, posypać serem. Zalać sosem śmietanowo-jajecznym. Podwinąć boki ciasta na wierzch placka. Po wierzchu polać pozostałym miodem małe stróżki. Piec w temp. 180 stopni około 40 minut. Tartę podajemy z kolorowymi sałatami.

Kotlety wieprzowe z ananasem, winogronami i pieczonymi ziemniakami w rozmarynie

Składniki:
4 kotlety wieprzowe z kostką
Pieprz czarny, imbir świeży, papryka ostra
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Olej do smażenia
200 ml soku ananasowego
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Przygotowanie:
Z oleju, przyprawy uniwersalnej Kucharek, czarnego pieprzu oraz papryki przygotowujemy marynatę i wstawiamy mięso. Następnie obsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor i zdejmujemy z patelni. Na patelnię wrzucamy pokrojonego ananasa, winogrona bez skórki oraz brązowy cukier, chwilę smażymy. Zalewamy sokiem ananasowym i dodajemy starty imbir. Wstawiamy ponownie mięso do sosu i dusimy około 15 minut. Pod koniec dodajemy łyżkę ostrej musztardy i mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w odrobinie wody zimnej.

800 g ziemniaków
1 łyżka oliwy z oliwek
Kostka do ziemniaków z koperkiem Kucharek
Pieprz czarny
rozmaryn

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w wodzie na tak, by były lekko twarde, z dodatkiem kostki do ziemniaków z koperkiem Kucharek. Kiedy już są ok., odcedzamy i skrapiamy oliwą z oliwek wymieszaną z czarnym pieprzem i rozmarynem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na około 20 minut.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
75
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0