Przepisy kulinarne

Rodzinne gotowanie: rodzina Szabłowskich

Zapraszamy na kolejne rodzinne gotowanie w Dzień Dobry TVN. Swoje ulubione potrawy przygotowały Joanna oraz Jola Szabłowskie. Towarzyszył im znany szef kuchni Andrzej Polan.

W Konkursie "Rodzinne gotowanie" może uczestniczyć każda osoba pełnoletnia, która zgłosi się do konkursu i prześle na adres gotowanie@tvn.pl wykonane przez siebie zdjęcie rodziny oraz przepis kulinarny. Więcej informacji i regulamin konkursu na dziendobry.tvn.pl

Kotleciki wieprzowe w sosie pomarańczowym

Składniki:
1 kg schabu bez kości
2 pomarańcze
nasiona kopru włoskiego
50 g mąki
50 g masła
100 ml wina
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Pieprz czarny
Olej słonecznikowy

Przygotowanie
Schab kroimy w 0,5 cm kotleciki. Lekko rozklepujemy. Ziarna kopru włoskiego z pierzem czarnym, skórką pomarańczową i przyprawą uniwersalną Kucharek zgniatamy w moździerzu. Kotlety przyprawiamy powstałą miksturą i lekko obtaczamy w mące. Smażymy na oleju z dodatkiem masła na złoty kolor. Następnie zalewamy winem i sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Dusimy kilka minut. Podajemy z kolorowymi sałatami.

Risotto z cukinią

Składniki:
500 g ryżu do risotto Arborio
2 cukinie
4-5 pomidorów
200 g groszku zielonego
2 cebule
150 ml wina białego
150 g parmezanu
natka pietruszki
Pieprz czarny
Przyprawa uniwersalna Kucharek Smak lata
Włoszczyzna Kucharek
Oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Z włoszczyzny Kucharek przygotowujemy bulion warzywny. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Cukinię kroimy wzdłuż na pół i w plastry. Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i pozbywamy pestki. Pozostały miąższ kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę. Dodajemy surowy ryż , chwilę smażymy i zalewamy winem. Mieszamy i powoli dodajemy bulion warzywny. Następnie dodajemy cukinię, groszek i pomidory. Doprawiamy pieprzem czarnym i przyprawą uniwersalną Kucharek smak lata. Na koniec parmezan tarty, masło i natka pietruszki.

Halibut smażony z sałatką wiosenną

Składniki:
400 g halibuta
Pieprz czarny
2 jaja
2 pomidory
1 kalarepka
1 cebula czerwona
2 ogórki kiszone
Olej słonecznikowy
Ocet winny
Oliwa z oliwek
1 łyżka masła
Koperek
Przyprawa uniwersalna Kucharek Smak wiosny

Przygotowanie:
Halibuta układamy na tacy, skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na godzinę. Następnie osuszamy lekko i posypujemy pieprzem czarnym, przyprawą uniwersalną Kucharek smak wiosny. Lekko oprószamy mąką i smażymy na oleju z dodatkiem masła na złoty kolor. Kalarepkę obieramy i kroimy w cienkie plastry a następnie w zapałki. Cebulę kroimy w piórka, ogórka w plastry. Pomidora obieramy ze skóry i dodajemy do naszych warzyw. Jeszcze koperek, odrobina octu winnego i oliwy z oliwek.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
72
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0