Przepisy kulinarne

Rodzinne gotowanie: rodzina Pokryckich

W każdy wtorek, w ramach rodzinnego gotowania z mistrzem Andrzejem Polanem, gościć będziemy w kuchni Dzień Dobry TVN gotujące rodziny. Pierwszą gotującą rodziną była rodzina Pokryckich. Co Małgosia, Przemek i mała Lena przygotowali w naszej kuchni?

W Konkursie "Rodzinne gotowanie" może uczestniczyć każda pełnoletnia osoba, która zgłosi się do konkursu i prześle na adres gotowanie@tvn.pl wykonane przez siebie zdjęcie rodziny oraz przepis kulinarny. Zapoznaj się z regulaminem!

Makaron z cukinią i serem w lekkim sosie

Składniki:
1 opakowanie makaronu tagliatelle
2 cukinie
200 ml mleka
50 g masła
30 ml oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g sera parmezan
120 g mozarelli wędzonej Provola
pieprz czarny
Przyprawa uniwersalna Kucharek

Przygotowanie:
Na oliwie z masłem przesmażamy czosnek, podrumieniony usuwamy i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz jedną pokrojoną cukinię. Zalewamy mlekiem, doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek oraz odważnie czarnym pieprzem. Sos redukujemy. Drugą cukinię kroimy w plastry a następnie paski grubości makaronu czyli 0,5 cm . Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. W garnku mieszamy sos z paskami cukinii, dodajemy makaron i pokrojoną mozzarellę. Wszystko mieszamy do momentu aż pojawią się charakterystyczne nitki z sera i podajemy posypany serem parmezan.

Schab pieczony z morelami i estragonem

Składniki:
1,5 kg schabu wieprzowego
Przyprawa uniwersalna Kucharek
czarny pieprz
morele suszone 200 g
skórka z jednej cytryny
4 cebule
50 g masła
2 łyżki miodu
estragon świeży lub suszony

Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą z oliwy, przyprawy uniwersalnej Kucharek, czarnego pieprzu i startej skórki z cytryny. Odstawiamy na parę godzin aby mięso przeszło smakiem. Na patelni przesmażamy cebulę i dodajemy schab obsmażając go z każdej strony na złoty kolor. Obsmażony wstawiamy do głębokiego rondla. Na patelnię ze smażenia mięsa dodajemy masło, morele z dodatkiem miodu i estragonu. Podlewamy całość bulionem drobiowym Kucharek i zalewamy mięso. Wstawiamy do piekarnika w temp. 95 stopni na godzinę i 45 minut.

a do schabu…
Ziemniaki w koszulce z suszonej szynki

Składniki:
6 ziemniaków
6 plastrów szynki suszonej
2 łyżki mąki
Kostka do ziemniaków Kucharek
150 g sera pleśniowego Lazur

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i obgotowujemy w wodzie około 10 minut. Ziemniaki osączamy, studzimy. Lekko wilgotne obtaczamy w wymieszanej mące z kostką do ziemniaków Kucharek. Każdy ziemniak przekrawamy na pół, przekładamy serem pleśniowym i składamy w całość. Owijamy szynką suszoną. Układamy na blaszce i pieczemy około 25 minut w piekarniku. Podajemy z plastrami schabu i sosem morelowo-estragonowym.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
55
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0