Materiał promocyjny

Rodzinne gotowanie: rodzina Klisików

Swoje kulinarne zdolności zaprezentowała w Dzień Dobry TVN Pani Ewelina Jaślan-Klisik, jej mąż i 6-letni Błażej. W Konkursie „Rodzinne gotowanie” może uczestniczyć każda pełnoletnia osoba, która zgłosi się do konkursu i prześle na adres gotowanie@tvn.pl wykonane przez siebie zdjęcie rodziny oraz przepis kulinarny.

Kotlety wieprzowe z fasolą i botwiną

Składniki:

6 kotletów wieprzowych

rozmaryn

Przyprawa uniwersalna Kucharek

czarny pieprz

Przygotowanie:

Kotlety nacieramy czarnym pieprzem, przyprawą uniwersalną Kucharek. Kotlety smażymy na patelni z jednej strony a następnie wkładamy do piekarnika na 10 minut.

400 g fasoli białej z puszki

1 pęczek botwinki

1 ząbek czosnku

1 cebula

200 ml śmietany

100 g szynki

Majeranek

koperek

Przyprawa uniwersalna Kucharek smak wiosny

Przygotowanie:

Liście botwiny parzymy w gorącej wodzie, odcedzamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na oleju przesmażamy czosnek na złoty kolor . Do aromatycznego oleju dodajemy pokrojoną szynkę, cebulę, chwilę smażymy i dodajemy fasolę. Delikatnie podgrzewamy aby fasola nam nie zmieniła wyglądu. Doprawiamy przyprawą uniwerslną Kucharek smak wiosny, czarnym pieprzem i majerankiem. Na koniec dodajemy śmietanę. Chwilę trzymamy na ogniu i łączymy z liśćmi botwiny. Gotowe kotlety wieprzowe z sosem zbliżonym do... barszczu ukraińskiego. Kotlety podajemy polane sosem i suto zsypane koperkiem.

Stroganow z wieprzowiny, boczniaków i ogórków małosolnych

Składniki:

500 g polędwiczki

4 ogórki małosolne

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 łyżka musztardy

1 łyżka masła

100 ml śmietany

Przyprawa uniwerslna Kucharek

Pieprz czarny

Papryka w proszku

Natka pietruszki

Przygotowanie:

Mięso kroimy w plastry a następnie w cienkie paski. Boczniaki smarujemy oliwą, posypujemy plasterkami czosnku i wstawiamy do piekarnika na temp. 200 stopni. Boczniaki muszą się przyrumienić. Na patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka na lekko złoty kolor. Zdejmujemy cebulę z patelni a na pozostały tłuszcz kładziemy pokrojone mięso. Doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek, papryką w proszku i czarnym pieprzem. Chwilę smażymy, dodajemy masło. Teraz pora na smietanę, musztardę i natkę pietruszki. Na koniec potargane, podrumienione boczniaki. Stroganowa posypujemy ogórkami małosolnymi pokrojonymi w plastry.

Młoda kapusta nabita farszem

Składniki:

1 młoda kapusta

500 g młodych ziemniaków

1 świeża papryka

1 pęczek młodej marchewki

2 młode selery

1 cukinia

2 młode pory

3 łyżki kaszy manny

Przyprawa uniwersalna Kucharek

Rosół warzywny Kucharek

Czarny pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na tarce o grubszych oczkach i wstawiamy na sitko . Kapustę gotujemy w wodzie i rozdzielamy ją na pojedyńcze liście. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Warzywa pozostałe kroimy w cienkie paski. Do ziemniaków dodajemy warzywa pokrojone, cebulę. Jeszcze kasza manna, przyprawa uniwersalna Kucharek. W liście kapusty zawijamy porcje powstałego farszu i układamy w żaroodpornym naczyniu. Całość zalewamy wodą i dodajemy rosół warzywny Kucharek. Dusimy około 40 minut.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości