Przepisy kulinarne

Rodzinne gotowanie: rodzina Klisików

Swoje kulinarne zdolności zaprezentowała w Dzień Dobry TVN Pani Ewelina Jaślan-Klisik, jej mąż i 6-letni Błażej. W Konkursie „Rodzinne gotowanie” może uczestniczyć każda pełnoletnia osoba, która zgłosi się do konkursu i prześle na adres gotowanie@tvn.pl wykonane przez siebie zdjęcie rodziny oraz przepis kulinarny.

Kotlety wieprzowe z fasolą i botwiną

Składniki:


6 kotletów wieprzowych


rozmaryn


Przyprawa uniwersalna Kucharek


czarny pieprz



Przygotowanie:


Kotlety nacieramy czarnym pieprzem, przyprawą uniwersalną Kucharek. Kotlety smażymy na patelni z jednej strony a następnie wkładamy do piekarnika na 10 minut.



400 g fasoli białej z puszki


1 pęczek botwinki


1 ząbek czosnku


1 cebula


200 ml śmietany


100 g szynki


Majeranek


koperek


Przyprawa uniwersalna Kucharek smak wiosny



Przygotowanie:


Liście botwiny parzymy w gorącej wodzie, odcedzamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na oleju przesmażamy czosnek na złoty kolor . Do aromatycznego oleju dodajemy pokrojoną szynkę, cebulę, chwilę smażymy i dodajemy fasolę. Delikatnie podgrzewamy aby fasola nam nie zmieniła wyglądu. Doprawiamy przyprawą uniwerslną Kucharek smak wiosny, czarnym pieprzem i majerankiem. Na koniec dodajemy śmietanę. Chwilę trzymamy na ogniu i łączymy z liśćmi botwiny. Gotowe kotlety wieprzowe z sosem zbliżonym do... barszczu ukraińskiego. Kotlety podajemy polane sosem i suto zsypane koperkiem.



Stroganow z wieprzowiny, boczniaków i ogórków małosolnych

Składniki:


500 g polędwiczki


4 ogórki małosolne


2 cebule


2 ząbki czosnku


1 łyżka musztardy


1 łyżka masła


100 ml śmietany


Przyprawa uniwerslna Kucharek


Pieprz czarny


Papryka w proszku


Natka pietruszki



Przygotowanie:


Mięso kroimy w plastry a następnie w cienkie paski. Boczniaki smarujemy oliwą, posypujemy plasterkami czosnku i wstawiamy do piekarnika na temp. 200 stopni. Boczniaki muszą się przyrumienić. Na patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka na lekko złoty kolor. Zdejmujemy cebulę z patelni a na pozostały tłuszcz kładziemy pokrojone mięso. Doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek, papryką w proszku i czarnym pieprzem. Chwilę smażymy, dodajemy masło. Teraz pora na smietanę, musztardę i natkę pietruszki. Na koniec potargane, podrumienione boczniaki. Stroganowa posypujemy ogórkami małosolnymi pokrojonymi w plastry.



Młoda kapusta nabita farszem

Składniki:


1 młoda kapusta


500 g młodych ziemniaków


1 świeża papryka


1 pęczek młodej marchewki


2 młode selery


1 cukinia


2 młode pory


3 łyżki kaszy manny


Przyprawa uniwersalna Kucharek


Rosół warzywny Kucharek


Czarny pieprz



Przygotowanie:


Ziemniaki ścieramy na tarce o grubszych oczkach i wstawiamy na sitko . Kapustę gotujemy w wodzie i rozdzielamy ją na pojedyńcze liście. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Warzywa pozostałe kroimy w cienkie paski. Do ziemniaków dodajemy warzywa pokrojone, cebulę. Jeszcze kasza manna, przyprawa uniwersalna Kucharek. W liście kapusty zawijamy porcje powstałego farszu i układamy w żaroodpornym naczyniu. Całość zalewamy wodą i dodajemy rosół warzywny Kucharek. Dusimy około 40 minut.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
75
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0