Rodzinna kuchnia Mellerów: domowy chłodnik na upały!

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Anię Dziewit-Miller i Marcina Mellera. Małżeństwo przygotowało dla nas ulubione potrawy.

Domowy chłodnik na czerwcowe upały

Składniki:

  • 1 l maślanki
    • koperek
      • 5 ogórków małosolnych
        • 1 ogórek zielony – wąż
          • garść migdałów w płatkach
            • 1 czosnek
              • 2 awokado

                Czerwcowa przystawka

                Składniki:

                • twaróg
                  • wędzona ryba
                    • 1 cebula
                      • 1 cebulka zielona
                        • czerwony pieprz

                          Domowa tarta

                          Składniki:

                          • 1 kostka masła
                            • 1 kg mąki pszennej
                              • 1 jajko
                                • niskosłodzony dżem morelowy
                                  • suszony i świeży rozmaryn
                                    • 1,5 kg moreli
                                      • Cytryna
                                        • limonka
                                          • sól gruboziarnista

                                            Łosoś z suszonymi cytrynami

                                            Składniki:

                                            • 1-1,5 kg łososia ze zdjętą skórą
                                              • 1 czosnek obrany
                                                • cydr wytrawny
                                                  • suszone cytryny (są w arabskich tureckich sklepach - choćby na Śniadeckich pod filarami)
                                                    • musztarda gruboziarnista

                                                      Przygotowanie:

                                                      Filet z łososia najlepiej atlantyckiego (pozbawionego skórki) nadziewamy kawałeczkami pokrojonego czosnku. Polewamy wytrawnym cydrem i smarujemy musztardą gruboziarnistą. Zostawiamy na trochę. Kruszymy jedną suszoną cytrynę i posypujemy równomiernie. Wstawiamy w przykrytej brytfance do pieca, nastawiamy na 160 st. C i pieczemy w przeliczeniu 25 minut na pół kilo. Jeżeli polaliśmy zbyt dużo cydru do marynowania, to przed pieczeniem można odlać i ewentualnie potem polewać łososia. Serwujemy z komosą ryżową.

                                                      Sałatka z cykorii

                                                      Składniki:

                                                      • cykoria
                                                        • pomidorki koktajlowe
                                                          • ogórek
                                                            • migdały blanszowane
                                                              • groszek w puszce/słoiku
                                                                • oliwa z oliwek
                                                                  • sos sojowy z obniżoną zawartością soli

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Kroimy na drobno cykorię, pomidory, ogórki, dorzucamy groszek zielony, migdały, polewamy sokiem z cytryny, sosem sojowym i oliwą. Sól, pieprz, chilli według gustu.

                                                                    Ceviche z dorsza lub tuńczyka

                                                                    Składniki:

                                                                    • ½ kg surowego tuńczyka
                                                                      • ½ kg surowego dorsza
                                                                        • świeża kolendra
                                                                          • 4 awokado haas
                                                                            • czerwona cebula
                                                                              • 1 kg limonek, 1 kg cytryn (lub sok z limonek/cytryn wyciśnięty w butelce z eko sklepu)
                                                                                • pomidorki koktajlowe
                                                                                  • świeże małe papryczki chili

                                                                                    Ceviche z tuńczyka - przygotowanie:

                                                                                    Kroimy rybę w małe kawałki. Zalewamy sokiem z limonki, dodajemy: sól, pieprz, posiekane chilli. Ostawiamy. Po godzinie mieszamy z pokrojonym awokado, pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, polewamy oliwą i posypujemy świeżymi liśćmi kolendry. Jemy z chrupkami.

                                                                                    Ceviche z dorsza - przygotowanie:

                                                                                    Kroimy rybę w małe kawałki. Zalewamy sokiem z limonki i oliwą, dokrajamy czerwoną cebulę, posiekany czosnek, chilli, sól, pieprz. Odstawiamy na godzinę i jemy z chrupkami.

                                                                                    Zobacz też:

                                                                                    Zupy dla ochłody. Serwuje Andrzej Polan.

                                                                                    Chłodnik, czyli idealna zupa na gorące dni. Jak przygotować go z buraków lub ogórków?

                                                                                    Zalewajka, salceson z indyka, rurka z kremem i truskawkami. Andrzej Polan i szalone lata 80. i 90. w kuchni.

                                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości