Przepisy kulinarne

Rodzina Wyrostków gotuje "na szybko"

Rodzina Wyrostków gotuje "na szybko"

Rodzina Wyrostków gotuje "na szybko"

Przepisy kulinarne

Rodzina Wyrostków gotuje "na szybko"

Rodzina Wyrostków gotuje "na szybko"

Rodzina Wyrostków gotuje "na szybko"

W dobie kryzysu ekonomicznego i ciągle drożejącej żywności Marcin i Alicja pokażą nam, jak przyrządzić stosunkowo niedrogi, smaczny posiłek z tego, co znajdziemy w lodówce.

Chleb graham

Potrzebne składniki:
1/2 opakowania (500 g) mieszanki  Graham orkiszowy - koniecznie ta mąka (można ją dostać w supermarketach na zdrowej żywności)
5 g drożdży instant lub 12 g świeżych drożdży piekarniczych,
340 ml wody o temp. 20-25 st. C.
suszone figi, orzechy włoskie, rodzynki
0,5 l mleka oraz olej

Potrzebne narzędzia:
Miska plastikowa, robot elektryczny, forma do pieczenia (podłużna ok. 25 cm) posmarowana cienko tłuszczem i oprószona mąką

Sposób przygotowania:
- Mąkę i drożdże wsypać do miski, wlać wodę, wymieszać na jednolitą masę przez 5-8 min. (mieszadłami do ciasta na najniższych obrotach);
- ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na ok.. 30 min. W ciepłym miejscu;
- ciasto wyjąć na deseczkę oprószoną mąką, zagnieść nadając mu kształt formy, umieścić w formie (może zajmować maks. 1/3 objętości), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez ok.. 40 min.
- formę ostrożnie umieścić w piekarniku nagrzanym do 210 st. C, po 10 min. Obniżyć temperaturę do 180 i piec jeszcze przez 40-50 min.
- wyłączyć piekarnik, wyjąć chleb po ok.. 15 min.

Pizza

Potrzebne składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli, pół szklanki ciepłego mleka lub wody
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki cukru
2 g drożdży
inne składniki: pomidory, papryka czerwona, papryka żółta,  pieczarki, 2 cebule, salami lub inna wędlina, ser żółty, ser mozarella, sos pomidorowy lub ketchup, bazylia

Potrzebne narzędzia:
Forma do pieczenia - może być blaszka z piekarnika

Sposób przygotowania:
-Do ciepłego mleka dodajemy cukier + drożdże i mieszamy;
-Do miski wsypujemy mąkę +sól + zaczyn (zrobiony z mleka, cukru i drożdży)+oliwę
- smarujemy blaszkę oliwą rozprowadzamy szklaną ciasto (ciasto również smarujemy oliwą)
- rozprowadzamy po cieście sos pomidorowy lub ketchup i układamy pozostałe składniki według własnego uznania
- pizzę wkładamy do ciepłego piekarnika na 200 st. C  - czas ok.. 20 min.  

Omlet - specjalność Marcina

Składniki:
Warzywa:
15 dag pieczarek
1/2 czerwonej papryki
10-15 dag wędliny lub kiełbasy lub kurczaka lub innego niesurowego mięsa
1-2 pomidorów
Ciasto:
3-4 jajka
1,5-2 szklanek mleka
0,5 - 1 szklanki mąki
sól i przyprawy: pieprz, słodka papryka, oregano, majeranek, bazylia olej, ser żółty do posypania ok.10-15 dag

Sposób przyrządzania:
Pieczarki obrać i poszatkować w plasterki, paprykę i wędlinę lub inne mięso pokroić w kosteczkę, pomidory sparzyć i obrać ze skórki a następnie pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa smażyć z dodatkiem ziół, pieprzu i soli na delikatnym ogniu. Dla większej delikatności potrawy można patelnię przykryć pokrywką aby warzywa się poddusiły. Nie dopuścić do spieczenia warzyw - często mieszać.
W tym czasie w misce roztrzepać mikserem jajka z mlekiem i solą(pół małej łyżeczki)aż do powstania lekkiej piany na wierzchu i dopiero wtedy dodać pomału mąkę. Ciasto powinno być dość rzadkie (rzadsze niż cisto na naleśniki). Francuzi do oryginalnego omleta nie dodają wcale mąki.
Podsmażone warzywa zdjąć z patelni na talerz i odstawić na chwilę. Na czystą patelnię (o średnicy nawet 30cm) wlać olej i poczekać aż się rozgrzeje a następnie wlać całe ciasto. Ciasto cały czas zsuwać łopatką do środka aby nie przywarło a całe ciasto miało okazję zetknąć się bezpośrednio ze spodem patelni. Gdy ciasto w ponad 70% jest już zcięte na wierzch dodać równomiernie warzywa. Patelnię przykryć pokrywką lub zawartość patelni przekroić na “krzyż” i każdy z czterech kawałków obrócić na drugą stronę. Na całkiem ścięte ciasto położyć żółty ser i poczekać aż do jego rozpuszczenia. Ser można posypać po wierzchu ziołami i solą według smaku.

Jabłka pieczone w piekarniku:

Składniki, 4 porcje:
4 nieduże jabłka, np. Cortland
1 kromka chleba
8 łyżek żurawiny ze słoiczka
4 łyżki miodu, orzechy włoskie

Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć górne części jabłek wraz z korzonkami i nożem wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości i dookoła każdego jabłka zrobić nacięcie (co zapobiegnie zniekształceniu się i pęknięciu jabłka podczas pieczenia). Na dno każdego wgłębienia w jabłku wcisnąć po kawałeczku chleba (co zapobiegnie wyciekaniu soków z jabłka podczas pieczenia).
- Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia i wypełnić żurawiną. Piec przez 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 - 45 minut).
- Jabłka wyjąć z piekarnika, każde polać łyżką miodu i piec przez kolejne 5 minut. Podawać gorące.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
66
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0