Rodzaje makaronów - nazwy i kształty. Poznaj rodzaje makaronów po polsku i włosku!

Różne kształty makaronów
Fot. fcafotodigital/ Getty Images
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów makaronów. Ich kształty mają jednak znaczenie nie tylko dla wyglądu dania, lecz także jego przygotowania oraz wyboru dodatków. Do jakich potraw pasują różne rodzaje makaronów?

Czytając nowy przepis zastanawiamy się, o jakim rodzaju makaronu mowa. Długie nitki, wstążki, muszelki, a może kokardki? Które z nich będą najbardziej odpowiednie do gęstych sosów, a które można wypełnić farszem? Poznaj różne typy makaronu !

Rodzaje makaronów - makarony krótkie

Makarony krótkie najczęściej charakteryzuje wiele zagłębień, dzięki czemu doskonale nadają się one zarówno do gęstszych, jak i rzadszych sosów, które mogą w nich osiąść. Rodzaje makaronów ( nazwy ):

· farfalle - po polsku nazywany kokardkami, choć to włoskie słowo oznacza motyla. Kształtem przypomina on właśnie lekko pofałdowane kokardki, najczęściej z ząbkami na brzegach. To idealny dodatek do sałatek, w dużej mierze ze względu na atrakcyjny wygląd tego typu makaronu,

· conchiglie - w języku polskim nazywany najczęściej muszelkami. Idealny do cięższych sosów, które wnikają do jego wnętrza. Ten typ makaronu występuje w różnych rozmiarach. Mniejszy zwykle stosuje się w przygotowaniu zup, a większe muszle można z powodzeniem wypełnić farszem,

· penne - po włosku słowo to oznacza piórko, jednak w Polsce makaron ten nazywamy zwykle rurkami. Wykorzystuje się go na różne sposoby, np. na ciepło w zupach i zapiekankach oraz na zimno, np. w sałatkach,

· fusilli - ten rodzaj makaronu popularnie nazywany jest świderkami. Ze względu na ciekawy kształt oraz liczne zagłębienia doskonale sprawdza się w większości dań, w tym w smażonych i polewanych sosem, też w zupach i sałatkach,

· coquillettes - czyli tzw. kolanka, a więc lekko wygięte, puste w środku rurki. Idealny do zup i gęstych sosów, które doskonale go wypełnią.

Nazwy rodzajów makaronów po polsku najczęściej odwołują się więc do ich kształtów. Warto jednak znać również te włoskie, które często używane są w rozmaitych przepisach.

Rodzaje makaronów - makarony długie

Długie makarony są niezwykle popularne w kuchni włoskiej, choć często goszczą również na polskich stołach. Do najczęściej wykorzystywanych typów możemy zaliczyć:

· spaghetti - czyli długie i cienkie nitki, zwykle używane do przyrządzania powszechnie znanej potrawy o tej samej nazwie,

· tagliatelle - czyli długie, płaskie wstążki i właśnie tym mianem często są określane przez Polaków. Szczególnie lubiane zwłaszcza do przygotowania zup, choć doskonale sprawdzają się również z gęstym sosem,

· linguine - czyli nieco grubsza, płaska wersja makaronu spaghetti. Może być polewana gęstym sosem, często z dodatkami, ewentualnie dodawana do zupy,

· makaron sojowy - długie, dość cienkie, przezroczyste nitki. Używany szczególnie w daniach kuchni azjatyckiej. Najczęściej podawany w zupach lub smażony na patelni z dużą ilością sosu sojowego i dodatkami w postaci warzyw, pędów bambusa, tofu lub kurczaka.

Rodzaje makaronów - makarony szerokie

W tych rodzajach makaronów kształty pozwalają na tworzenie pysznych zapiekanek. Do najbardziej znanych i najczęściej stosowanych należą:

· lasagne - czyli duże kwadraty, używane głównie do przyrządzania potrawy o tej samej nazwie. Doskonale nadaje się do zapiekanek, szczególnie tych z dodatkiem sera i mięsa,

· ravioli - to danie często nawet nie jest określane makaronem, lecz pierożkami. Jest to rodzaj małych poduszeczek wypełnionych farszem, tradycyjnie wegetariańskim, np. serem ricotta i warzywami, choć można przygotować również ravioli z mięsem . Zwykle potrawa jest gotowana, jednak czasem tego makaronu używa się również do przygotowania zapiekanek.

Pyszną zapiekankę można przyrządzić także z innego rodzaju makaronu, nazywanego cannelloni. Ma on formę dużych rurek o średnicy ok. 3 cm, które wypełnia się wybranym farszem, najczęściej z pomidorów i mięsa. Całość zwykle polewa się gęstym sosem i posypuje tartym serem.

Są dziesiątki rodzajów makaronów, jednak to te scharakteryzowane powyżej szczególnie przypadły do gustu Polakom i najczęściej goszczą na naszych stołach. Dodawane do zup, sałatek, zapiekane, smażone czy gotowane, są niezwykle pyszne i sycące, dlatego tak chętnie urozmaicamy naszą kuchnię o różne typy tego dodatku.

Zobacz film: Robimy ciasto makaronowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości