Przepisy kulinarne

Robert Sowa powraca!

Na dodatek nie sam! Wspierany przez swoją córkę pokaże nam, jak niezwykłe dania można przygotować z łososia. Magdalena Sowa, udowodniła, że na rybach się zna równie dobrze jak jej tata - w końcu od dziecka czuje się w kuchni jak ryba w wodzie!

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

 

Makaron pappardelle z kawałkami łososia norweskiego Limito, pieczarkami, pomidorami koktajlowymi i groszkiem

Składniki dla 4 osób:
250 g pokrojonego na małe kawałki porcji łososia norweskiego Limito
200 g obranych i pokrojonych w plastry pieczarek
200 g świeżego lub mrożonego groszku
600 g ugotowanego al dente makaronu
12 pokrojonych na kawałki pomidorów koktajlowych
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki tartego sera Parmezan
sól
tymianek
grubo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
W rondlu na oliwie podsmażyć pieczarki, groszek i łososia norweskiego Limito, dusić około 15 minut, cały czas mieszając. Następnie dodać ugotowany makaron i pomidory, całość posypać tartym parmezanem, doprawić do smaku i wymieszać.

Tarta z serem twarogowym, łososiem norweskim Limito, rukolą, suszonymi pomidorami i sosem pesto

Składniki:
500 g porcji z łososia norweskiego Limito
sól ziołowa, pieprz cayenne do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
8 drobno pokrojonych suszonych pomidorów
1 pęczek porwanej rukoli
300 g sera twarogowego lub koziego
4 łyżki tartego sera bursztyn
4 listki świeżej bazylii
400 g ciasta francuskiego w temperaturze pokojowej
4 łyżki sosu pesto

Sposób przygotowania:
Formę do tarty posmarować oliwą i wyłożyć ciastem. Piec 20 minut w temperaturze 200°C, a następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Ser wymieszać z suszonymi pomidorami i tartym serem, doprawić do smaku, wyłożyć na odpieczoną tartę, posypać kawałkami łososia, lekko docisnąć i przyprawić. Tak przygotowaną tartę piec 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu tartę posypać rukolą, skropić sosem pesto i udekorować listkami świeżej bazylii.

Tortille z pieczonym łososiem norweskim, kremowym białym serem, awokado i chrupiącą sałatą lodową.

Składniki na 4 tortille:
250 g pieczonych porcji z łososia norweskiego Limito
4 łyżki oliwy z oliwek
1 obrane i pokrojone w plastry awokado
½ cytryny
8 umytych i oczyszczonych liści sałaty lodowej
miąższ z 4 pomidorów
4 placki tortilli
4 łyżki kremowego białego sera
sól morska, pieprz cytrynowy do smaku

Sposób przygotowania:
Kawałki łososia norweskiego skropić oliwą, doprawić przyprawami i piec 20 minut w temperaturze 180°C. Placki tortilli lekko podgrzać na patelni. Pokrojone plastry awokado skropić wyciśniętym sokiem z cytryny. Tortille posmarować białym serem, nałożyć na nie porwane liście sałaty lodowej, awokado,  pomidory i łososia norweskiego. Całość dokładnie zwinąć i zapakować w pergamin śniadaniowy.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
86
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0