Rób drób, czyli wielkie grillowanie

Kurczak
Kurczak
Letnie grillowanie z Iwoną Pavlović i Grzegorzem Łapanowskim. Smacznego!

KURCZAK PO PROWANSALSKU

Składniki:

4 udka i 4 podudzia z kurczaka

3-4 ząbki czosnku

5-6 łyżek oleju

Otarta skórka z 2 cytryn

2-3 łyżeczki ziół prowansalskich KAMIS

Sól morska w młynku KAMIS

Pieprz czarny w młynku KAMIS

Przygotowanie:

Udka i podudzia z kurczaka oczyść, umyj i osusz. Czosnek obierz i rozgnieć z solą. Wymieszaj z olejem i skórką z cytryn. Dodaj zioła prowansalskie i świeżo mielony czarny pieprz. Do tak przygotowanej marynaty włóż elementy z kurczaka. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Opiekaj na rozgrzanym ruszcie grilla przez kilkanaście minut po każdej ze stron.

SATAY Z KURCZAKA

Składniki:

2 filety z kurczaka

5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego

2-3 łyżeczki curry KAMIS

sól morska w młynku KAMIS

patyczki do szaszłyków *

Przygotowanie:

Filety z kurczaka oczyść, umyj i osusz. Pokrój w długie cienkie paski. Curry wymieszaj z jogurtem. Dopraw delikatnie solą. Wrzuć paski kurczaka do tak przygotowanej marynaty i odstaw do lodówki na 2 godziny. Osącz delikatnie z marynaty i nabij paski kurczaka na patyczki do szaszłyków. Opiekaj na grillu kilka minut, co jakiś czas obracając szaszłyki. Podawaj z sosem jogurtowym.

* patyczki do szaszłyków namocz przez kilka minut w zimnej wodzie, dzięki temu nie będą się przypalały na grillu

SOS JOGURTOWY

Składniki:

350 ml gęstego jogurtu naturalnego

kilka gałązek świeżej mięty

1 łyżeczka curry KAMIS

szczypta chilli KAMIS

sól morska w młynku KAMIS

Przygotowanie:

Miętę opłucz i osusz. Listki drobno posiekaj. Do jogurtu dodaj curry, chilii i posiekaną miętę. Dopraw do smaku solą. Odstaw na pół godziny do lodówki żeby smaki się dobrze połączyły. 

ROLADKI Z INDYKA Z SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ

Składniki:

4 plastry filetów z indyka

8 plastrów szynki dojrzewającej

8 suszonych pomidorów

1 łyżeczka tymianku KAMIS

pieprz czarny w młynku KAMIS

patyczki do szaszłyków*

Przygotowanie:

Kawałki filetów z indyka cienko rozbij. Każdy posyp z obu stron tymiankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Po wewnętrznej stronie każdej porcji rozłóż plastry szynki dojrzewającej i ułóż suszone pomidory. Całość zwiń ciasno w roladkę. Nadziej każdą porcję na patyczek do szaszłyków. Opiekaj na rozgrzanym grillu przez kilka minut po każdej ze stron.

*patyczki do szaszłyków zanurz na kilka minut w zimnej wodzie, dzięki temu nie będą się przypalały na grillu

HOT WINGS

Składniki:

20 skrzydełek z kurczaka

2-3 łyżki miodu

3-4 ząbki czosnku

2 łyżki sosu sojowego

100 ml oleju

2-3 łyżeczki curry KAMIS

2 łyżeczki chili KAMIS

Przygotowanie:

Skrzydełka oczyść, umyj i osusz. Czosnek drobno posiekaj. Olej połącz z miodem i sosem sojowym. Dodaj curry, chili i czosnek. Do marynaty wrzuć skrzydełka i dokładnie wymieszaj tak aby marynata dokładnie je pokryła. Odstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Opiekaj na ruszcie grilla przez kilkanaście minut po każdej ze stron.

KACZKA Z CZEREŚNIAMI

Składniki:

2 filety z kaczki

500 g ciemnych dużych czereśni

80 ml czerwonego wina

1 łyżka zimnego masła

1 łyżeczka tymianku KAMIS

3-4 łyżki octu balsamicznego KAMIS

Sól morska w młynku KAMIS

Pieprz czarny w młynku KAMIS

Marynata

Przygotowanie:

Czereśnie umyj i wydrąż pestki. Rozgnieć owoce widelcem aby puściły sok. Dodaj ocet balsamiczny, czerwone wino i tymianek. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Filety z kaczki oczyść, umyj i osusz. Natnij od strony skóry uważając aby nie przeciąć mięsa. Włóż do marynaty na 2 godziny. Osącz z nadmiaru płynu i opiekaj na ruszcie grilla najpierw od strony skóry na złoto, następnie piecz przez kilka minut na drugiej stronie. Przełóż filety na brzeg rusztu i trzymaj w cieple około10-12minut. Marynatę wlej do rondla, zagotuj i zredukuj objętość płynu o połowę. Na sam koniec dodaj łyżkę zimnego masła. Filet z kaczki wyjmij na deskę. Odczekaj kilka minut aby zatrzymać soki w mięsie. Pokrój na cienkie plasterki. Podawaj z sosem z czereśniami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości