Jak zrobić risotto z warzywami? Przepis na risotto z warzywami

Rissotto z warzywami
Fot. Brian Macdonald / Getty IMages
Risotto z warzywami sprawdza się jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Warzywa do risotto można dobrać dowolnie, do potrawy często dodaje się też mięso lub owoce morza albo grzyby. Przepis na risotto z warzywami jest prosty, a danie można szybko wykonać, jeśli zna się podstawowe zasady robienia dobrego risotto.

Risotto wywodzi się z kuchni północnych Włoch, dlatego najczęściej do wykonania potrawy używa się włoskich odmian ryżu, czyli carnaroli, arborio i vialone nano . Ortodoksyjny przepis na risotto nie zawiera śmietany ani innych dodatków niż masło i tarty parmezan (opcjonalnie grana padano), jednak tego typu produkty można spotkać w niektórych przepisach na risotto , zwłaszcza tych, które nie wymagają użycia specjalnego ryżu do risotto.

Jakie warzywa do risotto? Jak zrobić pyszne risotto z warzywami? Podstawowe zasady

Risotto z warzywami to potrawa, która jest szybka i łatwa do zrobienia, a do tego zachwyca smakiem i konsystencją. Klasyczne risotto swoją kremowość zawdzięcza skrobi, która uwalnia się z ryżu do risotto podczas gotowania i mieszania. Dlatego tak ważne jest, żeby przepis na risotto warzywne uwzględniał użycie ryżu o okrągłych lub owalnych ziarenkach.

Risotto z warzywami można robić ze świeżymi lub mrożonymi składnikami. Jako dodatek do obiadu, risotto z warzywami mrożonymi zastępuje nie tylko ziemniaki, ale też surówkę czy np. groszek z marchewką. Przed dodaniem warzyw do risotto trzeba je udusić al dente – można to zrobić w oddzielnym naczyniu lub w garnku czy patelni, do której po krótkim podsmażeniu warzyw trafią ryż i pozostałe składniki. Druga opcja wymaga wprawy w przyrządzaniu risotto z warzywami na patelnię i właściwej oceny, jak długo podsmażać mrożone warzywa przed dodaniem ryżu, by na końcu nie były rozgotowane.

Lepszym pomysłem jest korzystanie z produktów sezonowych , dzięki którym można zrobić np. letnie risotto z warzywami. Wówczas warto do potrawy dodać cukinię i czosnek, paprykę lub inne ulubione warzywa, na które trwa sezon.

Jeśli risotto ma być samodzielnym daniem, można pokusić się o zrobienie risotto z pieczarkami i warzywami lub risotto z indykiem i warzywami . W obu przypadkach smak potrawy da się dowolnie modyfikować, dodając do nich różne warzywa i przyprawy oraz zioła. Smak risotto z warzywami zależy też od użytego bulionu. Do tego dania najlepiej sprawdzi się bulion warzywny, żeby zrobić risotto wegetariańskie z warzywami, a także bulion drobiowy lub cielęcy.

Risotto z warzywami – przepis na szybkie i proste risotto z warzywami

Kiedy szukamy instrukcji, jak zrobić risotto z warzywami, przepisy opierają się na ogólnym sposobie robienia dania typu risotto. Niezależnie od tego, czy chcesz zrobić risotto z mrożonymi warzywami , czy szukasz receptury na szybkie risotto z warzywami sezonowymi , możesz użyć poniższego podstawowego przepisu:

Zobacz film: Przepis na risotto. Źródło: Dzień Dobry TVN

Risotto z warzywami – prosty przepis podstawowy na risotto z cukinią

Składniki:

· 200 g ryżu do risotto, np. carnaroli albo arborio,

· 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki lub ugotowany samodzielnie z warzyw),

· 2 łyżki oliwy extra virgin,

· 1 cebula,

· 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,

· 100 ml białego wina (wytrawnego),

· 40 g zimnego masła,

· 50 g tartego parmezanu lub grana padano,

· 2 cukinie.

Sposób przygotowania:

1. Oliwę rozgrzej w garnku lub na patelni.

2. Pokrój cebulę w drobną kostkę, zeszklij na oliwie, dodaj czosnek.

3. Cukinię obierz, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli i czosnku. Podsmaż około 4-5 minut.

4. Dodaj ryż i podsmaż go, aż stanie się przezroczysty.

5. Dodaj wino i mieszaj, aż ryż całkowicie je wchłonie.

6. Dodaj chochlę bulionu. Bulion musi być gorący, najlepiej, by był wrzący (można go trzymać przez cały czas gotowania risotto na małym ogniu). Mieszaj do wchłonięcia płynu. Dolewaj bulion sukcesywnie i mieszaj, aż zużyjesz cały płyn.

7. Gdy risotto będzie miało konsystencję, jakiej oczekujesz, zdejmij je z ognia i odczekaj 2 minuty.

8. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i dobrze wymieszaj, aż się rozpuści w gorącym ryżu.

9. Dodaj starty parmezan i ponownie wymieszaj, możesz też dodać pieprz i sól do smaku.

10. Podawaj gorące, posypane pietruszką i parmezanem.

Wykorzystując ten przepis na risotto z warzywami , jesteś w stanie zrobić risotto nie tylko z cukinią, lecz także z innymi warzywami. Wybierając warzywny składnik, weź pod uwagę czas jego gotowania. Dzięki temu oszacujesz, które warzywa do risotto trzeba podsmażać krócej, które dłużej, a które najlepiej przygotować osobno i dodać do ryżu pod koniec gotowania.

Jeśli chcesz zrobić risotto z warzywami dla dzieci , pomiń wino.Jeśli masz ochotę przygotować dietetyczne risotto z warzywami , zrezygnuj z parmezanu lub dodaj go mniej. Nie zaleca się pomijania masła podczas przyrządzania potrawy, ponieważ ma ono ogromny wypływ na konsystencję, kiedy połączy się ze skrobią.

Lubisz eksperymentować? Mimo że risotto to potrawa włoska, możesz spróbować zrobić je w stylu azjatyckim. Risotto curry z warzywami w stylu indyjskim czy risotto z warzywami chińskimi może dobrze smakować z krewetkami i kurczakiem. Możesz pokusić się także o dodanie kilku azjatyckich grzybów, np. mun czy shitake.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości