Risotto z odzysku

Jak przechowywać w lodówce żywność, aby się nie zepsuła? Na którą półkę włożyć mięso, a na którą owoce i warzywa? Czy można zrobić coś pożywnego z obierków? Jak odzyskać czerstwe pieczywo? O tym specjalnie dla widzów Dzień Dobry TVN kucharz Marco Ghia.

Wasze pomysły: Po weekendzie mam dużo makaronu po rosole więc w poniedziałek robię makaron na patelni z przyprawami jajkiem i szpinakiem.

Z gotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu na drugi dzień robię kopytka, czerstwy chleb świetnie nadaje się na smażenie go w jajku, przeleżałe owoce wykorzystuje do zrobienia pysznego, domowego kompotu.

Wraz z córką uwielbiamy pić soki owocowo-warzywne z sokowirówki, a że nie lubię marnować jedzenia to przed wyciśnięciem soku obieram warzywa i owoce, wyciskam sok, po czym odkładam Resztki wyciśniętych owoców, dodaje odrobinę masła, miodu i płatków owsianych i zapiekam w piekarniku :-) potem mamy super. Przekąskę do wcześniej wyciśniętego soku.

Z obierek od ziemniaków można zrobić bardzo smaczne frytko/chipsy.

Ze skórek jabłek ocet jabłkowy

Często u nas zostają kasze: gryczana , jęczmienna,warzywa z rosołu,mięso. Wszystko to wykorzystuje jako farsz np do krokietów.

WYKORZYSTAJ CZERSTWY CHLEB I ZIEMNIAKI Z OBIADU I MACIE REWELACYJNĄ ZUPĘ NA KOLACJĘ KTÓRA NADAJE SIĘ NA JESIENNE WIECZORY.

PRZEPIS:

WODA

CZERSTWY CHLEB

CZOSNEK

ZIEMNIAKI PODPIECZONE W PLASTERKACH

SMALEC DOMOWY

SÓL

PYCHOTA

Dzień dobry

U mnie w kuchni nie mówi się resztki tylko pozostałości, i na przykład wszystkie warzywa i owoce są myte, a obierki wykorzystujemy do gotowania wywarów lub do gotowania mies na przykład golonki ugotowane w obierkach selera pietruszki, marchewki i np skórek z jabłek i gruszek są rewelacyjne - warto spróbować, oczywiście inne mięsa takie jak giczki cielęce, poliki wołowe itp są po prostu super, a z warzyw robimy surówki, gotujemy , dusimy i zachowujemy całą wartość odżywczą. Co do końcówek tzw dupek np serów to robimy z tego po prostu sosy.

Resztki kalafiorów brokułów - idealnie nadają się na pasztet warzywny, tak samo robimy z końcówkami mięs, też odkładamy i robimy z tego pasztet.

Ryby i owoce morza - to wszelkiego typu pancerze, głowy szkielety idealne są na zupę rybną.

Owoce ściemniałe, dla niektórych do wyrzucenia, są idealne na musy i przeciery owocowe

pozdrawiam Seweryn

Często u nas zostają kasze: gryczana, jęczmienia, warzywa z rosołu, mięso. Wszystko to wykorzystuje jako farsz np do krokietów. Wystarczy wszystko poddusić z cebulką na patelni dodać świeże lub suszone zioła (tymianek,oregano, lubczyk, zioła prowansalskie, tymianek). Zrobić ciasto naleśnikowe dodać zrobiony farsz,zawinąć i obtoczyć powtórnie w cieście lub jajku i bułce tartej

Pozdrawiam

Sylwia

Witam, moim problemem jest to, że kupuję zbyt dużo owoców a mój partner zbyt dużo pieczywa.

Pieczywo - kiedy zauważę, że nie damy rady zjeść - kroję na mniejsze kawałki, pakuję w papierową torbę, żeby nie spleśniało, ale wyschło, a następnie mielę i mam domową panierkę. Stary, dobry sposób aby nie wyrzucać chleba - zawsze mnie uczono, że to grzech :)

Owoce - największy problem mam z bananami, których nie trzyma się w lodówce, a leżąc na zewnątrz szybko ciemnieją. Robię ciasto takie jak na omlet, jeśli mam jogurt, którego termin przydatności do spożycia zbliża się ku końcowi, też dodaję, można dosypać sezam, mielone orzechy, wiórki kokosowe (przepyszne z dodatkiem mleka kokosowego). Obrane banany pokroić na kawałki, zanurzyć w cieście, na patelnię. Osączone z tłuszczu i wystudzone można jeszcze spokojnie 2 dni przechowywać w papierowej torebce.

Witam!

Przepis na wykorzystanie resztek jedzenia ;) Kromki lekko czerstwego chleba (albo bułki ;) ) moczę w roztrzepanym jajku z przyprawami (sól, pieprz, papryka) i smażę z obu stron na złotawy kolor ;) Można położyć plasterek żółtego sera i poczekać aż się roztopi.Udka kurczaka pozostałe z poprzedniego dnia, ale w ilości niewystarczającej do podziału na wszystkich członków rodziny, obieram z mięska, mięsko kroję i mieszam z sosikiem, doprawiam śmietankę i mam potrawkę z kurczaka, bardziej podzielną niż udka :) Smacznego!

Pozdrawiam cieplutko!

Monika

Szanowni Państwo,

Nie trzeba być kucharzem, żeby improwizować w kuchni.Dużo nauczyła mnie babcia męża:1. Pozostały makaron ugotowany do rosołu smażymy na patelni z cebulką,papryką plus dowolnie dobranymi ziołami plus jajko.

2. Z gotowane wywaru na rosół mięso plus warzywa mielę maszynką do mielenia doprawiamy i mam farsz na pierogi lub kroję je w kostkę dogotowuję jajka,ziemniaki,groszek majonez, musztardę i mam sałatkę.

3. Robiąc porządek w kuchni pozostałości wędlin, makaronu z obiadu można zrobić super smaczną zapiekankę.

4. Ziemniaki z obiadu przerabiać na kopytka.

5. Z resztek mięsa oraz sosu wychodzą pyszne Łazienki.

6. Z zeschniętego pieczywa mamy "bułkę tartą".

7. Bigos to świetny sposób na wyczyszczenie lodówki.

8. Z resztek kurczaka i warzyw robię poprawkę dodając oliwę,zioła pomidory smażę na patelni z cebulką gotujemy ryż i mamy super danie I tak można bez końca Smacznego Alima.

W moim domu rodzinnym nigdy się nie marnowało jedzenia i teraz gdy mam już swoją rodzinę również tego nie robię ;). Moje patenty to miedzy innymi. Z gotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu na drugi dzień robię kopytka, czerstwy chleb świetnie nadaje się na smażenie go w jajku, przeleżałe owoce wykorzystuje do zrobienia pysznego, domowego kompotu. Pozdrawiam Sylwia

Witam serdecznie całą redakcję.

Wraz z córką uwielbiamy pić soki owocowo-warzywne z sokowirówki, a że nie lubię marnować jedzenia to przed wyciśnięciem soku obieram warzywa i owoce, wyciskam sok, po czym odkładam Resztki wyciśniętych owoców, dodaje odrobinę masła, miodu i płatków owsianych i zapiekam w piekarniku :-) potem mamy super Przekąskę do wcześniej wyciśniętego soku :-) (obierki również zostają przeciśnięte już na samym końcu :-)) pozdrawiam Alicja i córka Natalie :-)

Z obierek od ziemniaków można zrobić bardzo smaczne frytko/ chipsy. Najpierw należy je dokładnie umyć, a potem smażyć na głębokim oleju.

Witam. U nas resztki zjadają kury.

Ocet jabłkowy ze skórek jabłek :)

• 0,8-1 kg skórek z obranych jabłek (moja mama daje też ogryzki)

• 1 litr przegotowanej, letniej wody

• na każdy litr dać 100 g miodu lub cukru

• 40-60 dni w ciemnym ciepłym miejscu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości