Podróże

Rey, wołowina i Argentyna

Mikołaj Rey spotkał się z argentyńskim właścicielem bistro Christianem Rubinem, by poznać smak Ameryki Łacińskiej. Co razem ugotowali? Czy Mikołajowi smakowała yerba mate?

Empanady mięsne

Farsz

Składniki:
400 g mielonej wołowiny
500 g cebuli pokrojonej w kostkę
1 ugotowane na twardo jajko
Zielone oliwki
Sól, papryka czerwona, kminek

Przygotowanie:
Na dużej patelni podsmażamy cebulę, potem dodajemy mięso, sól, paprykę i kminek.
Gotujemy.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Masa

Składniki:
400 g mąki
120 g tłuszczu
Sól do smaku
250 ml wody

Przygotowanie:
W dużej misce łączymy mąkę, sól, wodę, tłuszcz i ugniatamy ciasto na gładką masę. 
Przygotowanie empanad:
Masę rozwałkowujemy na grubość ok 4 mm.
Wycinamy okręgi, które następnie faszerujemy.
Na farsz kładziemy zielone oliwi i kawałek ugotowanego jajka.
Zamykamy okręgi i mocno je zlepiamy.
Malujemy je następnie roztrzepanym jajkiem.
Wkładamy do piekarnika (200.c) na ok 25 min (do momentu,aż uzyskają złoty kolor).
Buen provecho!

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
82
8