Podróże

Rey i smaki Nepalu

Homnath Sapkota pochodzi z Nepalu. W Polsce mieszka i gotuje już od 20 lat: "Tam zawsze jest wojna, dlatego jestem w Polsce. Jest cicho, spokojne, a ludzie są mili". Mikołaj Rey wybrał się do jego restauracji, żeby spróbować jak smakuje Nepal.


Kurczak z kozieradką
Składniki:
1 łyżeczka imbiru
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku w proszku
1 łyżeczka kolendry w proszku 
1 łyżeczka chilli w proszku
1 łyżeczka kurkumy do mięsa 
2 łyżki masła 
Sos z nerkowca: zmielone orzeszki nerkowca ze śmietaną, połączone po zmieleniu 
Sos pomidorowy 
Sos cebulowy: zmiksowana usmażona cebula 
Kozieradka według uznania. Uwaga: patelnia nie może być za gorąca, bo kozieradka straci smak
1 kg piersi z kurczaka
Olej do smażenia
1 łyżeczka kurkumy do ugotowanego ryżu
1 łyżeczka gorczycy do ugotowanego  ryżu 

Jak to się robi? Zobacz film na stronie! 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
63
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0