Wiadomość
Przepisy kulinarne

Rey i jego wyrośnięta baba

Tym razem Mikołaj Rey udał się w podróż do Wielkopolski. Na jednym z tamtejszych folwarków poznał tradycję związaną ze święconką. Dlaczego gospodynie do wielkanocnego koszyka zawsze wkładają babę drożdżową? Co ona symbolizuje? Czy Mikołaj poradził sobie z drożdżowym ciastem? Czym wielkopolskie baby różnią się od tych tradycyjnych?

Wielkopolska Baba Wielkanocna
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej (800 g)
100 g drożdży
5 jaj
6 łyżek cukru
szklanka oleju rzepakowego
szklanka mleka 3,2%

Przygotowanie:
Olej, mleko, jaja, cukier i drożdże mieszamy i podgrzewamy do 36 stopni. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto drozdżowe. Urobioną masę odstawiamy pod przykryciem do "wygarowania". Jak ciasto podwoi swoją objętość, dodajemy czarnuszkę i bakalie. Odstawiamy na 30’. Po "wygarowaniu" ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem. Formę wstawiamy do pieca na 50’ i pieczemy w 165 stopniach. Po 15’ pieczenia babkę można przykryć folią aluminiową, by nie spalił się wierzch. Po upieczeniu wyjąć z formy i ozdobić. Smaczego!

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
93
8