Przepisy kulinarne

Restauracja Filmowa

Matką chrzestną "Restauracji Filmowej" jest Krystyna Janda, przyjaciółka właścicieli restauracji. W menu znalazły się ulubione dania aktorów, na przykład, "Pory w cieście piwnym" według przepisu Bożeny Dykiel, "Żeberka dla leniwych" - specjalność Krystyny Jandy, czy "Krewetki królewskie nasączone kolendrą" według przepisu Małgorzaty Zajączkowskiej. Restauracja szybko stała się ulubionym miejscem spotkań aktorów.

Żołądki drobiowe

Sposób przygotowania:
Umyć żołądki i pokroić w drobne kawałki.
Ugotować do miękkości w posolonej wodzie.
Uprzednio namoczone suszone grzyby ugotować, potem wyjąć i pokroić w paski.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na sklarowanym maśle.
Dodać żołądki, grzyby, dużo natki pietruszki. Dodać śmietanę kremówkę i doprawić do smaku.
Można podawać z ziemniakami puree lub ciemnym pieczywem.

Żeberka dla leniwych wg Krystyny Jandy

Sposób przygotowania:
Cienkie paski żeberek natrzeć miodem i czosnkiem bez przypraw.
Zafoliować i zostawić na noc.
Piec bez tłuszczu, obracając do całkowitego zmiękczenia.
Polać łagodnym ketchupem Heinz aż uzyskamy sos.
Podawać z kluskami kładzionymi.
Kluski kładzione do żeberek:
1 szklanka gotowanej, gorącej wody.
W rondelku rozpuścić 4 łyżki stołowe masła.
1/2 małej łyżeczki soli.
1 szklanki mąki
3 jajka

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz jajek połączyć i wyrobić jednolitą masę bez grudek. Dodać jajka. Garnek odstawić i podeprzeć na 15 min. Na lekko wrzącą wodę kłaść ostrą łyżką małe kluseczki (podwajają swoją objętość). Gotować do 4 min

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
47
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0