Reni Jusis zaprasza na ekologiczne przyjęcie!

Reni Jusis do studia Dzień Dobry TVN przyprowadział dziś swoich małych podopiecznych, którzy pomagali jej w przygotowaniu ekologicznego przyjęcia dla dzieci. Było przy tym mnóstwo zabawy i można się było ubrudzić, bo dzieci szczęśliwe, to dzieci brudne! Skorzystajcie z rad Reni i zobaczcie, jak przygotować ekologiczne przyjęcie dla dzieci.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

BATONY ORZECHOWO-MARCHEWKOWE

Składniki:

1/2 szklanki pulpy marchewkowej (marchew starta na tarce)

1/4 szklanki orzechów włoskich

1/4 szklanki wiórków kokosowych

1/4 szklanki rodzynek

1/4 szklanki daktyli

1-1/5 łyżeczki przypraw korzennych

Wykonanie:

Składniki przełóż do robota kuchennego i zmiksuj. Przełóż uzyskaną masę na talerz i uformuj przekąski w np. kształty batoników.

Przełóż do lodówki, aby trochę zesztywniały.

KULKI BLACK & WHITE

Kulki czarne:

Składniki:

250 g eko masła arachidowego – bez dodatku soli i cukru

100 g świeżo zmielonych migdałów

4 eko figi

4 łyżeczki karobu

3 łyżki syropu z agawy

3 łyżki wody

Wykonanie:

Miksujemy, mieszamy, wyrabiamy. Jeśli jest z rzadkie dodajemy zmielonych migdałów, jeśli za twarde dodajemy wody.

KULKI BIAŁE

Składniki:

1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej

szczypta soli

10 + 5 dag wiórków kokosowych

2 łyżki oleju

2 czubate łyżki miodu

1 łyżka soku z cytryny

garść migdałów

Wykonanie:

Kaszę przelać wrzątkiem, odcedzić. Zalać 1 szklanką wrzątku, dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu 30 min. Odstawić na ok. 10 minut. Dodać olej, dokładnie wymieszać łyżką. 10 dag wiórków wysypać na rozgrzaną, pustą patelnię. Trzymać ok. minuty mieszając, dodać miód. Mieszać, aż miód się rozpuści. Dodać gorące wiórki do kaszy wraz z sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. Nasypać do miseczki pozostałe 5 dag wiórków. Formować kuleczki, w środku umieścić migdały, obtaczać je w wiórkach. Ułożyć na talerzyku. Podawać od razu ciepłe lub schłodzone.

SZYBKI BUDYŃ

Składniki:

1 avokado - dojrzałe

2 średniej wielkości banany - dojrzałe

4 łyżeczki karobu

3/4 szklanki wody

opcjonalnie: wiórki kokosowe, rodzynki

TORT WITARIAŃSKI

kruchy spód tortu:

1/4 – 1/2 szkl. daktyli

1 szkl. orzechów np. włoskich

masa do tortu:

2 i 1/2 szkl. orzechów nerkowców

1/4 szkl. soku z cytryny

1/3 szkl. agave syropu

1/2 szkl. oleju kokosowego

1/3 szkl. wody

szczypta soli

do dekoracji:

2 kiwi

2 banany

rodzynki

migdały

orzechy laskowe

KOLOROWE SOKI

2 kg marchwi

2 kg jabłek

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości