Recyklingowa kuchnia Janka Kuronia. Poznaj sprawdzone przepisy

Janek Kuroń
Tomasz Urbanek / East News
Caponata, zapiekanka chłopska, gołąbki w węgierskim stylu, pulpeciki z ziemniaków, sałatka z kapusty i carbonara - to dania, które można zrobić z tego, co nam zostało w lodówce. Janek Kuroń pokaże też, jak przygotować buraczany zakwas na odporność.

Caponata zapiekana

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
    • cebula
      • 2 ząbki czosnku
        • 1 cukinia
          • ½ pęczka selera naciowego
            • 1 papryka
              • 10 czarnych oliwek
                • 1 puszka krojonych pomidorów
                  • pęczek bazylii
                    • ½ łyżeczki suszonego tymianku
                      • sól, pieprz, cukier
                        • oliwa z oliwek
                          • garść orzechów włoskich

                            Piekarnik rozgrzej do 170 st. C.

                            Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, seler oraz czosnek. Wszystkie pozostałe warzywa pokrój w cienkie plastry. W misce wymieszaj 2 łyżki oliwy, tymianek, posiekaną bazylię oraz sól i pieprz. Dodaj pokrojone warzywa i całość dobrze wymieszaj.

                            Do żaroodpornego naczynia wlej pomidory, rozrzuć posiekane oliwki oraz orzechy. Układaj pionowo plastry warzyw, tak aby wyszła kolorowa zapiekanka.

                            Zapiekaj przez 40 minut. Serwuj z pesto lub/i parmezanem.

                            Zapiekanka chłopska

                            Składniki:

                            • 2 cebule
                              • 2 marchewki
                                • 3 ząbki czosnku
                                  • 300 g mrożonego groszku
                                    • ok. 1 kg ziemniaków
                                      • 700 – 800 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
                                        • 200 ml intensywnego w smaku bulionu z kurczaka
                                          • 5 pieczarek
                                            • 1/3 szklanki mleka
                                              • 50 g masła i 3 łyżki oleju lub oliwy
                                                • 40 g startego sera dziugas lub parmezanu
                                                  • 1 łyżka suszonego majeranku, płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
                                                    • sól, pieprz

                                                      Na rozgrzanym oleju lub oliwie zeszklij cebulę. Następnie dodaj bulion, mielone mięso i obraną, pokrojoną w kostkę lub pół plastry marchewkę. Całość duś 40 – 50 minut, aż powstały sos będzie gęsty. Na ostatnie 3 minuty dodaj groszek, plastry pieczarek oraz majeranek i pieprz ziołowy.

                                                      Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź je i odparuj, po czym dokładnie je utłucz z dodatkiem masła i mleka. W naczyniu do zapiekania na dnie rozprowadź równomiernie masę mięsną, dopraw solą oraz pieprzem i przykryj ją tłuczonymi ziemniakami. Całość zapiekaj około 40 minut lub do zbrązowienia wierzchu zapiekanki.

                                                      Aby była bardziej pikantna, możesz do farszu dodać suszoną paprykę, koncentrat pomidorowy lub chili.

                                                      Gołąbki w węgierskim stylu

                                                      Składniki:

                                                      • główka dużej włoskiej kapusty
                                                        • 2 łyżki oleju
                                                          • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
                                                            • 1 czubata łyżka kminku w ziarnach
                                                              • 2 cebule pokrojone w kostkę
                                                                • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
                                                                  • 200 g mielonej wołowiny
                                                                    • 200 g mielonej wieprzowiny
                                                                      • 1 szklanka ugotowanego ryżu
                                                                        • 1 łyżka wędzonej papryki
                                                                          • 1 czubata łyżka cząbru
                                                                            • 1 jajko
                                                                              • sól, pieprz

                                                                                Sos:

                                                                                • 20 g masła
                                                                                  • 1 mała pokrojona w drobną kostkę cebula
                                                                                    • 1 łyżka mąki
                                                                                      • ½ l soku pomidorowego
                                                                                        • sól, pieprz
                                                                                          • kwaśna gęsta śmietana do serwowania

                                                                                            Liście sałaty sparz na gorącej wodzie do miękkości. Na patelni rozgrzej olej, dodaj boczek i kiedy zacznie się rumienić wrzuć cebulę, kminek oraz czosnek i smaż mieszając 4 – 5 minut. Odstaw do ostygnięcia na 10 minut. Następnie połącz zawartość patelni połącz z mielonym mięsem oraz ryżem. Dopraw wędzoną papryką, cząbrem, solą i pieprzem. Wbij jajko i całość wyrabiaj rękoma przez kilka minut. Farsz gotowy.

                                                                                            Z liści kapusty wytnij główne włókno (możesz też zmiażdżyć je delikatnie płaską stroną tłuczka do mięsa). Na liściu układaj garść farszu i zawijaj. Gołąbki umieść w garnku, zalej je wodą lub bulionem na kilka cm wysokości i gotuj pod przykryciem 45 minut.

                                                                                            Pod koniec gotowania na patelni rozpuść masło i na małym gazie zeszklij cebulę. Dodaj łyżkę mąki i po minucie smażenia wlej sok pomidorowy. Doprowadź do wrzenia i wyłącz gaz. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj z odrobiną śmietany i koperkiem.

                                                                                            Pulpeciki z ziemniaków i czerwonej kapusty z sosem chrzanowym

                                                                                            Składniki:

                                                                                            • łyżka oleju
                                                                                              • 1 mała posiekana w kostkę cebula
                                                                                                • 1 przetarty ząbek czosnku
                                                                                                  • 10 zmiażdżonych ziaren kolendry
                                                                                                    • 3 duże lub 4 średnie obrane i ugotowane ziemniaki w formie puree
                                                                                                      • 200 g posiekanej drobno czerwonej kapusty
                                                                                                        • łyżeczka pieprzu cayenne
                                                                                                          • płaska łyżka mielonego kuminu
                                                                                                            • sól, pieprz
                                                                                                              • olej do smażenia

                                                                                                                Dressing:

                                                                                                                • szklanka jogurtu
                                                                                                                  • 2 łyżki startego chrzanu
                                                                                                                    • łyżeczka kurkumy
                                                                                                                      • Sól, pieprz

                                                                                                                        Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę wraz z czosnkiem i ziarnami kolendry. Połącz wszystkie składniki i formuj pulpeciki o średnicy 2 cm. Smaż je na patelni przez 3 – 4 minuty przewracając co minutę.

                                                                                                                        W misce wymieszaj wszystkie składniki dressingu.

                                                                                                                        Sałatka coleslaw z dwóch rodzajów kapusty

                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                        • pół główki białej kapusty
                                                                                                                          • pół główki czerwonej kapusty
                                                                                                                            • 3 spore obrane marchewki
                                                                                                                              • 4 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
                                                                                                                                • sól, łyżka cukru, czarny pieprz

                                                                                                                                  Dressing

                                                                                                                                  • 100 g jogurtu naturalnego
                                                                                                                                    • 60 g majonezu
                                                                                                                                      • 2 czubate łyżki musztardy
                                                                                                                                        • łyżka octu jabłkowego lub winnego
                                                                                                                                          • sól, pieprz

                                                                                                                                            Sałaty posiekaj w drobne paseczki, marchewkę zetrzyj na grubych oczkach. Połącz warzywa z natką pietruszki. Dodaj sól, pieprz i cukier, dobrze wymieszaj, pouciskaj dłońmi i odstaw na pół godziny.

                                                                                                                                            W misce wymieszaj składniki dressingu. Spod kapusty odlej wodę. Połącz wszystkie składniki i odstaw do lodówki na kolejne pół godziny.

                                                                                                                                            Sałatka z czerwonej kapusty, fasoli i awokado

                                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                                            • 300 g ugotowanej fasoli
                                                                                                                                              • ½ główki czerwonej kapusty drobno posiekana
                                                                                                                                                • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
                                                                                                                                                  • 2 dojrzałe awokado bez pestki, pokrojone w plastry
                                                                                                                                                    • 1 papryka (najlepiej żółta lub zielona) pokrojona w paski
                                                                                                                                                      • 1 długi ogórek, obrany i pokrojony w grube ćwierć plastry
                                                                                                                                                        • 2 ugotowane buraki pokrojone w kostkę 1x1 cm
                                                                                                                                                          • 2 łyżki posiekanej kolendry
                                                                                                                                                            • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
                                                                                                                                                              • 2 ząbki czosnku przeciśnięte
                                                                                                                                                                • sól, pieprz
                                                                                                                                                                  • 1 łyżka posiekanego tymianku

                                                                                                                                                                    Dressing

                                                                                                                                                                    • 5 łyżek octu balsamicznego
                                                                                                                                                                      • 4 łyżki oliwy
                                                                                                                                                                        • 3 łyżki zimnej wody
                                                                                                                                                                          • 2 łyżki musztardy (najlepiej Dijon)

                                                                                                                                                                            Wszystkie składniki sałatki wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj składniki dressingu.

                                                                                                                                                                            Połącz wszystko i wstaw na godzinę do lodówki (najlepiej przemieszaj po upływie 30 minut)

                                                                                                                                                                            Zakwas buraczany na odporność

                                                                                                                                                                            • 1,5 kg buraków
                                                                                                                                                                              • 5 ząbków czosnku
                                                                                                                                                                                • 10 liści laurowych
                                                                                                                                                                                  • 15 ziaren ziela angielskiego
                                                                                                                                                                                    • kilka ziaren pieprzu czarnego
                                                                                                                                                                                      • przegotowana letnia woda
                                                                                                                                                                                        • sól (jedna płaska łyżka na każdy litr wody)
                                                                                                                                                                                          • opcjonalnie: kilka goździków, kilkanaście ziaren kolendry

                                                                                                                                                                                            Buraki obierz. Następnie potnij je w cienkie plastry (przydadzą się lateksowe rękawiczki). Ułóż je w kamionce lub wyparzonym szklanym naczyniu. Dodaj do nich pokrojony w płatki czosnek oraz przyprawy. Całość zalej tak by przykryła buraki i posól (jeżeli chcesz uzyskać zakwas szybciej, dodaj kawałek skórki z chleba razowego na zakwasie).

                                                                                                                                                                                            Naczynie przykryj szmatką lub gazą i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce. Jeżeli będą pojawiać się szumowiny, zbieraj je od czasu do czasu. Po 5 – 7 dniach zbierz powstałą pianę i całość przecedź przez sito lub gazę. W zamkniętej butelce lub słoiku spokojnie wytrzyma w lodówce przez 2 – 3 miesiące.

                                                                                                                                                                                            Carbonara povera

                                                                                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                                                                                            • 160 g makaronu np. spaghetti
                                                                                                                                                                                              • 2 łyżki oliwy lub 15 g masła
                                                                                                                                                                                                • 100 g boczku pokrojonego w kostkę lub paseczki
                                                                                                                                                                                                  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
                                                                                                                                                                                                    • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                      • 2 jajka
                                                                                                                                                                                                        • ½ łyżeczki soli
                                                                                                                                                                                                          • 1/3 łyżeczki pieprzu
                                                                                                                                                                                                            • garść posiekanej natki pietruszki

                                                                                                                                                                                                              Makaron ugotuj al dente.

                                                                                                                                                                                                              Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż do skarmelizowania boczek, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż mieszając parę minut.

                                                                                                                                                                                                              Dodaj makaron i smaż mieszając kolejne kilka minut. Na koniec dodaj dwa jajka i mieszając poczekaj aż się zetną. Dopraw solą i pieprzem.

                                                                                                                                                                                                              Serwuj z posiekaną natką pietruszki.

                                                                                                                                                                                                              Zobacz też:

                                                                                                                                                                                                              Jaja na 100 sposobów. Poznaj przepisy Jana Kuronia

                                                                                                                                                                                                              W kuchni dynia i spółka. Pyszne dania Jaśka Kuronia

                                                                                                                                                                                                              Owoce pod kruszonką według Gai Kuroń. Oto przepis, za który dałaby się pokroić uczestniczka MasterChefa

                                                                                                                                                                                                              Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości