Materiał promocyjny

Receptury królów

Bogdan Gałązka przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dania w oparciu receptury królów i...

Gazpacho - ulubiona potrawa Salvadora Dali

Składniki:

500 g dojrzałych pomidorów

1 mały ogórek

po 1 czerwonej i zielonej papryce

1 ząbek czosnku

1 łyżka octu z białego wina

1 łyżeczka pasty pomidorowej

1 łyżka oliwy z oliwek

sól, pieprz

dwie kromki białego chleba

dwie łyżki posiekanych świeżych ziół

Przygotowanie:

Odłożyć jednego pomidora, a resztę zanurzyć na 30 sekund we wrzątku, odsączyć i, gdy są jeszcze ciepłe obrać ze skórek. Wyciąć z nich szypułki i pokrajać na ćwiartki. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, a papryki w paski. Odłożyć ok. 1/3 ogórka i papryki. Resztę rozdrobnić w malakserze wraz z pomidorami, pokrojonym czosnkiem, oliwą, octem, pastą pomidorową. Tak przygotowaną mieszankę doprawić mocno do smaku solą i pieprzem. Nalewać na miseczki, udekorować pozostałymi warzywami i ziołami. Schłodzić i podawać z grzankami z chleba, usmażonymi wcześniej patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Filet z sandacza z ziołowymi kopytkami – receptura królów z Wawelu

Składniki:

75 dkg filetów z sandacza (okonia, szczupaka)

1 szklanki posiekanych ulubionych ziół ( ja daję koperek i natkę pietruszki)

1 łyżeczki soli

1 łyżeczki mielonego pieprzu

2 łyżki oleju

2 łyżki masła

cytryna pokrajano w ćwiartki

Przygotowanie:

Zioła wymieszać z solą i pieprzem, bardzo dokładnie wymieszać lekko rozcierając je łyżką. Umytą i osuszoną rybę podzielić na porcje. W każdą starannie wetrzeć część przygotowanych przypraw. Umieścić w worku foliowym i odłożyć do lodówki na 24 godziny. Olej lekko podgrzać, dodać masło, podgrzewać aż się rozpuści. Wyłożyć blaszkę do zapiekania pergaminem, ułożyć na nim porcje ryby, zrosić każdą olejem z masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 10 minut. Podawać z sałatą i cytryną. Podawać z kopytkami.

Krem makowy - zajadali się nim średniowieczni cesarze

Składniki:

1 szklanka śmietany kremówki

4 łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 szklanka maku przygotowanego jak na makowiec (tzn. sparzonego, ugotowanego i zmielonego, ale bez żadnych dodatków)

2 szklanki posiekanych bakalii

1 tabliczka gorzkiej czekolady (starta na tarce)

truskawki, mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego ubić na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodać mak. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać i rozłożyć do 6 szklanych pucharków. Odstawić w chłodne miejsce, nawet na kilka godzin. Przed podaniem każdą porcję posypać bardzo obficie bakaliami i utartą czekoladą i przybrać truskawkami oraz miętą.

Wędzona sieja z guacamole, serwowana na arbuzie, z sorbetem z czerwonej porzeczki i rukolą – ulubiona potrawa szwedzkiej królowej

Składniki:

guacamole

3 dojrzałe awokado

1 pęczek posiekanej kolendry

2 ząbki czosnku

1 limonki

1 papryczka chilli

sól, pieprz

Sorbet:

200 g czerwonych porzeczek

15 ml miodu

liście z 6 gałązek świeżej mięty

100 ml wody

Ryba:

3 wędzone sieje

250 g arbuza

150 g rukoli

1 limonki

10 g mielonego kardamonu

15 ml octu balsamicznego

Przygotowanie:

Sorbet:

Porzeczki miksujemy z miodem, miętą i wodą, a następnie wstawić na 2 godz. do zamrażarki. Po 30 minutach lekko zmrożony sorbet mieszamy widelcem. Czynność powtarzamy dwukrotnie i odstawiamy do całkowitego zamrożenia.

Guacamole:

Awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy miąższ widelcem na jednolitą masę. Dodajemy posiekaną kolendrę, sok z limonki, posiekany czosnek, sól, pieprz i drobno pokrojoną papryczkę chilli. Wszystko mieszamy.

Ryba:

Z siei usuwamy skórę i wyjmujemy ości i kroimy mięso na małe kawałki. Arbuza obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy w kostkę 2 cm x 2 cm. Układamy na talerzu, dodajemy rybę i rukolę. Skrapiamy wszystko sokiem z połowy limonki i posypujemy kardamonem. Z boku nakładamy łyżkę guacamole. Wszystko dekorujemy kulkami sorbetu z porzeczki i skrapiamy octem balsamicznym.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości