Przepisy kulinarne

Ratatouille - gulasz warzywny

Ta potrawa składa się z warzyw, głownie z bakłażana, cukinii, papryki, cebuli i pomidorów. Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN ratatouille - prowansalski gulasz warzywny. Skorzystajcie z przepisu i zróbcie go sami!

Ratatouille 
Składniki:
500 g pomidorów
2 cebule
2 papryki
2 cukinie
1 bakłażan
tymianek
liść laurowy
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
50 orzeszków piniowych
Bułka tarta
sól, pieprz
Podawać z: kaszą gryczaną, kaszą pęczak lub z dzikim ryżem

Przygotowanie:
Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój też paprykę, cukinię i bakłażana. Posiekaj cebulę i czosnek. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek i cebulę oraz liść laurowy. Smaż aż cebula zrobi się szklista, około 2–3 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojone warzywa, zaczynając od papryki, następnie dodaj bakłażana, cukinię, a na końcu pomidory i tymianek. Duś około 10 minut, dopraw do smaku.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
69
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0