Rabarbarowe smakołyki z truskawkami

W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała rabarbarowe słodkości. Ich smak dodatkowo wzbogaciły truskawki. Co powiecie na lody rabarbarowo-truskawkowe, tartę bez pieczenia z rabarbarem?

Ciasto ucierane z rabarbarem i migdałową kruszonką

Składniki:

Ciasto:

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

200 g miękkiego masła

200 g mąki pszennej

150 g cukru

50 g mąki ziemniaczanej

4 jajka

Nadzienie:

700 g rabarbaru

100 g cukru

Kruszonka:

100 g mąki

100 g masła

50 g mielonych migdałów

50 g cukru pudru

Przygotowanie:

Rabarbar dokładnie umyj, odkrój zgrubiałe końcówki i liście, te nie będą ci już potrzebne. Rabarbar pokrój w plastry (około 2 cm), przełóż go na patelnie lub do rondla, dodaj cukier. Smaż przez kilka minut, nie chcemy aby kawałki rabarbaru całkowicie się rozleciały. Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, powinna mieć konsystencje mokrego piasku, schowaj ją do lodówki dopóki nie zrobisz ciasta. Aby przygotować ciasto masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Stopniowo do masła dodawaj jajka oraz mąkę, mieszaj mikserem o małych obrotach. Ciasto przelej do prostokątnej foremki, na ciasto wyłóż rabarbar, przykryj go kruszonką. Ciasto włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz 40-50 minut.

Tarta rustykalna z rabarbarem

Składniki:

Ciasto:

1-2 łyżki zimnej wody

200 g mąki

100 g masła

50 g cukru

1 jajko

Nadzienie:

300 g truskawek

300 g rabarbaru

100 g cukru

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotuj ciasto, zlep je w kulkę i schładzaj w lodówce przez min 30 minut. Rabarbar dokładnie umyj, odkrój zgrubiałe końcówki i liście, te nie będą ci już potrzebne. Rabarbar pokrój w grubą kostkę, przełóż go na patelnie lub do rondla, dodaj cukier. Smaż przez około 2-3 minuty, nie chcemy aby kawałki rabarbaru całkowicie się. Ciasto rozwałkuj, powinno przyjąć formę okręgu. Na środku ciasto połoz truskawki (jeśli są duże pokrój je) i rabarbar. Brzeg ciast zawiń tak aby przykryły po bokach owoce. Ciasto piecz na blasze z papierem do pieczenia, w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 40 minut.

Lody rabarbarowo-truskawkowe

Składniki:

4 zamrożonych banany

100 g mrożonych truskawek

Sos:

200 g rabarbaru

100 g truskawek

50 g cukru

Przygotowanie:

W misie blendera umieść mrożone owoce, blenduj do uzyskania gładkiej masy. Lody przełóż do naczynia i schładzaj w zamrażarce. W miedzy czasie przygotuj sos rabarbarowy. Rabarbar pokrój w kostkę, przełóż go na patelnie lub do rondla, dodaj cukier, truskawki.Smaż przez około 5, nie chcemy aby kawałki rabarbaru całkowicie się rozpadły. Lody przełóż do miseczek, podawaj z sosem.

Tarta bez pieczenia z rabarbarem

Składniki:

Spód:

400 g ciasteczek (oreo (tylko ciastka, biały krem nie jest nam potrzebny))

100 g rozpuszczonego masła

Masa:

200 g serka mascarpone

300 ml śmietanki kremówki

2 łyżki cukru pudru

500 g rabarbaru

100 g cukru

2 łyżki wody

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Ciasteczka zmiksuj w robicie kuchenny na „piasek”. Wymieszaj ze z masłem, wyłóż dno formy na ciasto, schładzaj w lodówce przez minimum 40 minut. Rabarbar potnij tak aby był tak długi jak foremka (polecam użycie podłużnej prostokątnej formy). Na patelnie wlej wodę i cukier, podgrzewaj ż cukier zacznie się karmelizować, wtedy dodaj rabarbar, gotuj przez 2-3 minuty, nie pozwól na to aby łodygi straciły kształt i się „rozleciały”. Rabarbar ściągnij z patelni i ostudź. Śmietankę ubij z mascarpone i cukrem, wyłóż na cząsteczkowy spód. Na wierzchu ułóż rabarbar, i udekoruj miętą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości