Przepisy kulinarne

Rabarbarowe przysmaki

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: lemoniadę z pędami sosny i rabarbarem, ptysie z rabarbarem, drożdżowe z rabarbarem i cynamonem oraz naleśniki z rabarbarem, słonym karmelem i rozmarynem.

Lemoniada z pędami sosny i rabarbarem

Składniki:
6 łodyg rabarbaru
ok. 1 l wody do gotowania rabarbaru
miód do smaku
pędy sosny
1,5 l wody gazowanej
lód

Przygotowanie:
Nieobrany rabarbar kroimy w pięciocentymetrowe kawałki i zagotowujemy w wodzie, do momentu aż prawie zacznie się rozpadać. Po ugotowaniu i przestudzeniu przelewamy przez gęste sito. Miód podgrzewamy i dodajemy pędy sosny. Odstawiamy, żeby miód nabrał aromatu lasu. Miodem słodzimy kompot do smaku. Na koniec dodajemy wodę mineralną i lód.

Ptysie z rabarbarem

Składniki:
220 g mąki pszennej
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
120 g masła
szczypta soli
4 jajka

Kruszonka:
200 g masła
220 g cukru
240 mąki pszennej
500 ml śmietanki kremowej 36 proc.   
200 g sera mascarpone
2 szt. cukru wanilinowego
rabarbar smażony

Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy z solą, cukrem i masłem. Do gotującego się mleka z masłem dodajemy mąkę i wszystko energicznie mieszamy do momentu aż na dnie pojawi się biały osad a ciasto stanie się gładkie. Ciasto studzimy i powoli dodajemy ucierając (najlepiej za pomocą miksera) jajka (jajka dobrze jest rozkłócić i takie dodawać). Ciasto za pomocą worka cukierniczego wyciskamy w niedużych porcjach na papier pergaminowy zachowując większe odstępy, gdyż ciasto ptysiowe rośnie.
Kruszonka: Zagniatamy wszystkie składniki i rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu na cienkie arkusze, wstawiamy do zamrażarki. Kiedy ciasto stężeje, za pomocą metalowego wycinaka wykrawamy kółka nieco większe niż wyciśnięte porcje ciasta. Tak przygotowane ptysie wstawiamy na ok. 40 min. do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Upieczone przekładamy kremem i rabarbarem.

Drożdżowe z rabarbarem i cynamonem

Składniki:
1 kg mąki
ok. 500 ml mleka ciepłego
6 żółtek
4 jajka
cukier 100 g + 100 g
70 g drożdży
300 g masła
3 szt. cukru wanilinowego
szczypta soli
5 gałązek rabarbaru
1 szkl. cukru trzcinowego
cynamon

Przygotowanie:
Cukrem (100 g) zasypujemy rabarbar i odstawiamy, aby zmiękł i puścił sok. Z mleka, 3-4 łyżek mąki, drożdży, cukru przygotowujemy rozczyn, do rozczynu dodajemy ubite żółtka, jajka z pozostałym cukrem, mąkę, rozpuszczone masło (200 g) i odrobinę soli. Wszystko wyrabiamy razem i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy pozostałym masłem, posypujemy cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem, posypujemy rabarbarem i zwijamy jak roladę, kroimy w plastry i układamy na blaszce, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Podrośnięte wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i pieczemy ok. 10 min.

Naleśniki z rabarbarem, słonym karmelem i rozmarynem

Składniki:
4 jajka
150 ml maślanki
0,5 szkl. soku jabłkowego
2 szkl. mąki pszennej
proszek do pieczenia
cukier puder
6 rabarbarów
3 łyżki cukru
świeży rozmaryn
Karmel:
100 g cukru
100 ml śmietanki 30 proc.
50 g masła
szczypta soli

Przygotowanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier puder i ubijamy dalej, dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy maślankę, sok jabłkowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Smażymy grubsze naleśniki.
Rabarbar kroimy w plastry, wrzucamy na patelnię, podlewamy małą ilością wody i zasypujemy cukrem. Dusimy do miękkości z rozmarynem kilka minut.
Karmel: z cukru przygotowujemy karmel, dodajemy śmietankę, gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy masło i sól do smaku. Naleśniki przekładamy karmelem i rabarbarem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
0
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0