Rabarbar na obiad, przekąskę i deser. Poznaj przepisy Jakuba Kasprzaka

Rabarbar inaczej rzewień to warzywo, które jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Jak wykorzystać go w kuchni? Przygotuj tartę, tosty, potrawkę z kurczakiem lub kotlety wieprzowe w jego towarzystwie.

Tarta Tatin z rabarbarem i serkiem mascarpone z wanilią

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 250 g serka mascarpone
      • 1 laska wanilii
        • 1 łyżka cukru pudru
          • 500 g rabarbaru
            • 130 g cukru
              • 50 g masła
                • 30 g wody

                  Przygotowanie:

                  Serek mascarpone mieszamy z wanilią i cukrem pudrem, odstawiamy na bok. Rabarbar obieramy i kroimy w równe słupki. Na patelni podgrzewamy cukier z wodą do momentu, gdy cukier zacznie nabierać słomkowego koloru, dodajemy masło, mieszamy. Ściągamy patelnię z ognia i układamy na niej rabarbar tak, aby ściśle do siebie przylegał. Ciasto francuskie układamy na rabarbarze tak aby brzegi wchodziły pod nadzienie. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy 2 minuty i kładąc talerz na patelni - odwracamy tartę na drugą stronę. Kroimy na kawałki i nakładamy mascarpone z cukrem.

                  Potrawka z kurczaka z białym sosem z rabarbarem

                  Składniki:

                  • 1 wiejski kurczak
                    • 1 pęczek warzyw do rosołu
                      • 1 cebula
                        • ziele angielskie, liść laurowy
                          • ugotowany ryż
                            • 2 łyżki mąki pszennej
                              • 3 łyżki masła
                                • 700 ml bulionu z gotowania kurczaka
                                  • 100 ml śmietany 30%
                                    • 200 g rabarbaru
                                      • 400 g marchwi
                                        • 60 ml oliwy z oliwek
                                          • 50 g miodu

                                            Przygotowanie:

                                            Kurczaka dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pokrojone warzywa, cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu przez około 4 godziny. Wyciągamy ugotowanego kurczaka i przecedzamy wywar. Kurczaka dzielimy na kawałki. W garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę, smażymy chwilę i zalewamy ciepłym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy obrany rabarbar pokrojony w kosteczkę i gotujemy 3-4 minuty na małym ogniu. Marchew kroimy w słupki, polewamy miodem, oliwą i doprawiamy sola pieprzem. Układamy na blasze i pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut. Kurczaka podajemy z ryżem, marchewką, polewając sosem rabarbarem.

                                            Jakub Kasprzak

                                            Tosty francuskie z rabarbarem i kremem angielskim

                                            Składniki:

                                            • kilka kromek jasnego pieczywa
                                              • 1 jajko
                                                • 250 ml mleka
                                                  • łyżeczka cukru
                                                    • 300 g rabarbaru
                                                      • 3 pomarańcze
                                                        • 2 łyżki cukru
                                                          • łyżka masła
                                                            • 400 ml mleka
                                                              • 100ml śmietany 30%
                                                                • 6 żółtek
                                                                  • 80 g cukru
                                                                    • laska wanilii

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Jajko mieszamy z 250 ml mleka i łyżeczką cukru plus szczypta soli. Moczymy chleb w masie i czekamy, aż nią nasiąknie. Smażymy na rozgrzanej patelni na maśle na złoty kolor z obydwu stron. Rabarbar obieramy i kroimy w kawałki, na patelni rozpuszczamy cukier aż powstanie karmel, dodajemy rabarbar sok wyciśnięty z 3 pomarańczy. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy zimne masło. Ściągamy sos z ognia.

                                                                      Jakub Kasprzak

                                                                      Kotlety wieprzowe pieczone z kaszą i rabarbarem

                                                                      Składniki:

                                                                      • 4 kotlety wieprzowe z kością grubości min 1 cm
                                                                        • gałązka tymianku
                                                                          • gałązka rozmarynu
                                                                            • 3 czerwone cebule
                                                                              • 3 ząbki czosnku
                                                                                • 200 g rabarbaru
                                                                                  • 50 g masła
                                                                                    • 80 ml octu balsamicznego
                                                                                      • 300 g kaszy (mogą być rożne rodzaje kasz, pszenic )
                                                                                        • 120 ml bulionu drobiowego
                                                                                          • pęczek natki pietruszki

                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                            Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, smażymy cebulę pokrojona w piórka, czosnek posiekany, oraz rabarbar pokrojony w kostkę. Dodajemy masło i ocet balsamiczny i czekamy, aż ocet się zredukuje o połowę. W tym czasie na drugiej patelni na oleju obsmażamy doprawione kotlety wieprzowe z tymiankiem rozmarynem tak, aby się mocno zrumieniły. Do warzyw dodajemy kaszę, przesmażamy i zalewamy bulionem, mieszamy. Dokładamy obsmażone kotlety wieprzowe wraz z tymiankiem i rozmarynem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki.

                                                                                            Zobacz też:

                                                                                            Zioła na zdrowie. Pomysły na pyszne i pożywne śniadanie według Piotra Kucharskiego

                                                                                            Andrzej przypomina - pyszna jest botwina! Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

                                                                                            Tarty i quiche dla głodomorów i wielbicieli słodkości. Przepisy Darii Ładochy

                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                            Autor: Jola Marat

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości