Kuchnię Dzień Dobry TVN oddaliśmy dziś w ręce Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.Stek z łososia norweskiego w sosie rabarbarowo-waniliowym z chilli
Składniki:
2 filety z łososia
sól, świeżo mielony zielony pieprz
oliwa
kilka kropli octu malinowego
300 – 400 g rabarbaru
4 cebulki szalotki
pół szklanki cukru
laska wanilii
czerwone wino deserowe
1 ostra mała papryczka chilli
2 łyżki masła dobrego
Przygotowanie:
Łososia skropić octem i oliwą, a następnie oprószyć zielonym pieprzem i solą – odstawić na kilka chwil. Szalotkę drobno posiekać i zrumienić na maśle, dodać posiekany rabarbar, rozciętą laskę wanilii i zasypać cukrem. Dusić około 10 minut, aż powstanie coś na wzór konfitury. Zalać 1 szklanką wina i odparować, aż sos będzie gęsty. Łososia upiec w papilocie z folii aluminiowej w temperaturze 140-160 stopni, by był ścięty, ale soczysty. Podawać polany sosem z dodatkiem np. z grillowanymi zielonymi szparagami.
Kurze wątróbki smażone w botwince z pistacjami
Składniki:
30-40 dkg kurzych wątróbek
pęczek boćwiny
kilka łuskanych pistacji
jedna słodka cebula
20 ml octu winnego
2 łyżki cukru
200 ml bulionu warzywnego
łyżka dobrego masła
Przygotowanie:
Kurze żołądki czyścimy i odstawiamy do lodówki. Botwinę dzielimy na liście, łodygi i buraczki. Bulion w małym rondelku nastawiamy bulion połączony z octem i cukrem, a gdy się zagotuje zmniejszamy ogień do minimum i wrzucamy do niego buraczki, a po 5 min łodygi i część liści, wyłączamy ogień i odstawiamy na 10 min. Wywar buraczany odcedzamy. Na maśle przesmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy wątróbki, pistacje, pozostałe liście i zalewamy buraczanym wywarem. Chwilę dusimy. Aby danie miało lepszy efekt wizualny, możemy małą część liści odłożyć i wymieszać na końcu z gotowym już daniem.
Rabarbarowo–bananowy deser z kruszoną bezą i mascarpone
Składniki:
4 dojrzałe banany
6-8 małych bez
250 g mascarpone
Sok z jednej cytryny
Łyżeczka cukru wanilinowego
300 ml śmietany do ubicia
50 ml rumu
400 g rabarbaru
200 g cukru
10 słodkich truskawek
kilka listków mięty
kilka herbatników
20 dkg cukru żelującego
Przygotowanie:
Rabarbar drobno pokrojony zasypujemy cukrem i najlepiej na noc odstawiamy pod przykryciem. Następnie przekładamy do rondelka, dodajemy truskawki, cukier żelujący i dusimy, aż powstanie gęsta konfitura. Dodajemy część mięty, gdy konfitura jest ciepła a resztę, gdy zimna. Banany miksujemy z sokiem z cytryny, łyżeczką cukru i rumem. Łączymy delikatnie z mascarpone. Bezy miksujemy na proszek, ale tak by zostały nam małe kawałki i dodajemy do mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z masą bananową. Podajemy w pucharkach przekładane konfiturą z rabarbaru, dekorujemy listkami mięty.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"