Przepisy kulinarne

Rabarbar i boćwina

Kuchnię Dzień Dobry TVN oddaliśmy dziś w ręce Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.

Stek z łososia norweskiego w sosie rabarbarowo-waniliowym z chilli

Składniki:


2 filety z łososia


sól, świeżo mielony zielony pieprz


oliwa


kilka kropli octu malinowego


300 – 400 g rabarbaru


4 cebulki szalotki


pół szklanki cukru


laska wanilii


czerwone wino deserowe


1 ostra mała papryczka chilli


2 łyżki masła dobrego



Przygotowanie:


Łososia skropić octem i oliwą, a następnie oprószyć zielonym pieprzem i solą – odstawić na kilka chwil. Szalotkę drobno posiekać i zrumienić na maśle, dodać posiekany rabarbar, rozciętą laskę wanilii i zasypać cukrem. Dusić około 10 minut, aż powstanie coś na wzór konfitury. Zalać 1 szklanką wina i odparować, aż sos będzie gęsty. Łososia upiec w papilocie z folii aluminiowej w temperaturze 140-160 stopni, by był ścięty, ale soczysty. Podawać polany sosem z dodatkiem np. z grillowanymi zielonymi szparagami.



Kurze wątróbki smażone w botwince z pistacjami

Składniki:


30-40 dkg kurzych wątróbek


pęczek boćwiny


kilka łuskanych pistacji


jedna słodka cebula


20 ml octu winnego


2 łyżki cukru


200 ml bulionu warzywnego


łyżka dobrego masła



Przygotowanie:


Kurze żołądki czyścimy i odstawiamy do lodówki. Botwinę dzielimy na liście, łodygi i buraczki. Bulion w małym rondelku nastawiamy bulion połączony z octem i cukrem, a gdy się zagotuje zmniejszamy ogień do minimum i wrzucamy do niego buraczki, a po 5 min łodygi i część liści, wyłączamy ogień i odstawiamy na 10 min. Wywar buraczany odcedzamy. Na maśle przesmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy wątróbki, pistacje, pozostałe liście i zalewamy buraczanym wywarem. Chwilę dusimy. Aby danie miało lepszy efekt wizualny, możemy małą część liści odłożyć i wymieszać na końcu z gotowym już daniem.



Rabarbarowo–bananowy deser z kruszoną bezą i mascarpone

Składniki:


4 dojrzałe banany


6-8 małych bez


250 g mascarpone


Sok z jednej cytryny


Łyżeczka cukru wanilinowego


300 ml śmietany do ubicia


50 ml rumu


400 g rabarbaru


200 g cukru


10 słodkich truskawek


kilka listków mięty


kilka herbatników


20 dkg cukru żelującego



Przygotowanie:


Rabarbar drobno pokrojony zasypujemy cukrem i najlepiej na noc odstawiamy pod przykryciem. Następnie przekładamy do rondelka, dodajemy truskawki, cukier żelujący i dusimy, aż powstanie gęsta konfitura. Dodajemy część mięty, gdy konfitura jest ciepła a resztę, gdy zimna. Banany miksujemy z sokiem z cytryny, łyżeczką cukru i rumem. Łączymy delikatnie z mascarpone. Bezy miksujemy na proszek, ale tak by zostały nam małe kawałki i dodajemy do mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z masą bananową. Podajemy w pucharkach przekładane konfiturą z rabarbaru, dekorujemy listkami mięty.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
73
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0