Quesadilla – przepisy na wersję z kurczakiem, mięsem mielonym lub wegetariańską

Quesadilla na talerzu
Fot. ferli/Getty Images
Serowa quesadilla to tradycyjne meksykańskie danie oparte na kukurydzianych plackach zwanych tortillami. Oryginalnie używa się w niej sera Oaxaca oraz dodatków takich jak kiełbaski chorizo czy papryki jalapeño. Możemy jednak zastąpić je ogólnodostępnymi składnikami – quesadilla z kurczakiem inspirowana meksykańską recepturą będzie równie smaczna.

Jak wykonać danie zwane quesadilla? Przepis jest bardzo prosty, o ile wykorzystamy gotowe tortille. Miłośnikom kuchni slow food polecamy jednak wykonanie ich samodzielnie. Gotową potrawę warto podać w towarzystwie świeżych ziół i sosu. Najlepszy sos do quesadilla to pikantna salsa, ale świetnie sprawdzi się też jogurtowy dip.

Quesadilla z serem i szynką – klasyczne meksykańskie danie

Danie można przygotować w najprostszej wersji – z samym serem przyprawionym jedynie ostrą papryką i świeżymi ziołami. Tradycyjna quesadilla serowa może być wzbogacona papryczkami chilli lub jalapeño, a także meksykańską szynką. Jeśli jednak quesadilla z chorizo jest poza Twoim zasięgiem, nic nie szkodzi – spokojnie możesz wykorzystać zwykłą drobiową wędlinę. Podobnie jest z serem – wystarczy, że będzie to zwykła gouda.

Jak zrobić quesadilla z szynką i serem – przepis

Składniki:

· 2 tortille,

· 60 g żółtego sera,

· 3 plastry szynki,

· 2 łyżki sosu salsa,

· papryka słodka, oregano, pieprz.

Przygotowanie:

Tortillę podgrzewamy na patelni. Po minucie odwracamy na drugą stronę, smarujemy sosem salsa, posypujemy startym serem i przyprawami do smaku, układamy plastry szynki, po czym przykrywamy drugą tortillą. Odwracamy całość, by przypiekł się również górny placek tortilla. Quesadilla jest gotowa, gdy zarumieni się z obu stron. Kroimy jak pizzę i podajemy z ulubionym sosem.

Quesadillas z kurczakiem i warzywami

To danie na bazie placków tortilla świetnie smakuje zarówno w podstawowej wersji serowej, jak i z mięsem. Warto wypróbować różne pomysły na potrawę quesadilla z kurczakiem. Przepis może zawierać różne warzywa, my proponujemy wersję inspirowaną Meksykiem – z cebulą, papryką, pieczarkami i kukurydzą.

Quesadilla z kurczakiem i serem – przepis

Składniki:

· 4 tortille,

· 200 g kurczaka (filet),

· 1 papryka czerwona,

· 1 cebula,

· 3 pieczarki,

· 3 łyżki kukurydzy z puszki,

· 50 g startego sera żółtego,

· ostra papryka, kumin, oregano,

· garść świeżych ziół (szczypiorku lub natki pietruszki),

· olej do smażenia.

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z przyprawami, smażymy i odkładamy. Na łyżce oleju rumienimy pokrojoną cebulę, dodajemy paprykę i pieczarki, smażymy do odparowania soku. Na pierwszym placku kładziemy 1/3 kurczaka i warzyw, posypujemy 1/3 sera. Powtarzamy proces – należy wykonać 3 warstwy farszu między 4 plackami. Całość zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez około 8 minut (do roztopienia sera).

Quesadilla z kurczakiem i pieczarkami nadaje się do krojenia w trójkąty – podobnie jak pizza. Podajemy ją posypaną świeżymi ziołami – pietruszką, szczypiorkiem, może też być kolendra. Jak jeszcze można podawać gotowe placki z farszem quesadilla? Sos zawsze będzie dobrym pomysłem – może to być salsa lub innym ostry dip na bazie pomidorów, a także sos czosnkowy lub jogurtowy.

Przepis na quesadilla z mięsem mielonym po meksykańsku

To danie na bazie mięsa bywa w Meksyku nazywane quesadilla gringa. Aby je wykonać, warto kupić dobrej jakości czerwone mięso i ostre papryczki jalapeño. Polecamy wzbogacić potrawę czerwoną fasolą, kukurydzą i odpowiednimi przyprawami, by wydobyć jego prawdziwy charakter.

Quesadilla z wołowiną po meksykańsku – przepis

Składniki:

· 4 placki tortilla,

· 300 g mielonej wołowiny,

· 1 cebula,

· 1 papryka czerwona,

· 3 papryczki jalapeño,

· 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki,

· 4 łyżki kukurydzy z puszki,

· 5 łyżek koncentratu pomidorowego,

· 100 g żółtego sera,

· kumin, słodka papryka, świeża pietruszka lub kolendra.

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na oleju. Dodajemy mięso i smażymy przez kilka minut, wrzucamy posiekane papryki i przyprawy. Smażymy kolejne kilka minut, a kiedy woda odparuje, dodajemy koncentrat, fasolę i kukurydzę. 1/3 farszu smarujemy pierwszą tortillę, posypujemy serem. To prawdziwie meksykańska quesadilla, kalorie nie mają znaczenia – nie żałujmy więc sera. Pierwszą warstwę przykrywamy plackiem, po czym tworzymy „tort” z 4 tortilli przekładanych farszem. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 8 minut. Quesadillę podajemy pokrojoną jak pizzę z sosem salsa.

Szybka quesadilla wegetariańska – przepis

Farszem w tym daniu może być niemal wszystko, a quesadilla z warzywami to jeden z lepszych pomysłów. Można wykorzystać w niej ser, a w wersji wegańskiej pominąć go lub zastąpić bezmlecznym zamiennikiem.

Wegetariańska quesadilla z pieczarkami – przepis

Składniki:

· 2 tortille,

· 3 pieczarki,

· 1 cebula,

· 1 zielona papryka,

· 1 pomidor,

· 3 łyżki kukurydzy z puszki,

· 50 g startego sera,

· oregano, bazylia, słodka papryka, pieprz.

Przygotowanie:

Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Cebulę należy zeszklić na łyżce oleju, dodać pozostałe warzywa i przyprawy, a następnie trzymać na małym ogniu jeszcze kilka minut. Na patelni podgrzać tortillę, po minucie odwrócić, nałożyć farsz i posypać serem. Przykryć drugim plackiem. Całość odwrócić i podpiekać na niewielkim ogniu, by ser się roztopił i powstała zwarta quesadilla. Jaki wybrać do niej sos? Polecamy salsę, sos BBQ lub dip czosnkowy.

Zobacz film: Meksyk w kuchni. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości