Pyzy, kluski i kopytka

Piotr Kucharski postanowił sprawić kulinarną frajdę Marcinowi Mellerowi, który "cierpi gdy musi rano jeść kiełki czegoś i listki". Dlatego dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował "dania konkretne": pyzy ziemniaczane z kapustą, kluski śląskie z gęsiną i gruszką oraz kopytka z warzywami. Smacznego!

Pyzy ziemniaczane z kapustą

Składniki:

1 opakowanie pyz ziemniaczanych

300 g kiszonej kapusty

100 g wędzonego boczku

1 cebula

50 g suszonych śliwek

300 g świeżych leśnych grzybów

gałązka rozmarynu

3 łyżki masła

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kiszoną kapustę ugotować do miękkości. W tym czasie podsmażyć boczek pokrojony w kostkę i podsmażyć na dużej patelni. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć wszystko razem. Dodać ugotowaną i odcedzoną kapustę i oraz pokrojone śliwki. Wszystko razem dusić około 30 minut. Grzyby pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle z dodatkiem rozmarynu.

Pyzy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kapustę z dodatkami wyłożyć na talerz, na niej ułożyć pyzy. Na górę ułożyć podsmażone grzyby.

Kluski śląskie z gęsiną i gruszką

Składniki:

1 opakowanie klusek śląskich

4 nóżki z gęsi

1 cebula

kilka suszonych grzybów

3 ziarenka jałowca

0,5 łyżeczki majeranku

4 ząbki czosnku

3 suszone śliwki

4 gruszki

300 ml czerwonego wytrawnego wina

2 gałązki rozmarynu

kawałek cynamonu

2-3 ziarenka pieprzu

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Nóżki z gęsi przyprawić majerankiem, solą, pieprzem i natrzeć posiekanym czosnkiem. Odstawić do zamarynowania najlepiej na noc. Następnie obsmażyć na suchej patelni i przełożyć do garnka aby się dusiły. Dodać ziarenka jałowca, posiekaną cebulę, grzyby i śliwki. Podlać 100 ml wina. Przykryć i dusić cały czas podlewając wywarem lub wodą aż mięso będzie miękkie.

Resztę wina zagotować z rozmarynem, cynamonem i pieprzem. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do wina i ugotować na wolnym ogniu.

Kluski śląskie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Nóżki wyjąć z garnka, sos przecedzić przez sito i doprawić. Nóżki podawać z kluskami polanymi sosem oraz gruszką gotowaną w winie.

Kopytka z warzywami

Składniki:

1 opakowanie kopytek

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 cukinia

300 g świeżego szpinaku

400 g pomidorków koktajlowych

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię, podsmażyć. Dodać umyty i pokrojony szpinak oraz pomidorki koktajlowe. Wszystko poddusić przez około 10 minut.

W tym czasie ugotować kopytka zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane kopytka dodać do sosu i całość jeszcze przez chwilę dusić razem. Przyprawić solą i pieprzem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości