Przepisy kulinarne

Pyzy i kurczak Andrzeja Polana

Aby w weekend wypoczywać po całym tygodniu pracy, a wolnego czasu nie spędzać w kuchni, mistrz Andrzej Polan przyrządził menu na cały weekend. W sobotę przyszedł czas na faszerowanego kurczaka i puree, a w niedzielę z przepysznych "resztek" Andrzej zrobił pyzy, które nazywa pyzami z bazaru Różyckiego.

Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News

Udka z kurczaka, ziemniaki ze szpinakiem, papryka
Składniki:
6 udek z kurczaka   
2 papryki świeże        
cebula           
1 kg ziemniaków      
200 g szpinaku           
100 g masła          
gałka muszkatołowa
przyprawa do potraw

Przygotowanie:
Z udek zdejmujemy skórę, oddzielamy mięso od kości, kostkę odcinamy. Mięso mielimy, łączymy z przesmażoną papryką, przyprawą do potraw i takim farszem wypełniamy skórę z udek. Formujemy kształt udka i obsmażamy na patelni na maśle. W trakcie smażenia delikatnie podlewamy wodą. Ziemniaki gotujemy, ugotowane łączymy ze szpinakiem, gałką muszkatołową. Na puree podajemy uduszone udka i polewamy sosem powstałym z duszenia.

Pyzy ziemniaczane, duszona wieprzowina, brukselka
Składniki:
1,5kg ziemniaków    
500g grzybów świeżych lub mrożonych 
1 kg łopatki wieprzowej   
500 g brukselki     
100ml śmietany 30%      
musztarda rosyjska
tymianek
rosół z kury
2 cebule           
2 łyżki bułki tartej     
przyprawa do potraw

Przygotowanie:
½ kg ziemniaków gotujemy, przeciskamy przez praskę, pozostałe ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce, odciskamy w lnianej ściereczce z soku. Ziemniaczane masy łączymy i dodajemy przesianą przez sitko przyprawę do potraw. Cebulę przesmażamy na patelni, dodajemy grzyby pokrojone w kostkę, wszystko razem dusimy, na koniec dodając bułkę tartą i tymianek. Farsz wykładamy na porcje masy ziemniaczanej, kleimy pyzy i gotujemy w wodzie z dodatkiem rosołu z kury. Mięso kroimy w drobną kostkę, dodajemy cebulę, doprawiamy przyprawą. Kapustę gotujemy, łączymy ze śmietaną i musztardą.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
72
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0