Pyszny, polski ... kebab!

Jedna ze stołecznych restauracji serwujących kebaby została wybrana przez internautów najlepszą restauracją w Polsce 2015. Z tej okazji , w kuchni Dzień Dobry TVN, Ewa Malika Szyc-Juchnowicz przygotowała dziś dla Państwa kilka wersji tej potrawy. Lubicie kebaby? Wypróbujecie nasze dzisiejsze przepisy?

Jagnięcy szisz kebap tajine w wersji śniadaniowej

Składniki:

500 g mielonej jagnięciny

Łyżeczka kminu rzymskiego

2 łyżeczki kolendry ziarno

Harissa do smaku (ewentualnie ostra papryka)

Pół łyżeczki cynamonu

Sól

500 g pomidorów

2 czerwone papryki

Dwie cebule

2 ząbki czosnku

Czerwony Ras el Hanout lub mieszanka przypraw orientalnych

Kilka gałązek świeżej mięty i kolendry

100 g sera owczego

4 jajka

Sól, pieprz

Dwie łyżki oliwy

Przygotowanie:

Jagnięcinę wymieszać z przyprawami i harissą i uformować kuleczki, pulpeciki wielkości pilki do golfa. Najlepiej nadziać je na szpadki i ugrillować na ogniu ale można też podsmażyć je na patelni. Cebulę z czosnkiem zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w paseczki paprykę, smażyć chwilę a następnie dorzucić pokrojonego , obranego ze skórki pomidora. Wyredukować. Na wierzchu ułożyć kulki z jagnięciny, pokruszyć ser, posypać ziołami i zalać rozkłóconymi jajkami. Dobrze jeżeli możemy postawić naczynie na grillu ale w warunkach domowych sprawdza się piekarnik. Zapiekać około 15 min.

Kebap z makreli , czosnkowy toum, pita

Składniki:

2 Makrele

Sól

Pieprz

Płatki chilli

1 cytryna

Na toum:

2 białka

80 ml soku z cytryny (podzielone na dwa)

250 ml oleju słonecznikowego (podzielone na dwa)

8 ząbków czosnku

Większa szczypta soli

Do podania:

Świeże iście ziół i sałat

Pita

Przygotowanie:

Czosnek z solą rozetrzeć na pastę (można w małym blenderze) dodać białka i blendować do uzyskania białej piany. Na średnich obrotach dodać pierwszą połowę soku z cytryny cienką strużką, nie przerywając ubijania dodać pierwszą połowę oleju również cienką stróżką , czynność powtórzyć z cytryną i olejem. Przechowywać w lodówce. Makrelę wyfiletować, posolić, popieprzyć, posypać chilli i obłożyć plastrami cytryny. Odstawić na godzinę. Nadziewać na szpadki i grillować na ogniu lub w piekarniku na opcji grill.

Chiński Kewap z indyka z sezamem, machewką i orzeszkami ziemnymi

Składniki:

500 g mięsa mielonego z indyka

Pół szklanki prażonych ziaren sezamu

Mieszanka przypraw: imbir, cynamon, kardamon , anyż, pieprz, goździki, ziarna kopru włoskiego

sól

Dwie marchewki

Olej sezamowy

Ocet ryżowy

100g solonych orzeszków ziemnych

Sól opcjonalnie

Przygotowanie: Mięso wymieszać z przyprawami, sezamem, dosolić i uformować w podłużne szaszłyki na drewnianych bambusowych patyczkach, namoczonych wcześniej w wodzie. Grillować i podawać na sałatce z marchewki pociętej w drobne paseczki julienne, doprawionej olejem sezamowym, octem i orzeszkami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości