Materiał promocyjny

Pyszności z serem - kanapki, zapiekane warzywa i ciasto. Oto niezwykłe przepisy Darii Ładochy

Kanapkowe szaleństwo - poprawka
Na ciepło, zapiekane z ciastem, a na dodatek warzywa pod serem. Proste i szybkie kanapki na drugie śniadanie, także na wynos, przygotowuje w naszej kuchni Daria Ładocha. Wypróbuj niecodzienne przepisy.

Kanapki na ciepło z pastą z suszonych pomidorów, sałatą i ogórkiem małosolnym

Składniki na kanapki na ciepło z pastą z suszonych pomidorów:

  • chleb pszenno - żytni razowy
    • opakowanie sera w plasterkach
      • sałata rzymska
        • kilka ogórków małosolnych
          • kilka kropel oliwy z oliwek
            • czerwona cebula pokrojona w piórka
              • sznurek

                Pasta z suszonych pomidorów:

                • opakowanie suszonych pomidorów w oliwie
                  • 2 łyżki podprażonych pestek słonecznika
                    • pęczek zielonej pietruszki
                      • 2 ząbki czosnku
                        • sól, pieprz
                          • chili w płatkach

                            Jak przygotować kanapki na ciepło z pastą z suszonych pomidorów, sałatą i ogórkiem małosolnym:

                            Wszystkie składniki pasty zmiksuj na gładką masę. Kromki chleba posmaruj oliwą i połóż na patelni grillowej. Podsmażaj, aż się zarumienią i staną się chrupiące.

                            Wówczas posmaruj je pastą, dodaj ser, sałatę oraz ogórka. Dodaj cebulę i przykryj kolejną podgrzaną kromką. Możesz przewiązać je sznurkiem, gdy zabierasz je na wynos.

                            Tomasz Urbanek/East News

                            Zapiekane kanapkowe ciasto z serem, pomidorkami cherry, szpinakiem i szynką parmeńską

                            Składniki na zapiekane kanapkowe ciasto z serem , pomidorkami cherry, szpinakiem i szynką parmeńską:

                            • kwadratowe 2 chleby razowe lub tostowy pełnoziarnisty (2 opakowania)
                              • 200 g szynki parmeńskiej
                                • 200 g sera żółtego
                                  • 500 g pomidorków cherry
                                    • kilka łyżek pesto czerwonego
                                      • opakowanie liści szpinaku
                                        • 3 łyżki musztardy
                                          • 20 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
                                            • czerwona cebula pokrojona w piórka

                                              Jak przygotować zapiekane kanapkowe ciasto z serem , pomidorkami cherry, szpinakiem i szynką parmeńską

                                              Na blaszce do ciasta ułóż pierwszą warstwę chleba, posmaruj pesto i ułóż plasterki szybki parmeńskiej oraz sera, dodaj pomidorki i oliwki. Następnie dociśnij kolejne kromki chleba i czynność powtórz, tylko smarując musztardą. Dodaj również liście szpinaku. Ułóż 3 warstwę, posmaruj pesto i na wierzchu zostaw sam żółty ser.

                                              Zapiekaj w piekarniku nastawionym na 200 stopni, aż ser na wierzchu się zrumieni. Możesz użyć opcji grill.

                                              Tomasz Urbanek/East News

                                              Warzywa zapiekane pod serem

                                              Składniki na warzywa zapiekane pod serem:

                                              • 3 młode marchewki pokrojone w talarki
                                                • 2 cebule pokrojone w piórka
                                                  • 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane
                                                    • czerwona papryka pokrojona w kostkę
                                                      • zielona papryka pokrojona w kostkę
                                                        • średnia cukinia pokrojona na ćwiartki
                                                          • 4 ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki
                                                            • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                              • przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka, papryka wędzona, chili w płatkach
                                                                • 100 g sera żółtego
                                                                  • pęczek zielonej pietruszki

                                                                    Jak przygotować warzywa zapiekane pod serem:

                                                                    Wszystkie warzywa wrzuć na szeroką patelnię na rozgrzany olej, dodaj przyprawy i poczekaj, aż woda z nich odparuje.

                                                                    Następnie przerzuć do naczynia żaroodpornego, przykryj serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ser się zrumieni. Na koniec posyp zieloną pietruszką.

                                                                    Tomasz Urbanek/East News

                                                                    Zobacz też:

                                                                    Dieta sirtfood, czyli dania, dzięki którym schudła Adele. Poznaj przepisy Jana Kuronia

                                                                    Lekkie i kolorowe tarty na wiosnę. Poznaj przepisy Bartka Boratyna

                                                                    Ryż, makaron lub ziemniaki – czyli zapiekanka gyros na kilka sposobów

                                                                    Autor: Luiza Bebłot

                                                                    Źródło: Daria Ładocha

                                                                    Materiał promocyjny
                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości