Przepisy kulinarne

Pyszne vege made in Poland

Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło, nasi wegetariańscy eksperci, zainspirowani powrotem konsumpcyjnego patriotyzmu, przygotowali w kuchni DDTVN potrawy tylko z polskich produktów. Smacznego!

ŻUR OWSIANY

Składniki:
2 szklanki ciepłej wody
4 ząbki czosnku
3 szklanki zmielonych płatków owsianych
1 l wywaru warzywnego
szklanka śmietany 12%
100 g białego tłustego sera
sól i pieprz do smaku
liść laurowy
pęczek koperku

Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy ciepłą wodą, dodajemy czosnek i odstawiamy w naczyniu przykrytym gazą na 5 dni. Gotowy zakwas mieszamy z wywarem warzywnym, dodajemy liść laurowy, sól i pieprz i zagotowujemy. Po ugotowaniu dodajemy rozkruszony ser i drobno posiekany koperek. Podajemy z grzankami czosnkowymi.

BUDYŃ MIGDAŁOWY

Składniki:
2 i 1 szklanki mleka
50 g migdałów bez skórki
3 łyżki cukru trzcinowego
garść płatków migdałowych
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie;
Migdały miksujemy razem z 2 szklankami mleka w blenderze i zagotowujemy na małym ogniu. Po zagotowaniu przesączamy przez gazę i z powrotem wlewamy do czystego garnka. Dodajemy cukier i po zagotowaniu dodajemy mąkę rozrobioną w 1 szklanki mleka. Mieszamy i doprowadzamy do ponownego zagotowania. Przelewamy do miseczek i posypujemy odrobiną prażonych na suchej patelni płatków migdałowych.

KOTLETY GRZYBOWE

Składniki:
1 kg grzybów
garść grzybów suszonych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula
1 mała kajzerka
1 szklanki mleka
3 łyżki mąki grochowej
2 łyżki śmietany 12%
płaska łyżeczka soli
1 łyżeczki mielonego pieprzu
oliwa do smażenia
bułka tarta do obtoczenia kotletów

Przygotowanie:
Starannie oczyszczone grzyby oraz cebulę bardzo drobno szatkujemy i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Kajzerkę namaczamy w mleku i razem z mąką grochową, solą i pieprzem miksujemy w blenderze. Powstałą masę mieszamy ze śmietaną, grzybami, cebulą i zmielonymi na proszek grzybami suszonymi. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie na złocisty kolor.

LENIWE

Składniki:
250 g tłustego twarogu
1 szklanki mąki pszennej
3 płaskie łyżki kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki bułki tartej
100 g masła
3 łyżki cukru trzcinowego
3 szklanki kwaśnej śmietany 12%

Przygotowanie:
Twaróg ugniatamy widelcem dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, kaszę i krótko wyrabiamy. Na posypanym delikatnie mąką blacie formujemy wałek o średnicy ok. 1,5 cm. Kroimy nożem na małe kluski ( ok. 1 cm). Wrzucamy do lekko osolonej gotującej się wody. Zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 2 minuty. Po wyjęciu mieszamy w misce z 50 g masła. Bułkę tartą prażymy na 50 g masła razem z łyżką cukru na złocisty kolor. Na talerz wysypujemy cienką warstwę bułki tartej, na którą wykładamy kluski. Następnie posypujemy odrobiną cukru i polewamy śmietaną.

SURÓWKA Z PORÓW I JABŁKA

Składniki:
1 średni por
1 kwaśne jabłko
1 szklanki śmietany 18%
2 łyżki posiekanej pietruszki
łyżeczka cukru trzcinowego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie:
Drobno pokrojonego pora i starte na grubych oczkach obrane jabłko mieszamy z cukrem, solą, pieprzem i octem. Śmietanę mieszamy z posiekaną pietruszką i polewamy surówkę.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
85
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0