Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło, nasi wegetariańscy eksperci, zainspirowani powrotem konsumpcyjnego patriotyzmu, przygotowali w kuchni DDTVN potrawy tylko z polskich produktów. Smacznego!
ŻUR OWSIANY
Składniki: 2 szklanki ciepłej wody 4 ząbki czosnku 3 szklanki zmielonych płatków owsianych 1 l wywaru warzywnego szklanka śmietany 12% 100 g białego tłustego sera sól i pieprz do smaku liść laurowy pęczek koperku
Przygotowanie: Płatki owsiane zalewamy ciepłą wodą, dodajemy czosnek i odstawiamy w naczyniu przykrytym gazą na 5 dni. Gotowy zakwas mieszamy z wywarem warzywnym, dodajemy liść laurowy, sól i pieprz i zagotowujemy. Po ugotowaniu dodajemy rozkruszony ser i drobno posiekany koperek. Podajemy z grzankami czosnkowymi.
BUDYŃ MIGDAŁOWY
Składniki: 2 i 1 szklanki mleka 50 g migdałów bez skórki 3 łyżki cukru trzcinowego garść płatków migdałowych 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie; Migdały miksujemy razem z 2 szklankami mleka w blenderze i zagotowujemy na małym ogniu. Po zagotowaniu przesączamy przez gazę i z powrotem wlewamy do czystego garnka. Dodajemy cukier i po zagotowaniu dodajemy mąkę rozrobioną w 1 szklanki mleka. Mieszamy i doprowadzamy do ponownego zagotowania. Przelewamy do miseczek i posypujemy odrobiną prażonych na suchej patelni płatków migdałowych.
KOTLETY GRZYBOWE
Składniki: 1 kg grzybów garść grzybów suszonych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 1 mała kajzerka 1 szklanki mleka 3 łyżki mąki grochowej 2 łyżki śmietany 12% płaska łyżeczka soli 1 łyżeczki mielonego pieprzu oliwa do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotletów
Przygotowanie: Starannie oczyszczone grzyby oraz cebulę bardzo drobno szatkujemy i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Kajzerkę namaczamy w mleku i razem z mąką grochową, solą i pieprzem miksujemy w blenderze. Powstałą masę mieszamy ze śmietaną, grzybami, cebulą i zmielonymi na proszek grzybami suszonymi. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie na złocisty kolor.
Przygotowanie: Twaróg ugniatamy widelcem dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, kaszę i krótko wyrabiamy. Na posypanym delikatnie mąką blacie formujemy wałek o średnicy ok. 1,5 cm. Kroimy nożem na małe kluski ( ok. 1 cm). Wrzucamy do lekko osolonej gotującej się wody. Zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 2 minuty. Po wyjęciu mieszamy w misce z 50 g masła. Bułkę tartą prażymy na 50 g masła razem z łyżką cukru na złocisty kolor. Na talerz wysypujemy cienką warstwę bułki tartej, na którą wykładamy kluski. Następnie posypujemy odrobiną cukru i polewamy śmietaną.
SURÓWKA Z PORÓW I JABŁKA
Składniki: 1 średni por 1 kwaśne jabłko 1 szklanki śmietany 18% 2 łyżki posiekanej pietruszki łyżeczka cukru trzcinowego sól i pieprz do smaku 1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie: Drobno pokrojonego pora i starte na grubych oczkach obrane jabłko mieszamy z cukrem, solą, pieprzem i octem. Śmietanę mieszamy z posiekaną pietruszką i polewamy surówkę.